paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/themas/omstreden-wapens-en-wapenhandel/news/8

Omstreden wapens en wapenhandel

 • Cruciale Killer Robots conferentie geannuleerd

  Cruciale Killer Robots conferentie geannuleerd

  31-05-2017Dinsdag 30 mei werd aangekondigd dat de geplande VN-expertbijeenkomst over Killer Robots in augustus dit jaar niet door gaat. De VN heeft niet genoeg geld beschikbaar voor deze bijeenkomst. Dit komt doordat verschillende landen hun bijdrage structureel niet betalen. PAX is zeer bezorgd over deze ontwikkeling.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel
 • Financiële instellingen steken 31 miljard dollar in producenten van clustermunitie

  Financiële instellingen steken 31 miljard dollar in producenten van clustermunitie

  23-05-2017166 banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeerden de afgelopen vier jaar gezamenlijk 31 miljard dollar in zes producenten van clustermunitie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘Worldwide Investments in Cluster Munitions: a shared responsiblity’ van PAX. De Amerikaanse clustermunitieproducent Textron heeft aangekondigd de productie van clustermunitie dit jaar te stoppen. PAX roept investeerders op te controleren of Textron zich hieraan houdt.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Tekst verdrag kernwapenverbod bekend

  Tekst verdrag kernwapenverbod bekend

  22-05-2017Een wereldwijd verbod op kernwapens komt steeds dichterbij. Vandaag werd de eerste opzet bekend gemaakt van de verdragstekst voor een dergelijk verbod. Hierin staat dat het illegaal wordt om kernwapens te maken, in het bezit te hebben en te gebruiken. 132 Landen, twee derde van alle landen ter wereld, zijn voorstander van zo’n verbod. De tekst die er nu ligt, is een resultaat van onderhandelingen door de Verenigde Naties die in maart dit jaar plaatsvonden en waar Nederland aan deelnam. Vanaf 15 juni komen meer dan honderd lidstaten van de Verenigde Naties opnieuw in New York bijeen om te komen tot de finale versie van het verdrag. PAX is bij deze bijeenkomst aanwezig.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Lege bedden in een gang van het ziekenhuis in Avdiivka. Het gebruik van explosieve wapens in Oekraïne heeft grote impact op de gezondheidszorg, direct en indirect. Foto © Anton Skyba voor de International Human Rights Clinic van de Harvard Law School en PAX, september 2016

  Onderzoek PAX: geweld in Oekraïne treft gezondheidszorg

  18-05-2017Beschadigde ziekenhuizen, ambulances die niet uit kunnen rukken, gevaar voor medisch personeel en patiënten, en gebrek aan elektriciteit, water, gas en telefoonvoorzieningen. Het gebruik van explosieve wapens in Oekraïne heeft grote impact op de gezondheidszorg, direct en indirect. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Operating under Fire’ dat PAX vandaag publiceert met Harvard Law School’s International Human Rights Clinic.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Europa
 • Een Reaper MQ-9 drone in 2008 boven Afghanistan. Foto Wikimedia Commons / USAF Photographic Archives

  Wat is het 'cruciaal belang' van de Reaper-drone?

  10-05-2017Den Haag moet duidelijk maken hoe nieuwe drones, die met raketten bewapend kunnen worden, burgerdoden kunnen vermijden, betoogt Jessica Dorsey vandaag in NRC Handelsblad.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Stop export militaire trucks naar Soedan

  20-04-2017Uit nieuw onderzoek blijkt dat het leger van Soedan recent militaire vrachtwagens van Nederlandse makelij heeft ingezet in het conflict in het land. De DAF vrachtwagens zijn de afgelopen jaren geleverd door het Nederlandse transportbedrijf Van Vliet Trucks Holland BV, waarvan eerder al bekend werd dat door hen geleverde Duitse legertrucks in Soedan buit waren gemaakt op het leger. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dat er niets illegaals is gebeurd. Tegen Soedan loopt een wapenembargo. PAX vindt daarom dat de Nederlandse regering alles in het werk moet stellen om dergelijke leveranties tegen te gaan.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Filmvertoning: Shadow World

  Schrijver Andrew Feinstein spreekt op filmavond over wapenhandel

  10-04-2017Welke deals heeft de Britse wapenfabrikant BAE gesloten met de Saoedische prins Bandar bin Sultan? En wat is daarbij de rol geweest van oud-premier Tony Blair? De documentaire Shadow World én de schrijver van het gelijknamige boek geven op 24 april antwoord op deze en vele andere vragen over internationale wapenhandel.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Brede steun voor kernwapenverbod

  Brede steun voor kernwapenverbod

  03-04-2017132 landen hebben eind maart in VN-verband onderhandeld over een verbod op kernwapens. De overlevenden van de aanval op Hiroshima en Nagasaki, overlevenden van nucleaire testen, maatschappelijke organisaties zoals PAX en andere deskundigen hebben daarbij een actieve inbreng gehad.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Susi Snyder van PAX spreekt de plenaire zaal toe om uit te leggen waarom een investeringsverbod belangrijk is.

  Onderhandelingen verbod op kernwapens: we zijn betrokken bij een historisch proces

  31-03-2017Delegaties van PAX en ICAN zijn aanwezig bij de Verenigde Naties in New York. Daar vinden de historische onderhandelingen plaats die zullen leiden tot een verbod op kernwapens. Elke dag maken ze een kort verslag.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Historische onderhandelingen kernwapenverbod volgende week van start

  Historische onderhandelingen kernwapenverbod volgende week van start

  20-03-2017Aanstaande maandag is het zover. Dan beginnen in New York bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de onderhandelingen over een verbod op kernwapens. PAX heeft daar samen met de internationale coalitie ICAN hard campagne voor gevoerd onder de naam NoNukes. En dat blijven we doen

  Omstreden wapens en wapenhandel