paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news/6

Nederland

 • Walk of Peace 2016 in Enschede Foto: Lize Kraan

  Aantal Walks of Peace groeit gestaag

  31-07-2017Op zeventien locaties verspreid over heel Nederland kunnen wandelaars tijdens de Vredesweek van 16 t/m 24 september meedoen aan een Walk of Peace. PAX ondersteunt de organisatie van de wandelingen en is blij met het grote aantal plekken waar wandelaars terecht kunnen. Wat de vredesorganisatie betreft, mogen nog veel meer partijen zich melden om een vredeswandeling te organiseren. “We willen het evenement zo breed mogelijk uitrollen, zodat de boodschap van vreedzaam samenleven zo krachtig mogelijk verspreid wordt”, legt coördinator Annemarieke Hollanders van PAX uit.

  Nederland
 • Een delegatie Yezidi's uit Noord-Irak ontmoet Vrouwen van Srebrenica. Foto © PAX / Helma Maas

  22 jaar na de genocide in Srebrenica

  11-07-2017Op verschillende plekken in de wereld wordt 11 juli herdacht dat 22 jaar geleden de genocide in Srebrenica plaatsvond. PAX is bij verschillende activiteiten betrokken.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • De tentoonstelling 'Srebrenica genocide - the failure of the international community' in het Potocari Memorial Centre. Foto © Sake Elzinga

  Documentaire Srebrenica-tentoonstelling

  10-07-2017De KRO-NCRV zendt maandag 10 juli de documentaire ‘De strijd om het Srebrenica Museum’ uit. Documentairemaker Kay Mastenbroek laat met de film zien dat de totstandkoming van de tentoonstelling niet eenvoudig was. PAX geeft graag wat verduidelijking op punten die naar haar mening onderbelicht bleven of niet duidelijk naar voren kwamen. Helaas bevat de documentaire ook wat feitelijke onjuistheden.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • Foto © Paul Minke / cc by 4.0 wikipedia.org/

  In memoriam André Lascaris (1939-2017)

  10-07-2017André Lascaris overleed op donderdag 6 juli 2017. Hij was Dominicaan, theoloog en vredesactivist. Hij doceerde theologie in Oxford en in Zuid-Afrika. Hij raakte betrokken bij het vredesproces in Noord-Ierland en liet Noord-Ieren in Nederland reflecteren over het conflict tussen protestanten en katholieken.

  Nederland
 • Zicht vanaf de begraafplaats op een (nagebouwde) wachttoren op de Dutchbat compound in Srebrenica, waar nu de tentoonstelling 'Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community' te zien is. Foto © Sake Elzinga

  Srebrenica: belangrijk vonnis

  28-06-2017Het Hooggerechtshof heeft gisteren in zijn uitspraak bevestigd dat Nederland verantwoordelijk is voor de dood van circa 350 mannen die op 12 en 13 juli 1995 op de Dutchbat compound waren. Dutchbat had, aldus het hof, hen de keuze moeten bieden om te blijven. Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX vindt dat een belangrijk onderdeel van het vonnis.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • Diana (vijfde van rechts) met andere gastdocenten van het PAX project Het verhaal van een vluchteling.

  "Ik blijf voor ze vechten"

  16-06-2017Diana Khayyata uit Aleppo in Syrië is een van de gastdocenten in het PAX programma ‘Verhaal van een vluchteling’. Aan de hand van haar persoonlijke verhaal, maakt ze leerlingen duidelijk dat je niet zomaar vlucht. De oorlog in Syrië maakte het onmogelijk om dicht bij haar kinderen te blijven. Aan PAX Magazine vertelde zij openhartig haar verhaal.

  Nederland, Midden-Oosten
 • Mgr Huub Ernst Foto © Ramon Mangold

  In Memoriam: Mgr Ernst: 8 april 1917-19 mei 2017

  20-05-2017Vrijdag 20 mei overleed (vredes-)bisschop Huub Ernst, voormalig bisschop van Breda en oud-voorzitter van de RK vredesbeweging PAX Christi (het huidige PAX). Wij kijken terug op een bijzondere bisschop die een diepe indruk heeft nagelaten.

  Nederland
 • Derde keer Walk of Peace - Loop ook mee!

  Al zes Walks of Peace dit jaar

  11-05-2017Na twee succesvolle Walks of Peace in Den Haag (2015) en Enschede (2016) ondersteunt PAX in de komende Vredesweek lokale groepen die zelf een Walk of Peace organiseren. Van Vlaardingen tot Leeuwarden, samen maken we een krachtig statement. Nu al weten we dat er op zes plaatsen in Nederland een Walk of Peace plaatsvindt. Het zou mooi zijn als dit in de Vredesweek op zoveel mogelijk plekken navolging krijgt en we nodigen andere geïnteresseerden dan ook van harte uit om zich aan te melden bij PAX.

  Nederland
 • Schending van de vier fundamentele vrijheden bedreigen niet alleen mensen in conflictgebieden, maar ook de wereldwijde veiligheid, constateert de WRR terecht.<br />
Foto: Vluchtelingen uit Syrië en Irak springen van een boot bij het Griekse eiland Lesbos. Wikimedia Commons / Ggia - CC BY-SA 4.0

  Huidige veiligheidsbeleid niet afgestemd op de actuele bedreigingen

  10-05-2017Er is meer zelfkritiek nodig op het westerse beleid van bestrijding van terrorisme, het buitensluiten van vluchtelingen en de samenwerking met autocratische regimes.

  Nederland
 • Onderzoek: burgerbescherming moet prioriteit worden van nieuwe regering

  20-04-2017Nederland is klaar voor een regering die prioriteit geeft aan bescherming van burgers als uitgangspunt van haar buitenland- en defensiebeleid. Uit representatief onderzoek van Motivaction in opdracht van PAX blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders vindt dat onder een volgend kabinet de krijgsmacht zich verder moet specialiseren in het beschermen van burgers in oorlogs- en conflictgebieden. Bescherming van burgers moet een essentieel onderdeel zijn van elke missie; bombarderen alleen volstaat niet.

  Nederland