PAX draagt bij aan nieuw bestand in Zuid-Soedan

Beeld: De staakt-het-vuren overeenkomst is getekend in Addis Abeba.

30 januari 2014

Na vier dagen van onderhandelen is zojuist in Addis Abeba in Ethiopië een staakt-het-vuren getekend tussen de rebellen van generaal David Yau Yau en de Zuid-Soedanese regering onder leiding van president Salva Kiir. Deze vredesonderhandelingen kwamen er op initiatief van drie Zuid-Soedanese bisschoppen van verschillende kerkgenootschappen. Vredesorganisatie PAX (voorheen IKV Pax Christi) heeft deze onderhandelingen gefaciliteerd.

De laatste besprekingen begonnen op de dag dat het bestand tussen de troepen van Salva Kiir (Dinka) en zijn voormalig vicepresident Riek Machar (Nuer) werd gesloten, op 23 januari in Addis Abbeba, maar staan hier op zich los van. De overeenkomst tussen de Cobra factie van de South Sudan Democratic Movement/ South Sudan Defence Army – zoals de rebellen van Yau Yau zich noemen – is een eerste stap naar een veelomvattende overeenkomst. Hiermee zou een definitief einde moeten komen aan de rebellie van David Yau Yau, die in augustus 2012 begon.

Dit conflict komt voort uit de lange geschiedenis van marginalisatie van de Murle, het volk waartoe Yau Yau behoort. De regeringstroepen hebben de Murle gemeenschappen in 2012 met grootschalig geweld ontwapend. Dit heeft tot vele slachtoffers en een enorme vluchtelingenstromen geleid. In september 2013 werd het aantal geregistreerde Murle vluchtelingen naar Ethiopië, Kenya en Oeganda op ruim 8.000 geschat, terwijl nog eens 6.000 Murle naar Juba zijn verdreven. Het aantal slachtoffers is moeilijk te schatten, omdat de Murle hun gewonden niet naar de gezondheidscentra van het SPLA-regeringsleger wilden brengen.

Bisschoppen
De drie bisschoppen zijn hun initiatief al in februari 2013 begonnen. De katholieke bisschop Paride Taban, nu met emeritaat en sinds jaren een samenwerkingspartner van PAX, bisschop Paul Yugusuk van de Anglicaanse kerk van Soedan, en bisschop Arkanjelo Wani van de Africa Inland Church deden dit op verzoek van de Presbyteriaanse kerk in het oosten van de staat Jonglei. De meeste Murle christenen zijn bij deze kerk aangesloten.

Velen hebben geholpen deze onderhandelingen, die de kans op een duurzame vrede in Zuid-Soedan dichterbij brengen, tot een succes te maken. De IKV kerken in Nederland schreven een solidariteitsbrief. Deze brief werd door bisschop Paride Taban voor aanvang van de onderhandelingen voorgelezen aan alle delegatieleden. Helikopters van UNMISS, de VN-missie in Zuid-Soedan, zijn ingezet om de bisschoppen in de regentijd naar het Yau Yau hoofdkwartier te brengen. De Noorse Church Aid bood logistieke ondersteuning tijdens de crisis, die op 15 december losbarstte.

Op verzoek van en met steun van minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Nederlandse ambassade in Juba heeft PAX het Zuid-Soedanese kerkleidersinitiatief inhoudelijk en logistiek ondersteund.

Lees: Agreement on cessation of hostilities between the government of the Republic of South Sudan and the South Sudan Democratic Movement/Defense Army, Cobra Faction

Lees ook: Zuid-Soedan heeft herstart nodig
Lees ook: IKV-kerken sturen solidariteitsbrief Zuid-Soedan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief