paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news/17

Nederland

 • PAX Magazine lente 2015

  PAX Magazine: 'Wij lijden elke dag onder aanslagen'

  18-03-2015In de lente-editie van PAX Magazine geeft een aantal opiniemakers uit Syrië, Irak en Nederland hun reactie op ‘Charlie Hebdo’. Over vrijheid van meningsuiting, satire en de vermeende relatie tussen islam en terreur.

  Nederland
 • Opstand in Syrië gaat vijfde jaar in

  12-03-2015Na de opstanden in Tunesië en Egypte, brak op 15 maart 2011 opstand uit in Syrië. Die gaat nu bijna het vijfde jaar in. Tijd om stil te staan bij de huidige situatie en Syrische vredesactivisten te steunen. Op zondag 15 maart om 12.30 uur staat PAX samen met het Syrische Comité, Syriërs die hier in Nederland wonen, en Amnesty International op de Dam in Amsterdam.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Ik ben kernongezond

  Boomerang-kaart ondersteunt Teken tegen Kernwapens

  11-03-2015'Ik ben kernongezond' stelt de Boomerang-kaart die vanaf vandaag gratis verspreid wordt. Het is een ondersteuning van het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens van PAX. Boomerang had creatieven gevraagd een kaart voor het initiatief te maken. Het ontwerp van Geert Alkema werd uit tientallen inzendingen als beste gekozen.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Een selectie van de eerste inzendingen op de Boomerang website.

  PAX samen met Boomerang tegen kernwapens

  26-02-2015Voor de petitie Teken tegen Kernwapens is PAX de samenwerking aangegaan met Boomerang. De kaartenmakers gaan een nieuw ontwerp leveren voor het burgerinitiatief. Waarom? De kaarten van Boomerang liggen verspreid door heel Nederland. Zo komt Teken tegen Kernwapens bij veel mensen in beeld en kunnen meer Nederlanders boven de achttien jaar meedoen. Momenteel staat de teller op ruim 28.000. Met 40.000 handtekeningen wordt een nationaal verbod op kernwapens besproken in de Tweede Kamer.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Mary Mathew is sergeant majoor bij de brandweer van Yambio in Zuid-Soedan. Foto © PAX / Rieneke de Man

  Vrouwen, vrede en veiligheid

  16-02-2015Op 16 en 17 februari vindt in Amsterdam de internationale expertconferentie plaats naar aanleiding van 15 jaar VN Veiligheidsraadresolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid. Er zal hier vooral worden gekeken naar het verhogen van de deelname en het leiderschap van vrouwen in vredesopbouw in (post) conflict gebieden. Ook PAX neemt actief deel aan de conferentie.

  Gender, vrede en veiligheid Nederland
 • B-61 kernwapens hangen in een bommenrek aan een gevechtsvliegtuig. Foto United States Department of Defense / CC Wikimedia Commons

  Minister Koenders: 'Geen kernwapens in nieuwe NAVO-landen'

  12-02-2015Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in de Tweede Kamer benadrukt dat Nederland tegen het plaatsen van kernwapens in nieuwe NAVO-landen is. Dit naar aanleiding van een brief uit het Amerikaanse congres waarin aan ministers Kerry en Hagel gevaagd werd de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

  Omstreden wapens en wapenhandel Oekraïne, Nederland
 • Muur in Kiev met portretten waarover een serie vredesposters, sommige ook wel anti-Russische-bezettingsposters, geplakt is, en ook oproepen om de opstand te steunen (Maidan). Foto © PAX / Guido de Graaf Bierbrauwer

  Amerikaanse wapenleveranties aan Oekraïne geen goed idee

  06-02-2015Het is oorlog in Oekraïne, en Rusland is direct betrokken. Vormen Amerikaanse wapenleveranties de oplossing? Vredesorganisatie PAX denkt van niet: de risico’s zijn te groot, de voordelen onduidelijk.

  Omstreden wapens en wapenhandel Oekraïne, Nederland
 • Mevrouw Jeanne Wesselink-Steenhof, een van de mensen die vanaf het prille begin betrokken was bij de vredesbeweging. Foto © PAX

  Mensen van goede wil

  05-02-2015Het debat over de relatie tussen religie en geweld, tussen vrijheid en veiligheid kreeg een nieuwe impuls tijdens de presentatie van het boek ‘Mensen van goede wil. Een geschiedenis van de katholieke vredesbeweging Pax Christi 1948-2013’.

  Nederland
 • Mede dankzij PAX staan de slachtoffers van Colombiaanse bloedkolen hoog op de politieke agenda. Foto © Ronald de Hommel / PAX

  PAX geselecteerd als strategisch partner

  30-01-2015PAX is geselecteerd als strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De vredesorganisatie diende samen met Amnesty International een aanvraag in binnen het subsidiekader ‘pleiten en beïnvloeden’ en ontving vandaag het goede nieuws dat deze met een A is beoordeeld en daarmee zonder meer voor selectie in aanmerking komt. Dit stelt PAX in staat om ook in de toekomst te blijven werken aan vrede en veiligheid, samen met haar partners in conflictgebieden en betrokken burgers in Nederland.

  Nederland
 • Freek Landmeter (r), directeur van PAX nam de cheque in ontvangst.

  PAX ontvangt 500.000 euro van de Nationale Postcode Loterij

  27-01-2015Tijdens het Goed Geld Gala op maandag 26 januari heeft de Nationale Postcode Loterij aan PAX net als voorgaande jaren een bedrag van 500.000 euro geschonken. De loterij had dit jaar een recordbedrag van 312 miljoen euro te verdelen onder bijna 100 goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen-en buitenland.

  Nederland