paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/themas/omstreden-wapens-en-wapenhandel/news/6

Omstreden wapens en wapenhandel

 • Kernwapens: het is tweeënhalve minuut voor twaalf op de Doomsday Clock

  Kernwapens: het is tweeënhalve minuut voor twaalf op de Doomsday Clock

  26-01-2017De wereld is weer wat dichter bij een nucleaire ramp. Toonaangevende wetenschappers hebben de zogeheten Doomsday Clock een halve minuut vooruit gezet: het is nu tweeënhalve minuut voor twaalf, een halve minuut later dan vorig jaar. Sinds 1953 heeft de klok niet zo dichtbij middernacht gestaan. Een jaar geleden was het 23.57 uur.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Cover van het rapport Power Projection - Turkey's Military Build-Up: Arms Transfers and an Emerging Military Industry

  Turkije wil eigen wapensystemen

  16-01-2017Turkije wil zijn eigen wapensystemen ontwikkelen. Het land wil voor militaire goederen niet langer afhankelijk zijn van het buitenland. Hoewel de helft van het militaire arsenaal wordt geïmporteerd, groeit de binnenlandse wapenindustrie snel. President Erdogan wil het land volledig zelfvoorzienend te maken op het gebied van wapens, zo blijkt uit een nieuw rapport van PAX.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten
 • Check your change...

  Clustermunitieproducent doet zaken met Europese muntbedrijven

  16-01-2017Anti-clusterbom campaigners over de hele wereld roepen landen op die lid zijn van het clustermunitieverdrag niet langer zaken te doen met het Zuid-Koreaanse bedrijf Poongsan. Poongsan is een grote leverancier van muntplaatjes die gebruikt worden om onder andere euromunten van te maken. Poongsan is echter ook een producent van clustermunitie, dat internationaal is verboden.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Heeft jouw bank een goed wapenbeleid?

  Hoe duurzaam is jouw bank?

  21-12-2016Nog meer dan in andere sectoren, moeten banken hun investeringen in wapenproducenten en -handelaars zorgvuldig heroverwegen. De wapenindustrie moet geen omstreden wapens maken en nooit wapens leveren aan dictators of zwakke regimes.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Een BL-755 clusterbom gevonden in Yemen. Foto © Amnesty International

  Saoedische coalitie stopt gebruik Britse clustermunitie in Jemen

  20-12-2016De Saoedische coalitie stopt met het gebruik van clustermunitie uit het Verenigd Koninkrijk in Jemen. Dit maakte de Saoedische General Ahmed Asirir, woordvoerder voor de door Saudi-Arabië geleide coalitie in Jemen, vandaag bekend. De internationale Cluster Munition Coalition, waarvan PAX medeoprichter is, roept het land op te stoppen met ieder gebruik van dit wapen.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Vergadering van de Campaign to Stop Killer Robots tijdens de VN Conventie over Conventionele Wapens. Foto Erin Hunt

  Stap op weg naar verbod killer robots

  19-12-2016Komend jaar moet duidelijk worden of de VN gaat onderhandelen over een verbod op killer robots. Afgelopen vrijdag besloten lidstaten om een groep regeringsexperts in 2017 onderzoek te laten doen naar autonome wapensystemen. PAX is verheugd over deze belangrijke stap op weg naar een verdrag dat deze wapens verbiedt.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Beeld uit de animatiefilm Stop Killer Robots.

  Zet VN deze week een stap richting een verbod op killer robots?

  13-12-2016Deze week heeft de VN de kans om een belangrijke stap te zetten richting een verbod op killer robots. VN-lidstaten komen in Genève bijeen om te spreken over volledig autonome wapens en de agenda voor komende jaren te bepalen op dit onderwerp. PAX is hierbij aanwezig om staten aan te moedigen zich sterk te maken voor een verbod.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Uit het jaarlijkse onderzoek Don’t Bank on the Bomb van PAX naar investeringen van financiële instellingen in kernwapenproducenten blijkt dat Nederlandse instellingen er steeds bewuster voor kiezen geen geld te steken in deze massavernietigingswapens.

  Steeds meer investeerders sluiten kernwapens uit

  08-12-2016Uit het jaarlijkse onderzoek Don’t Bank on the Bomb van PAX naar investeringen van financiële instellingen in kernwapenproducenten blijkt dat Nederlandse instellingen er steeds bewuster voor kiezen geen geld te steken in deze massavernietigingswapens. Van de achttien kandidaten in de internationale Hall of Fame komen er zelfs elf uit Nederland. Negatieve uitzonderingen zijn ABP, Aegon en ING.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Landmine Monitor 2016

  Meer mensen slachtoffer van landmijnen

  22-11-2016Steeds meer mensen raken gewond of komen om door landmijnen, een wapen dat sinds 1997 verboden is. Vooral burgers worden door landmijnen en andere niet-ontplofte oorlogsresten getroffen. Deze alarmerende constatering is één van de bevindingen uit de jaarlijkse Landmine Monitor, vandaag gepubliceerd door de International Campaign to Ban Landmines (ICBL) waar PAX lid van is.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Grote verschillen in maatschappelijk beleid verzekeraars

  Grote verschillen in maatschappelijk beleid verzekeraars

  17-11-2016De tien grootste levensverzekeraars in Nederland verschillen sterk als het gaat om duurzame beleggingen. Dit blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer, waar PAX onderdeel van is.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland