IKV-kerken sturen solidariteitsbrief Zuid-Soedan

Beeld: Paride Taban, emeritus bisschop van Torit, begon 10 jaar geleden het vredesdorp Kuron in Zuid-Soedan.

10 januari 2014

De bij het Interkerkelijk Vredesberaad aangesloten kerken in Nederland tonen zich ernstig bezorgd over de ontwikkelingen in Zuid-Soedan. In een vandaag verzonden brief roepen zij op tot gebed, en steun aan het volk en de religieuze leiders van Zuid-Soedan. Deze verre collega’s verdienen alle steun in hun unanieme oproep tot een staakt-het-vuren en het starten van een dialoog, om zo ook tot verzoening te komen tussen de verschillende etnische groepen.

Sinds midden december zijn er zware onlusten uitgebroken in de jonge staat Zuid-Soedan (sinds 2011 onafhankelijk). Hierbij zijn naar schatting ruim duizend mensen omgekomen en 200.000 Zuid-Soedanezen ontheemd geraakt. De onlusten startten als een conflict in de politieke top tussen president Salva Kiir en zijn afgezette vicepresident Riek Machar, die  ambities heeft voor het presidentschap. Het conflict breidde zich snel uit langs etnische lijnen: de president is van het Dinka-volk en zijn opponent vertegenwoordigt de Nuer-stam.

De vredesonderhandelingen – die begin deze week in Addis Abeba, hoofdstad van buurland Ethiopië – zijn gestart, hebben tot nu toe weinig opgeleverd. De oproep tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, waar ook Zuid-Soedanese academici in het buitenland zich achter schaarden, liep vast op de eis om elf politieke gevangenen vrij te laten. Zij zijn  aanhangers van Machar, die door het kamp van president Kiir als ‘coupplegers’ worden gezien. Een direct staakt-het-vuren is een absolute noodzaak om verder bloedvergieten onder burgers te voorkomen en de weg vrij te maken voor langetermijn oplossingen.  

Dialoog
Wat vervolgens nodig is om Zuid-Soedan een kans op ontwikkeling te geven, is het starten van een nationale dialoog tussen politieke partijen, kerkelijke leiders en vertegenwoordigers van de civil society. Ook zou een proces van verzoening op gang moeten worden gebracht, wellicht naar Zuid-Afrikaans model. Dit kan echter niet slagen zonder hervormingen van het leger en de politiek. Het leger zou met een evenredige vertegenwoordiging van regio’s en etniciteit geherstructureerd moeten worden. De macht van de president moet meer en duidelijker worden afgebakend, dan nu in de huidige overgangsgrondwet is vastgelegd.       

IKV Pax Christi steunt de oproep van de aangesloten kerken om tot een onmiddellijk staakt-het-vuren te komen van harte. Er is al veel te veel bloed van onschuldige burgers vergoten. Volgens de International Crisis Group, een onderzoeksinstituut, zijn er in de afgelopen drie weken bij gevechten op zeker dertig locaties eerder 10.000 dan 1.000 doden gevallen. Daarnaast hebben duizenden vluchtelingen hun heil gezocht op de VN-bases van UNMISS. Ook zijn ruim 20.000 anderen naar buurland Oeganda gevlucht.

Bijlage: Solidariteitsbrief Zuid-Soedan van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland, Protestantse Kerk in Nederland, Algemene Doopsgezinde Sociëteit, Oud-Katholieke Kerk Nederland, Remonstrantse Broederschap en de Evangelische Broedergemeente.

Lees ook de Policy brief ‘Struggle for power in South Sudan‘. Hierin analyseert IKV Pax Christi het conflict en doet zij aanbevelingen voor een snelle beëindiging van de strijd en de opbouw van een duurzame vrede.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!