paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/themas/omstreden-wapens-en-wapenhandel/news

Omstreden wapens en wapenhandel

 • Uit videomateriaal blijkt dat zeker een van de door Damen geleverde schepen toch is bewapend en dat deze met dodelijke gevolgen is ingezet. Foto twitter.com / Joseph Dempsey https://twitter.com/josephhdempsey/status/702857827853987840

  Juridisch onderzoek naar levering Nederlandse patrouilleschepen aan Libië

  27-10-2018Vredesorganisaties PAX en Stop Wapenhandel en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten onderzoeken juridische stappen in verband met de levering van Nederlandse patrouilleschepen aan Libië. Met een van die schepen is in 2016 gewelddadig opgetreden tegen een boot met vluchtelingen waarbij zeker vier mensen om het leven kwamen.

  Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten, Afrika
 • De Amerikaanse president Ronald Reagan en de Secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov teken het INF verdrag in de East-room in het Witte Huis in Washington. Foto Wikimedia Commons, White House Photographic Office, 1987

  Wapenwedloop in kernwapens

  22-10-2018Staat ons een nieuwe wapenwedloop te wachten nu Trump het kernwapenverdrag uit 1987 opzegt? De Amerikaanse president Donald Trump bevestigde dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het nucleaire verdrag met Rusland, dat na enorme publieke druk van de vredesbeweging gesloten werd door Reagan en Gorbatjsov. Volgens Susi Snyder, kernwapenexpert van PAX toont het aan dat bilaterale verdragen alleen te kwetsbaar zijn. Snyder: “Pas als zo’n verdrag verbonden wordt met een multilateraal verdrag, dan krijgt het sterkere benen. Een bilateraal verdrag kan dan een goede eerste stap zijn naar meer veiligheid.”

  Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland
 • Met de ING-leeuw die een kruisraket wegtrapt lanceert PAX een campagne om ING te laten stoppen met investeringen in kernwapenproducenten. Foto Marten van Dijl / PAX

  ING, stop investeringen in kernwapenindustrie

  15-10-2018De ING-leeuw die een kruisraket wegtrapt, dat beeld werd maandagavond geprojecteerd op het ING-hoofdkantoor in Amsterdam. Dinsdagochtend wordt iedereen die het gebouw in wil met een geigerteller op nucleaire straling getest. Zo begint PAX een campagne om ING te laten stoppen met investeringen in kernwapenproducenten.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Wat kunnen Denis Mukwege en Nadia Murad verwachten?

  Wat kunnen Denis Mukwege en Nadia Murad verwachten?

  05-10-2018Vandaag hebben de Congolese arts Denis Mukwege en de Yezidi activist Nadia Murad de Nobelprijs voor de vrede gewonnen. PAX feliciteert Denis Mukwege en Nadia Murad van harte en wenst hen net zo’n succesvol jaar toe als wij het afgelopen jaar hadden als gevolg van de prijs. Afgelopen jaar won ICAN, de internationale coalitie voor de afschaffing van kernwapens dezelfde prijs.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Stemming over de killer robot resolutie in het Europese Parliament

  Europa wil verbod op killer robots

  12-09-2018Het Europees Parlement heeft woensdag een resolutie aangenomen die oproept tot een verbod op volledig autonome wapens, ook wel killer robots genoemd, aangenomen.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Foto: Campaign to Stop Killer Robots

  Veel staten willen iets doen tegen killer robots

  03-09-2018Een meerderheid van staten wil concrete maatregelen nemen tegen zogenoemde killer robots.Dat werd afgelopen week duidelijk bij de VN-besprekingen over deze wapens in Genève. Een klein aantal landen is echter tegen het nemen van concrete stappen.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Goedkopere militaire drones bedreigen afspraken over wapenexport

  Goedkopere militaire drones bedreigen afspraken over wapenexport

  23-08-2018“Hoe lang duurt het nog voor de eerste AK-47 (kalashnikov) versie van de drone op de markt komt?” Wim Zwijnenburg van vredesorganisatie PAX waarschuwt ervoor dat het steeds makkelijker wordt om gewapende drones in te zetten, met alle nieuwe veiligheidsvraagstukken van dien. Vandaag brengt PAX op de vierde conferentie van het VN Verdrag inzake Wapenhandel een rapport hier over uit.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Gezicht op Hiroshima vanaf het Rode Kruis ziekenhuis na de atoombom. Foto Wikimedia Commons https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AtomicEffects-Hiroshima.jpg

  Nederland, teken dat verdrag!

  06-08-201873 jaar geleden, op 6 augustus viel de atoombom op Hiroshima, drie dagen later op Nagasaki. Setsuko Thurlow overleefde wonder boven wonder de ramp in Hiroshima. Hieronder haar getuigenis.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Twee leden van een alleen uit vrouwen bestaand Libanees team dat resten van clusterbommen opruimt. Foto Cluster Munition Coalition / https://www.flickr.com/photos/clustermunitioncoalition/6008187530/in/album-72157627229441081/

  Tien successen tegen clusterbommen

  01-08-2018Vandaag acht jaar geleden, op 1 augustus 2010, werd de Clustermunitieconventie van kracht, waarmee het gebruik en de productie van clusterbommen werd verboden. Door de conventie is het gebruik van clustermunitie drastisch verminderd en zijn er veel slachtoffers voorkomen.

  Omstreden wapens en wapenhandel
 • Het Belgische parlementsgebouw in Brussel https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brussel_Parlementsgebouw.jpg

  België voorop in verbod killer robots

  20-07-2018Er gebeurt deze week veel op het gebied van killer robots. Nadat woensdag wetenschappers en bedrijven beloofden om nooit killer robots (volledig autonome wapens) te ontwikkelen, stemde het Belgische parlement op 19 juli unaniem voor een resolutie over killer robots.

  Omstreden wapens en wapenhandel