paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news/8

Nederland

 • Minister Koenders. Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken

  Kernwapenresolutie: stemt Koenders voor of niet?

  20-10-2016Minister Koenders heeft nog altijd niet onthuld of Nederland bij de VN voor onderhandelingen over een kernwapenverbod zal stemmen. De duizenden Nederlanders die hem per e-mail opriepen om vóór te stemmen, ontvingen een ontwijkend antwoord.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Kamer vraagt Koenders: stem voor onderhandelingen over kernwapenverbod

  Kamer vraagt Koenders: stem voor onderhandelingen over kernwapenverbod

  17-10-2016Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft minister Koenders - opnieuw - gevraagd bij de VN voor onderhandelingen over een internationaal verbod op kernwapens te stemmen. Onder meer D66, PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie stuurden vorige week schriftelijke vragen naar Koenders met deze boodschap. Daarnaast ontving Koenders binnen een week 3895 e-mails van mensen hetzelfde verzoek.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Foto: Steven Snoep

  VN-resolutie roept op tot kernwapenverbod

  29-09-2016‘Start met onderhandelen over een juridisch bindend verdrag dat kernwapens verbiedt.’ Dat is de strekking van de resolutie die wordt ingediend en vrijwel zeker aangenomen tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Met deze resolutie komt een verbod op kernwapens dichterbij en wordt geschiedenis geschreven, zegt PAX in een reactie.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Data, drones en dood

  Data, drones en dood

  27-09-2016Deze week publiceerde de Commissie Toezicht Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD) een onderzoek naar de manier waarop de MIVD bijdraagt aan ‘targeting’ (doelwitbepaling) door het delen van informatie met buitenlandse inlichtingendiensten. Vooral is gekeken naar doelwitbepaling die gebruikt wordt voor aanvallen met bewapende drones.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Op de laatste zaterdag in de Vredesweek opende Manifeest, hét culturele nachtfestival voor de vrede, met een gigantische Bed-in. In de voetsporen van John Lennon en Yoko Ono doken honderden vredesrebellen het 64m2 grote bed in op het Leidseplein in Amsterdam en maakten daarmee een duidelijk statement: Give peace a chance.

  Verbondenheid in de 50ste Vredesweek

  27-09-2016Met een wandeling langs kerk, moskee en synagoge vatte de opening van de Vredesweek direct een gevoel samen dat velen delen: er is verbinding mogelijk. De Walk of Peace in Enschede leverde bijzondere ontmoetingen op tussen de imam en de Syrisch orthodoxe priester. Ook tussen andere mensen met allerlei afkomsten ontstonden mooie gesprekken.

  Nederland
 • Foto: Lize Kraan

  PAX verlengt succesvolle dialoog tussen vluchtelingen en leerlingen

  26-09-2016‘Indrukwekkend. Informatief. Een waardevolle ervaring.’ Zomaar een greep uit de reacties op de bezoeken die de Syrische sprekers van PAX brengen aan scholen, buurthuizen, sportclubs en andere groepen. In het nieuwe schooljaar brengt PAX jongeren weer in contact met Syrische vluchtelingen. Je kunt via PAX een Syrische vrijwilliger uitnodigen om bij jou voor de klas of groep vanuit eigen ervaring te vertellen over de situatie in Syrië.

  Nederland
 • De Walk of Peace die PAX samen met de Raad van Kerken in Enschede had georganiseerd, leverde afgelopen zondag bijzondere ontmoetingen op.

  50ste Vredesweek heel betekenisvol

  20-09-2016Met een wandeling langs kerk, moskee en synagoge vatte de opening van de Vredesweek direct een gevoel samen dat velen delen: er is verbinding mogelijk. De Walk of Peace die PAX samen met de Raad van Kerken in Enschede had georganiseerd, leverde afgelopen zondag bijzondere ontmoetingen op. Niet alleen tussen de imam en de Syrisch orthodoxe priester, ook tussen andere mensen met allerlei afkomsten ontstonden mooie gesprekken.

  Nederland
 • Vredesweek: dit jaar voor de vijftigste keer

  Vredesweek: dit jaar voor de vijftigste keer

  02-09-2016Van 17 tot en met 25 september is het weer Vredesweek: een landelijke actieweek voor vrede. We vragen mensen ons te helpen een nieuw woord voor vrede te bedenken. Dat is namelijk nog steeds nodig. Niet alleen ver weg, maar ook in onze eigen buurt is het gebrek aan verbinding voelbaar. De Vredesweek is daarom hét moment om samen in actie te komen voor vrede.

  Nederland
 • Een Gowind korvet van het Franse bedrijf DCNS. Volgens PAX had de exportvergunning voor de wapensystemen voor de Franse schepen, bestemd voor Egypte, niet verleend mogen worden. Foto Wikimedia CC

  Wapenlevering aan Egypte kan doorgaan

  26-08-2016Donderdag 25 augustus heeft de rechtbank Noord-Holland geoordeeld dat vredes- en mensenrechtenorganisaties wapenexport naar Egypte niet kunnen aanvechten.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Dat vluchtelingen voortaan vanuit de AZC's vrijwilligerswerk mogen doen, is dan ook niet alleen goed voor hun taalontwikkeling, het is ook beter voor hun zelfbeeld. Foto Directie Voorlichting / Flickr.com / https://www.flickr.com/photos/132590650@N02/

  Mogen werken goed voor zelfbeeld vluchteling

  25-08-2016Asielzoekers mogen vrijwilligerswerk doen. Dit liet minister Asscher onlangs weten. Een uitkomst, want voor veel vluchtelingen is het lange wachten op de AZC’s vreselijk. De Syrische vluchtelingen die in Nederland voor PAX actief zijn in het Get to know us-team weten er alles van. Ammar Sheikh Ibrahim van dit team verwoordt waarom het mogen werken voor hem zo belangrijk is.

  Nederland