Colombiaanse slachtoffers roepen Nuon ter verantwoording

Beeld: Maira Méndez

25 april 2016

Nuon en andere energiebedrijven willen vooralsnog geen tijdelijke importstop van bloedkolen invoeren. Dat is de teleurstellende uitkomst van het bezoek van de Colombiaanse Maira Méndez Barboza (30) vandaag aan het hoofdkantoor van energiebedrijf Nuon.

Maira vertelde het persoonlijke verhaal van de moord op haar vader door paramilitairen  aan vertegenwoordigers van drie Nederlandse energiebedrijven. Ze vroeg hen de druk op de Colombiaanse mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore op te voeren. Die moeten nu eindelijk concrete stappen in de richting van erkenning en genoegdoening jegens slachtoffers van paramilitair geweld zetten. Maira wacht al 15 jaar op enige erkenning of genoegdoening.

Maira was pas 15 jaar toen haar vader, werkzaam bij mijnbouwbedrijf Drummond en vakbondslid, voor de ogen van haar moeder, haar broertje en haarzelf werd doodgeschoten door paramilitairen. Haar verhaal staat symbool voor de 3100 doden en 55.000 ontheemden door paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar. Slachtoffers en nabestaanden hebben nooit erkenning of compensatie gekregen voor wat hen is aangedaan. Maira benadrukte in het gesprek met Nuon dat er als gevolg van het geweld in het verleden ook nu nog slachtoffers bijkomen in de streek. Families zijn ontwricht, mensen worden ziek en sommige inwoners van de streek worden nog steeds bedreigd.  

Overstapacties
PAX, dat opkomt voor de slachtoffers, vindt dat Europese energiebedrijven moeten stoppen met de inkoop van kolen van de mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco/Glencore, totdat deze bedrijven stappen hebben gezet richting genoegdoening van de slachtoffers van bloedkolen. Ondanks jarenlange dialoog hebben mijnbouwbedrijven geen enkele stap gezet. Door geen consequenties te verbinden aan het uitblijven van resultaten wordt onverantwoord bedrag beloond. Indien de energiebedrijven vasthouden aan hun halfslachtige opstelling, zal PAX medio mei consumenten middels publieke acties vragen over te stappen naar een meer verantwoord energiebedrijf.

Deens energiebedrijf geeft het goede voorbeeld
Vorige week maakte het Deense energiebedrijf Dong bekend voorlopig te zijn gestopt met het kopen van kolen van Prodeco. Het bedrijf wil dat Prodeco verantwoordelijker gaat ondernemen. Zorgen voor genoegdoening voor slachtoffers van bloedkolen hoort daar bij. Nu is het aan Nuon en de andere energiebedrijven die bloedkolen inkopen om dit goede voorbeeld te volgen. In Nederland zijn dit verder Engie (voorheen Electrabel), E.ON en Essent.

Europese toer
Maira bezoekt zeven Europese landen met energiebedrijven die bloedkolen importeren. Ze spreekt onder meer op aandeelhoudersvergaderingen en heeft ontmoetingen met parlementariërs en de pers. Haar toer is te volgen op facebook.
Maandag 25 april spreekt Maira ook tijdens een bijeenkomst in Pakhuis De Zwijger.

Lees hier de brief die vandaag aan Nuon is aangeboden, de brief is ook verstuurd aan E.ON, Essent, en Engie.

Wil je in actie komen tegen bloedkolen? Schrijf je dan in voor de Action Alert.

Zie ook dossier Stop Bloedkolen

Luister naar het verhaal van Maira Mendez (spaanstalig)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief