paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/themas/omstreden-wapens-en-wapenhandel/news/15

Omstreden wapens en wapenhandel

 • Landmijnen in Zuid-Soedan

  02-04-2015Deze week werd bekend dat de regeringstroepen van Zuid-Soedan mogelijk landmijnen hebben gelegd. Zuid-Soedan is lid van het Landmijnenverdrag dat het gebruik van deze wapens onder alle omstandigheden verbiedt. Als de berichten kloppen, dan betekent het een zeer ernstige schending van het verdrag.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika
 • Finalisten The Battle trekken eindsprint

  Finalisten The Battle trekken eindsprint

  01-04-2015De vier finalisten van The Battle hebben nog tot 9 april de tijd om hun slotopdracht uit te voeren. Dan wordt bepaald wie de winnaar van deze wedstrijd is, en in augustus als Ambassadeur van Vrede met PAX naar de herdenking van 70 jaar 'Hiroshima' gaat.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Steeds meer burgemeesters tekenen tegen kernwapens

  Steeds meer burgemeesters tekenen tegen kernwapens

  31-03-2015Steeds meer burgemeesters steunen het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens van PAX. Vandaag tekenen ook de eerste burgers van Oldambt en Delfzijl tegen kernwapens. De teller voor het burgerinitiatief staat inmiddels op ruim 30.000. Bij 40.000 handtekeningen wordt een nationaal verbod op kernwapens in de Tweede Kamer besproken.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Een kernraket gelanceerd vanaf een onderzeeër. Foto Wikimedia Commons

  Opiniestuk PAX: Nederland heeft dubbele moraal over kernwapens

  20-03-2015Minister Koenders veroordeelt terecht de uitspraken van president Poetin over diens bereidheid om zijn kernwapens in staat van paraatheid te brengen aan het begin van de crisis op de Krim. Maar Nederland hanteert hier een dubbele moraal: de Amerikaanse kernwapens in Nederland en andere NAVO-landen vormen net zo goed een bedreiging jegens Rusland. Dat betoogt Krista van Velzen van PAX vandaag in NRC Handelsblad.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Oekraïne, Nederland
 • Beeld uit de video Ukraine: More Civilians Killed in Cluster Munition Attacks van Human Rights Watch.

  Burgerdoden door clustermunitie in Oekraïne

  19-03-2015In Oost-Oekraïne is clustermunitie gebruikt, waarbij minstens 13 burgers om het leven kwamen. Uit onderzoek van Human Rights Watch, net als PAX lid van de internationale Cluster Munitie Coalitie, blijkt dat zowel de Oekraïense regeringstroepen als de pro-Russische rebellen in de weken voorafgaand aan het staakt-het-vuren deze verboden wapens hebben gebruikt in het conflict in Oost-Oekraïne. Eerder deze week werd bekend dat in Libië clustermunitie is ingezet.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Oekraïne
 • Restant van een RBK-series clusterbom in de buurt van Sirte, maart 2015.

  'Clustermunitie gebruikt in Libië'

  17-03-2015In Libië is clustermunitie ingezet. Dat meldt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Clustermunitie is wereldwijd verboden onder het Clustermunitieverdrag vanwege het grootschalige humanitaire leed dat het wapen veroorzaakt.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika
 • Ik ben kernongezond

  Boomerang-kaart ondersteunt Teken tegen Kernwapens

  11-03-2015'Ik ben kernongezond' stelt de Boomerang-kaart die vanaf vandaag gratis verspreid wordt. Het is een ondersteuning van het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens van PAX. Boomerang had creatieven gevraagd een kaart voor het initiatief te maken. Het ontwerp van Geert Alkema werd uit tientallen inzendingen als beste gekozen.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Vliegtuig waarmee verarmd uranium granaten vervoerd kunnen worden.

  Nieuw beleid VS: geen verarmd uranium in strijd tegen ISIS

  06-03-2015De VS hebben laten weten geen verarmd uranium te hebben gebruikt en te zullen gebruiken in de strijd tegen ISIS in Irak en Syrië. Dit betekent een verandering in de houding van de VS ten aanzien van dit chemische giftige en radioactieve materiaal.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten
 • Dit zijn onze 4 finalisten.

  Finalisten van The Battle bekend

  02-03-2015Na bijna drie maanden ‘battelen’ is het zo ver: de vier finalisten van Teken tegen Kernwapens - The Battle zijn bekend! Na een slotopdracht wordt bepaald wie in augustus als Ambassadeur van Vrede met PAX naar de herdenking van 70 jaar ‘Hiroshima’ gaat.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Een selectie van de eerste inzendingen op de Boomerang website.

  PAX samen met Boomerang tegen kernwapens

  26-02-2015Voor de petitie Teken tegen Kernwapens is PAX de samenwerking aangegaan met Boomerang. De kaartenmakers gaan een nieuw ontwerp leveren voor het burgerinitiatief. Waarom? De kaarten van Boomerang liggen verspreid door heel Nederland. Zo komt Teken tegen Kernwapens bij veel mensen in beeld en kunnen meer Nederlanders boven de achttien jaar meedoen. Momenteel staat de teller op ruim 28.000. Met 40.000 handtekeningen wordt een nationaal verbod op kernwapens besproken in de Tweede Kamer.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland