paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/themas/omstreden-wapens-en-wapenhandel/news/26

Omstreden wapens en wapenhandel

 • JSF strijdig met aanbevelingen voor krijgsmacht

  19-09-2013Met de JSF beschikt Nederland straks over een gevechtsvliegtuig waarmee het met de grote landen mee kan doen. Maar dat is helemaal niet wat de Nederlandse krijgsmacht zou moeten willen, betoogden zowel instituut Clingendael als IKV Pax Christi-directeur Jan Gruiters eerder dit jaar.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Liesbeth van Tongeren (Groenlinks) wil een verbod op kernwapens. Foto © Eveline van Egdom

  Prinsjesdag: Kaas geen kernwapens

  18-09-2013Op Prinsjesdag hebben IKV Pax Christi medewerkers in Den Haag in traditionele klederdracht Hollandse kaasblokjes uitgedeeld. Voor de kroning van koning Willem-Alexander mochten alle Nederlanders hun droom voor dit land kenbaar maken. Op de dag dat de koning het parlementaire jaar kwam openen had het No Nukes team van IKV Pax Christi ook een droom: ‘Kaas geen kernwapens’. Vele mensen tekenden voor een verbod op kernwapens, waaronder ook verschillende Kamerleden.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Kernwapens: niet vernieuwen maar verbieden!

  12-09-2013IKV Pax Christi vindt dat de Nederlandse regering geen enkele medewerking moet geven aan het plaatsen van nieuwe kernwapens in Nederland. Brandpunt Reporter brengt vanavond, 12 september, het nieuws dat de regering daar al in 2010 in het geheim mee instemde. De Tweede Kamer werd niet geïnformeerd.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • De beste veiligheidsmaatregel voor kernwapens? Terugsturen!

  28-08-2013Nederland is al jarenlang met de VS in conflict over de kosten van een mogelijk ongeval met de kernwapens op de Nederlandse vliegbasis Volkel, meldt het tv-programma Brandpunt Reporter vandaag. IKV Pax Christi vindt het hoog tijd dat Nederland ophoudt geheimzinnig te doen over kernwapens. De makkelijkste en beste oplossing om ongevallen met deze wapens te voorkomen is ze terug te sturen naar de VS en te gaan onderhandelen over een verbod.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Hiroshima 1945 © Creative Commons Some rights reserved by xiquinhosilva

  Decennia na 'Hiroshima' en 'Nagasaki' is kernwapendreiging nog altijd actueel

  15-08-2013De capitulatie van Japan op 15 augustus 1945, vandaag 68 jaar geleden, betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Aan deze capitulatie gingen de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki vooraf. Bijna zeventig jaar na deze rampen is de dreiging van kernwapens helaas nog altijd actueel.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Kaas, geen kernwapens!

  Kaas, geen kernwapens!

  12-08-2013Een delegatie van IKV Pax Christi doet vandaag mee aan de tweedaagse blokkade van de Duitse kernwapenbasis Büchel. De zeven ingangen van de basis zijn sinds zondag 11 augustus geblokkeerd door vreedzame activisten uit veel verschillende landen.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Teken voor openheid over toename geboorteafwijkingen Irak

  Teken voor openheid over toename geboorteafwijkingen Irak

  31-07-2013De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) startte in 2011 samen met het Irakese ministerie van gezondheid een onderzoek naar de toename van geboorteafwijkingen in gebieden in Irak waar in 2003 zwaar is gevochten. De resultaten zijn echter nog steeds niet openbaar gemaakt. Irakese artsen eisen openheid van de WHO; een wereldwijde petitie ondersteunt hun oproep. Help mee en teken nu!

  Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten
 • Drones zijn het antwoord op de verkeerde vraag

  Drones zijn het antwoord op de verkeerde vraag

  19-07-2013Dragen drones bij aan de bescherming van burgers in conflictgebieden? Deze fundamentele vraag komt niet aan de orde in het advies van de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) dat deze week werd gepresenteerd.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Interview with Unity State Community

  Nieuwe oliewet Zuid-Soedan brengt ongelijkheid

  19-07-2013Zuid-Soedan staat op het punt een wet aan te nemen, die een bron kan zijn van conflict tussen lokale gemeenschappen in de olierijke gebieden. De nieuwe wet bepaalt dat er van de olie-inkomsten 3% terugvloeit naar de gemeenschappen die in de oliegebieden leven. Dat geld is bestemd voor ontwikkelingsprojecten.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika
 • Juridische regels niet voldoende bij besluit over inzet drones

  17-07-2013IKV Pax Christi is blij met de juridische adviezen die de Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV) gisteren presenteerde over de inzet van bewapende drones. Voor een juiste afweging is naast juridisch advies echter ook een ethische en strategische discussie over het nut en de noodzaak van onbemande bewapende vliegtuigen nodig. De aanwezigheid van drones mag bijvoorbeeld niet betekenen dat de drempel om geweld te gebruiken, wordt verlaagd.

  Omstreden wapens en wapenhandel