Kamervragen aan Ploumen over Colombiaanse bloedkolen

Beeld: Maira Mendez Barboza met een foto van haar vader voor het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam.

9 mei 2016

Drie partijen in de Tweede Kamer hebben schriftelijke vragen gesteld aan minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking naar aanleiding van het bezoek van de Colombiaanse Maira Méndez Barboza.

Maira benadrukte in een ontmoeting met kamerleden namens de slachtoffers van paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnregio Cesar, dat de import van bloedkolen in Nederland moet stoppen, totdat er concrete stappen worden gezet ter compensatie van de slachtoffers van het geweld.

Langer dan tien jaar wachten op genoegdoening
D66, de SP en de PvdA willen nu van minister Ploumen horen of ze de oproep van PAX aan vier Nederlandse energiebedrijven steunt om tijdelijk te stoppen met het inkopen van steenkool van Colombiaanse mijnbouwbedrijven Drummond en Prodec/Glencore. Volgens ex-paramilitairen en getuigen hebben deze mijnbedrijven de paramilitairen in de Colombiaanse provincie Cesar gesteund met geld, logistieke hulp en strategische informatie. Door paramilitair geweld in de periode 1996-2004 kwamen 3100 mensen om en werden ruim 50 duizend mensen uit hun huizen verdreven. De mijnbouwbedrijven ontkennen echter betrokkenheid en ondertussen wachten slachtoffers, zoals Maira al meer dan tien jaar op compensatie.

Bedreigingen
De Kamervragen gaan ook in op de stand van zaken van het zogenaamde steenkoolconvenant dat minister Ploumen in 2015 met de Colombiaanse steenkoolbedrijven heeft gesloten. Het D66-kamerlid van Veldhoven wil weten wat er in het beloofde actieplan voor 2016 komt te staan als het gaat om genoegdoening voor slachtoffers van schendingen van mensenrechtenrechten in de steenkoolsector.
Verder willen de SP en PvdA van de minister weten hoe het staat met de ‘verkenning van de slachtofferproblematiek in Cesar’, zoals die in het steenkoolconvenant is opgenomen. Ze vragen van de minister ook onderzoek naar de signalen van familieleden van slachtoffers dat er nog altijd omwonenden en vakbondsleden van de mijnen in Cesar worden bedreigd.

Zie ook dossier Stop Bloedkolen

Lees ook Colombiaanse slachtoffers roepen Nuon ter verantwoording

Maira bezoekt zeven Europese landen met energiebedrijven die bloedkolen importeren. Ze spreekt onder meer op aandeelhoudersvergaderingen en heeft ontmoetingen met parlementariërs en de pers. Haar toer is te volgen op facebook.

Wil je in actie komen tegen bloedkolen? Schrijf je dan in voor de Action Alert.

Steun ons vredeswerk en onze activiteiten

Word donateur van vredesorganisatie PAX of steun ons met een eenmalige bijdrage. Iedere gift is hard nodig en waarderen wij enorm. Bedankt!