paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/themas/omstreden-wapens-en-wapenhandel/news

Omstreden wapens en wapenhandel

 • Nederlandse wetenschappers willen een verbod op autonome wapens

  Nederlandse wetenschappers willen een verbod op autonome wapens

  30-11-2020In een open brief aan de Nederlandse regering vragen ruim 150 wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica, mee te werken aan een verbod op dodelijke autonome wapens. Het gaat hierbij om wapens die zonder betekenisvolle menselijke controle doelen kunnen selecteren en aanvallen.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Hawija

  Burgemeester van gebombardeerd Hawija spreekt: "Hele families zijn weggevaagd"

  29-10-2020Nederlandse F-16’s bombardeerden in 2015 een bommenfabriek van ISIS in het Iraakse Hawija. Secundaire explosies veroorzaakt door de luchtaanval hebben minstens 70 burgers gedood, honderden anderen raakten gewond. Subhan Al Jabouri, burgemeester van Hawija, vertelt hoe het bombardement nog altijd invloed heeft op het dagelijks leven: "De verschrikking van deze aanval heeft een heftige psychologische impact op de zielen van de slachtoffers. De aanval heeft in tientallen families tot doden geleid er zijn honderden gewonden. Sommige families zijn volledig weggevaagd, andere families verloren minstens drie of vier gezinsleden.'"

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel
 • Kernwapens officieel illegaal nu VN-verdrag in werking treedt

  Kernwapens officieel illegaal nu VN-verdrag in werking treedt

  24-10-2020Atoomwapens worden officieel illegaal. Nu vanavond Honduras als vijftigste land het VN-verdrag tegen kernwapens heeft geratificeerd, treedt dit verdrag over 90 dagen in werking. “Dit is een enorme stap in de richting van een kernwapenvrije wereld”, zegt Susi Snyder van PAX.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Reaper drone

  PAX spreekt VN toe: 'Beheersing dodelijke drones hoognodig'

  14-10-2020Er zijn sterke normen en standaarden nodig rond de ontwikkeling, productie, export en het gebruik van bewapende drones. Daar heeft PAX tijdens de Algemene Vergadering van de VN de lidstaten toe opgeroepen. Snelle actie is nodig om het gebruik van bewapende drones te beheersen. Anders dreigt de ondermijning van mensenrechten en internationaal humanitair recht.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Raketinslag in een straat in Stepanakert. Foto @Armgov

  Bescherm burgers tegen oplaaiend geweld in Nagorno-Karabach

  08-10-2020Het 'bevroren conflict' tussen Armenië en Azerbeidzjan is afgelopen week opgelaaid. Volgens de BBC waren maandag al meer dan 220 mensen gedood, waaronder ook burgers. Zolang de wapens niet worden neergelegd zullen deze cijfers alleen maar verder oplopen.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel, Europa
 • Rotterdam roept Nederlandse regering op VN-kernwapenverbod te tekenen

  Rotterdam roept Nederlandse regering op VN-kernwapenverbod te tekenen

  02-10-2020De gemeente Rotterdam roept de Nederlandse regering op om zo snel mogelijk het VN-kernwapenverbod te tekenen. Donderdag nam de gemeenteraad een motie van GroenLinks, CU/SGP, PvdD en Nida aan, waarin de gemeente werd opgeroepen zich aan te sluiten bij het Cities Appeal van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Actie bij Vliegbasis Volkel: Geen nieuwe kernwapens in Nederland

  Actie bij Vliegbasis Volkel: Geen nieuwe kernwapens in Nederland

  28-09-2020Op de Internationale dag voor de afschaffing van kernwapens kwamen PAX, IPPNW Duitsland, ICAN Germany, NVMP/Artsen voor Vrede en Greenpeace Nederland in actie tegen Amerikaanse kernbommen op Nederlands grondgebied. Deze kernbommen, waarvan de regering tot op heden bevestigt noch ontkent dat ze in Volkel liggen, worden binnenkort teruggebracht naar de VS.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • drones

  Dodelijke drones steeds vaker ingezet in conflicten, internationale actie nodig

  23-09-2020Het gebruik van dodelijke drones in conflicten neemt snel toe, zo blijkt uit nieuw onderzoek van vredesorganisatie PAX genaamd Violent Skies. Alleen al in de oorlogen in Jemen en Oekraïne werden 40 soorten drones gebruikt uit 12 verschillende landen. De manier van oorlogvoering verandert door het gebruik van drones drastisch: ook groepen die eerder nauwelijks toegang hadden tot intelligence weten hun vijanden nu makkelijker te vinden en ze van afstand uit te schakelen. Daar worden veel onschuldige mensen het slachtoffer van. Het is tijd om drones te beheersen, stelt PAX vast.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Rutte moet kernwapenverbod tekenen en kernwapens uit Nederland verwijderen

  Rutte moet kernwapenverbod tekenen en kernwapens uit Nederland verwijderen

  06-08-2020In een brief aan Minister-president Mark Rutte roept vredesorganisatie PAX op tot het ondertekenen van het VN-kernwapenverbod en het verwijderen van kernwapens van Nederlands grondgebied. De brief is op het moment van afleveren 5.800 keer ondertekend. Op 6 en 9 augustus is het precies 75 jaar geleden dat Hiroshima en Nagasaki werden verwoest door atoombommen, waarbij meer dan 200.000 burgers omkwamen. Ter gelegenheid hiervan zullen wereldwijd en in heel Nederland activiteiten plaatsvinden om de verwoestende gevolgen van kernwapens te herdenken, en op te roepen tot volledige nucleaire ontwapening.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Kans op gebruik kernwapens 75 jaar na Hiroshima ongekend groot

  Kans op gebruik kernwapens 75 jaar na Hiroshima ongekend groot

  04-08-2020In augustus 1945 werden Hiroshima en Nagasaki verwoest door twee Amerikaanse atoombommen. Tegen het einde van dat jaar hadden de twee bommen 240.000 burgers gedood en waren nog veel meer mensen ziek geworden door kanker en chronische aandoeningen. De vernietiging van Hiroshima en Nagasaki, maar ook de meer dan 2000 kernwapentests die tussen 1945 en 1980 werden uitgevoerd, laten zien welke onbeschrijfelijke gevolgen het gebruik van kernwapens heeft voor mensen en hun leefomgeving. Toch is nu, 75 jaar later, het risico dat kernwapens gebruikt worden nog steeds onverminderd groot.

  Omstreden wapens en wapenhandel