paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news/2

Nederland

 • Foto © Lize Kraan / PAX

  Doe mee aan Vredesweek 2019: Vrede Verbindt Over Grenzen

  06-02-2019In tijden dat de Amerikaanse president Trump praat over het bouwen van een grensmuur en Europa de buitengrenzen steeds meer sluit voor vluchtelingen, kiest PAX als thema van de Vredesweek 2019: ’Vrede Verbindt Over Grenzen’. De voorbereidingen zijn van start gegaan. Doe je mee?

  Nederland
 • Inspectie van ontmantelde Pershing II-raketten. 14 January 1989. Foto Wikimedia Commons / US Department of Defense / MSGT Jose Lopez Jr. 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/INF_inspection_of_Pershing_II_missiles_in_1989_%281%29.JPEG

  Wat als het INF-kernwapenverdrag niet meer geldt?

  01-02-2019Voel jij je veilig met kernwapens? De kans is groot dat je hier ‘nee’ op zegt. President Trump schort op zaterdag 2 februari een belangrijk kernwapenverdrag op. Een verdrag waar de vredesbeweging hard voor gestreden heeft. Wat zijn de gevolgen hiervan?

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Nieuwe aanpak van kernwapenbeleid hard nodig

  Nieuwe aanpak van kernwapenbeleid hard nodig

  31-01-2019De complexe realiteit van kernwapens vraagt om verantwoordelijke stappen van Nederland, niet om herhaling van zetten. Dat is de eerste reactie van vredesorganisatie PAX op het adviesrapport door de Adviesraad Internationale Vraagstukken over de toekomstige rol van kernwapens.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Photo: Campaign to Stop Killer Robots

  Meerderheid Nederlanders tegen killer robots

  22-01-2019Een ruime meerderheid van de Nederlanders is tegen de ontwikkeling van killer robots. Dat blijkt uit een enquête van IPSOS. Dit is een duidelijk signaal aan de Nederlandse politiek: voorkom dat deze wapens realiteit worden!

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Verhaal van een vluchteling Foto © Lize Kraan / PAX

  Duizenden leerlingen horen het verhaal van een vluchteling

  18-12-2018Het bijzondere project Verhaal van een vluchteling is halverwege. Al 5000 leerlingen door het hele land hebben kennisgemaakt met Syrische vluchtelingen en hun persoonlijke verhaal. “Ik vond het erg om Aleppo verwoest te zien, terwijl het eerst zo mooi was,” was een van de vele reacties van de leerlingen. “Het filmpje van de hereniging met zijn familie raakte me echt.”

  Nederland
 • De Amerikaanse president Ronald Reagan en de Secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov teken het INF verdrag in de East-room in het Witte Huis in Washington. Foto Wikimedia Commons, White House Photographic Office, 1987

  Wapenwedloop in kernwapens

  22-10-2018Staat ons een nieuwe wapenwedloop te wachten nu Trump het kernwapenverdrag uit 1987 opzegt? De Amerikaanse president Donald Trump bevestigde dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het nucleaire verdrag met Rusland, dat na enorme publieke druk van de vredesbeweging gesloten werd door Reagan en Gorbatjsov. Volgens Susi Snyder, kernwapenexpert van PAX toont het aan dat bilaterale verdragen alleen te kwetsbaar zijn. Snyder: “Pas als zo’n verdrag verbonden wordt met een multilateraal verdrag, dan krijgt het sterkere benen. Een bilateraal verdrag kan dan een goede eerste stap zijn naar meer veiligheid.”

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Banken zwijgen over schendingen mensenrechten

  Banken zwijgen over schendingen mensenrechten

  09-10-2018Drie Nederlandse grootbanken, ING, Rabobank en ABN Amro, leenden voor in totaal meer dan 10 miljard euro aan vijf grote mijnbouw- en olie- en gasbedrijven die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen en de slachtoffers daarvan niet of onvoldoende compenseren.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten Nederland
 • Onmenselijkheid van migratie in beeld

  Onmenselijkheid van migratie in beeld

  03-10-2018Persoonlijke verhalen zijn een goede manier om de onmenselijkheid van de migratiepolitiek te laten zien. Het komt dichterbij dan statistieken en berichten over vluchtelingen in de media. Daarom heeft PAX een klein deel van de nieuwe speelfilm Rafaël gefinancierd. Dankzij de film wordt de situatie van de vluchteling een stuk meer invoelbaar.

  Nederland
 • Foto's: BZ | Aad Meijer

  Meld grensoverschrijdend gedrag: reactie PAX op berichtgeving ambtenaar BZ

  29-09-2018Grensoverschrijdend gedrag komt overal voor. (Oud-)medewerkers van o.a. Cordaid, PAX en WO=MEN dienden in 2016 een klacht in naar aanleiding van ongewenst gedrag van een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  Gender, vrede en veiligheid Nederland
 • Foto: Lize Kraan

  Vredesweek, wat was je mooi

  25-09-2018De Vredesweek 2018 is voorbij, en wat was het mooi. Van de inspirerende uitreiking van de PAX Duif tot aan de vele Walks of Peace… overal in Nederland werd vorige week de vrede en diversiteit gevierd.

  Nederland