paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/themas/omstreden-wapens-en-wapenhandel/news/17

Omstreden wapens en wapenhandel

 • In 2012 werd dit soort clustermunitie ook al gevonden in Zuid-Kordofan. © 2012 Aris Roussinos

  Soedan gebruikt verboden clustermunitie

  16-04-2015De Soedanese krijgsmacht heeft in de periode maart en februari clustermunitie gebruikt. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Deze wapens zijn door het merendeel van de wereld verboden onder het 2008 Clustermunitieverdrag.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika
 • Winnaar Battle bereidt zich voor op reis naar Hiroshima

  Winnaar Battle bereidt zich voor op reis naar Hiroshima

  14-04-2015Casper van der Zijde uit Rossum is winnaar van The Battle voor Teken Tegen Kernwapens. Hij wint een reis met PAX naar Hiroshima, waar herdacht wordt dat zeventig jaar geleden de aanvallen met kernwapens op Hiroshima en Nagasaki plaatsvonden. Doel van The Battle was om zoveel mogelijk handtekeningen in te zamelen voor het burgerinitiatief van vredesorganisatie PAX om te komen tot een nationaal verbod op kernwapens

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Een 'killer robot' in Londen bij de lancering van de campagne Stop Killer Robots in 2013.

  Op naar een verbod op killer robots

  13-04-2015In Genève komen van 13 tot en met 17 april tijdens de vergadering van de Conventie over Conventionele Wapens zo’n honderdtwintig landen bij de Verenigde Naties (VN) bijeen om te praten over autonome wapensystemen, oftewel over killer robots. PAX, medeoprichter van de Campagne tegen Killer Robots, heeft goede hoop dat op de bijeenkomst de basis wordt gelegd voor een wereldwijd verbod op deze volledig autonome wapens.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Actie: Cent a Message!

  Actie: Cent a Message!

  09-04-2015Gaat jouw spaargeld of verzekeringspremie naar foute wapenbedrijven, mensenrechtenschendingen of dierenleed? Check op eerlijkegeldwijzer.nl hoe jouw bank scoort op duurzame thema’s en ‘cent a message’ om ze te laten weten hoe blij of teleurgesteld je bent.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Landmijnen in Zuid-Soedan

  02-04-2015Deze week werd bekend dat de regeringstroepen van Zuid-Soedan mogelijk landmijnen hebben gelegd. Zuid-Soedan is lid van het Landmijnenverdrag dat het gebruik van deze wapens onder alle omstandigheden verbiedt. Als de berichten kloppen, dan betekent het een zeer ernstige schending van het verdrag.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika
 • Finalisten The Battle trekken eindsprint

  Finalisten The Battle trekken eindsprint

  01-04-2015De vier finalisten van The Battle hebben nog tot 9 april de tijd om hun slotopdracht uit te voeren. Dan wordt bepaald wie de winnaar van deze wedstrijd is, en in augustus als Ambassadeur van Vrede met PAX naar de herdenking van 70 jaar 'Hiroshima' gaat.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Steeds meer burgemeesters tekenen tegen kernwapens

  Steeds meer burgemeesters tekenen tegen kernwapens

  31-03-2015Steeds meer burgemeesters steunen het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens van PAX. Vandaag tekenen ook de eerste burgers van Oldambt en Delfzijl tegen kernwapens. De teller voor het burgerinitiatief staat inmiddels op ruim 30.000. Bij 40.000 handtekeningen wordt een nationaal verbod op kernwapens in de Tweede Kamer besproken.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Een kernraket gelanceerd vanaf een onderzeeër. Foto Wikimedia Commons

  Opiniestuk PAX: Nederland heeft dubbele moraal over kernwapens

  20-03-2015Minister Koenders veroordeelt terecht de uitspraken van president Poetin over diens bereidheid om zijn kernwapens in staat van paraatheid te brengen aan het begin van de crisis op de Krim. Maar Nederland hanteert hier een dubbele moraal: de Amerikaanse kernwapens in Nederland en andere NAVO-landen vormen net zo goed een bedreiging jegens Rusland. Dat betoogt Krista van Velzen van PAX vandaag in NRC Handelsblad.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Europa, Nederland
 • Beeld uit de video Ukraine: More Civilians Killed in Cluster Munition Attacks van Human Rights Watch.

  Burgerdoden door clustermunitie in Oekraïne

  19-03-2015In Oost-Oekraïne is clustermunitie gebruikt, waarbij minstens 13 burgers om het leven kwamen. Uit onderzoek van Human Rights Watch, net als PAX lid van de internationale Cluster Munitie Coalitie, blijkt dat zowel de Oekraïense regeringstroepen als de pro-Russische rebellen in de weken voorafgaand aan het staakt-het-vuren deze verboden wapens hebben gebruikt in het conflict in Oost-Oekraïne. Eerder deze week werd bekend dat in Libië clustermunitie is ingezet.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Europa
 • Restant van een RBK-series clusterbom in de buurt van Sirte, maart 2015.

  'Clustermunitie gebruikt in Libië'

  17-03-2015In Libië is clustermunitie ingezet. Dat meldt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Clustermunitie is wereldwijd verboden onder het Clustermunitieverdrag vanwege het grootschalige humanitaire leed dat het wapen veroorzaakt.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika