paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/themas/omstreden-wapens-en-wapenhandel/news/15

Omstreden wapens en wapenhandel

 • Een Rockeye clusterbom onmiddellijk na opening, 247 stuks submunitie verspreidt zich alle kanten op. Foto U.S. Navy Naval Museum of Armament and Technology / commons.wikimedia.org

  Nederland nieuwe voorzitter Clustermunitieverdrag

  11-09-2015Nederland is vanaf 1 januari 2016 voorzitter van het internationale Clustermunitieverdrag. Dat is donderdag bekend geworden tijdens de Eerste Toetsingconferentie van het Clustermunitieverdrag in Dubrovnik. Dit is een bijzondere stap, aangezien Nederland niet van het begin af aan overtuigd was van de noodzaak voor een totaal verbod op clustermunitie.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • MQ-1 Predator drone. Foto U.S. Air Force photo

  Wie controleert de export van drones?

  09-09-2015Hoe handig drones ook kunnen zijn, het gebruik van onbemande systemen heeft ook een keerzijde. Hoe voorkomen we dat bewapende drones in verkeerde handen vallen? De huidige wapenexportregels zijn immers ontoereikend, waarschuwt PAX in het rapport Unmanned and Uncontrolled.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Oproep aan Rutte: Verwelkom vluchtelingen

  Oproep aan Rutte: Verwelkom vluchtelingen

  04-09-2015De oorlog in Syrië drijft mensen uit Syrië richting Europa. Hun lijden raakt ons. Daarom doen we als vredesorganisatie een oproep aan premier Rutte: Verwelkom deze vluchtelingen.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten
 • Een B-1 Lancer bombardeert een gebied met clusterbommen.Photo Wikimedia Commons CC

  Meer landen sluiten zich aan bij Clustermunitieverdrag

  03-09-2015Veel landen zijn goed op weg met de uitvoering van het Clustermunitieverdrag. Dit verdrag verbiedt clustermunitie, dat bij gebruik grootschalig leed teweeg kan brengen bij burgers. Dat vijf landen die geen lid zijn van het verdrag deze munitie blijven gebruiken is zorgelijk. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de Cluster Munitie Monitor 2015.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Een LeClerc tank in actie. Afgelopen maand werden door Frankrijk geleverde LeClerc tanks gesignaleerd in de Verenigde Arabische Emiraten. Foto Daniel Sleger / http://openphoto.net/gallery/image.html?image_id=11044

  PAX bezorgd over massale wapenhandel met Midden-Oosten

  24-08-2015PAX maakt zich grote zorgen over de massale wapenstromen – ook uit Europa - naar landen als Saoedi-Arabië, Egypte en Irak. Tijdens een internationale bijeenkomst over het VN Wapenhandelverdrag (ATT), deze week in Mexico, pleit PAX voor scherper toezicht op naleving van de regels van het verdrag.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Na 70 jaar nog altijd tranen om Hiroshima

  Na 70 jaar nog altijd tranen om Hiroshima

  06-08-2015'Water. Geef me water'! Dat is de smeekbede die overal weerklonk in de stad. Maar water kregen de hibakusha, slachtoffers van de bom op Hiroshima niet. De mensen die water gedronken hadden bleken snel dood te gaan. Hun verbrande lichamen en door hitte en straling aangetaste organen verdroegen het water niet. Meer dan 200.000 mensen stierven tijdens en na de atoomaanval op deze stad, vandaag precies 70 jaar geleden. Krista van Velzen van PAX is samen met honderden overlevenden bij de herdenking van de ramp, en luistert naar hun verhalen.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Casper (r) wordt als vredesambassadeur geïnterviewd door Omroep Gelderland.

  Vredesambassadeur Casper naar Hiroshima

  30-07-2015Hij kijkt vooral uit naar de ontmoetingen: met mensen die de nucleaire aanval op Hiroshima van dichtbij meemaakten, met tegenstanders van kernwapens, maar ook met voorstanders. Hen wil Battle-winnaar Casper van der Zijde (28) graag duidelijk maken dat een kernwapenvrije wereld puur gezond verstand is. Als Ambassadeur van Vrede voor PAX vertrekt Casper op 2 augustus naar Hiroshima om de zeventigste herdenking van de atoomramp bij te wonen. Op NoNukes.nl doet hij verslag van zijn belevenissen.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Steun een wapenembargo voor Zuid-Soedan

  Steun een wapenembargo voor Zuid-Soedan

  30-07-2015Een wreed conflict raast al anderhalf jaar door Zuid-Soedan. Politieke oplossingen zijn tot nu toe niet gelukt omdat bestanden worden geschonden en het vechten doorgaat. De internationale campagne #Shoutdownarms wil de Veiligheidsraad van Verenigde Naties bewegen een wapenembargo in te stellen voor Zuid-Soedan.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika
 • Hoera, meer dan 40.000 mensen tekenden tegen kernwapens! Nu moet de Kamer praten over een verbod op deze massavernietigingswapens.

  De 40.000 handtekeningen zijn binnen!

  28-07-2015Groot nieuws: meer dan 40.000 mensen hebben het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens getekend! Dit betekent dat de Tweede Kamer moet debatteren over een nationaal verbod op deze massavernietigingswapens. De verwijdering van kernwapens uit Nederland is daarmee een stap dichterbij.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Vredeswandeling

  Loop mee met de Walk of Peace

  16-07-2015Wandelen langs plekken van vrede van diverse religies om verbondenheid met elkaar te ervaren. Dat is het uitgangspunt van de vredeswandeling die het begin van de Vredesweek markeert.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland