paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news/17

Nederland

 • B-61 kernwapens hangen in een bommenrek aan een gevechtsvliegtuig. Foto United States Department of Defense / CC Wikimedia Commons

  Minister Koenders: 'Geen kernwapens in nieuwe NAVO-landen'

  12-02-2015Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in de Tweede Kamer benadrukt dat Nederland tegen het plaatsen van kernwapens in nieuwe NAVO-landen is. Dit naar aanleiding van een brief uit het Amerikaanse congres waarin aan ministers Kerry en Hagel gevaagd werd de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

  Omstreden wapens en wapenhandel Oekraïne, Nederland
 • Muur in Kiev met portretten waarover een serie vredesposters, sommige ook wel anti-Russische-bezettingsposters, geplakt is, en ook oproepen om de opstand te steunen (Maidan). Foto © PAX / Guido de Graaf Bierbrauwer

  Amerikaanse wapenleveranties aan Oekraïne geen goed idee

  06-02-2015Het is oorlog in Oekraïne, en Rusland is direct betrokken. Vormen Amerikaanse wapenleveranties de oplossing? Vredesorganisatie PAX denkt van niet: de risico’s zijn te groot, de voordelen onduidelijk.

  Omstreden wapens en wapenhandel Oekraïne, Nederland
 • Mevrouw Jeanne Wesselink-Steenhof, een van de mensen die vanaf het prille begin betrokken was bij de vredesbeweging. Foto © PAX

  Mensen van goede wil

  05-02-2015Het debat over de relatie tussen religie en geweld, tussen vrijheid en veiligheid kreeg een nieuwe impuls tijdens de presentatie van het boek ‘Mensen van goede wil. Een geschiedenis van de katholieke vredesbeweging Pax Christi 1948-2013’.

  Nederland
 • Mede dankzij PAX staan de slachtoffers van Colombiaanse bloedkolen hoog op de politieke agenda. Foto © Ronald de Hommel / PAX

  PAX geselecteerd als strategisch partner

  30-01-2015PAX is geselecteerd als strategisch partner van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De vredesorganisatie diende samen met Amnesty International een aanvraag in binnen het subsidiekader ‘pleiten en beïnvloeden’ en ontving vandaag het goede nieuws dat deze met een A is beoordeeld en daarmee zonder meer voor selectie in aanmerking komt. Dit stelt PAX in staat om ook in de toekomst te blijven werken aan vrede en veiligheid, samen met haar partners in conflictgebieden en betrokken burgers in Nederland.

  Nederland
 • Freek Landmeter (r), directeur van PAX nam de cheque in ontvangst.

  PAX ontvangt 500.000 euro van de Nationale Postcode Loterij

  27-01-2015Tijdens het Goed Geld Gala op maandag 26 januari heeft de Nationale Postcode Loterij aan PAX net als voorgaande jaren een bedrag van 500.000 euro geschonken. De loterij had dit jaar een recordbedrag van 312 miljoen euro te verdelen onder bijna 100 goede doelen op het gebied van mens en natuur in binnen-en buitenland.

  Nederland
 • Omslag van het boek Mensen van goede wil. Pax Christi 1948 - 2013

  De spanningsrelatie tussen religie, samenleving en politiek en de vredesbeweging

  26-01-2015Mensen die zich bewogen en bevlogen zonder eigenbelang inzetten voor de ander worden vaak getypeerd als mensen van goede wil. Veel organisaties die wortelen in de christelijke traditie hebben ook in de huidige geseculariseerde samenleving veel invloed. Over de geschiedenis van Pax Christi, dat nu samen met IKV samenwerkt onder de naam PAX, is nu een boek geschreven getiteld 'Mensen van goede wil. Pax Christi 1948 - 2013'. De auteur Maarten van den Bos typeert Pax Christi als de katholieke luis in de pels van de overheid en politiek.

  Nederland
 • Dirk Mulder, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork (l), Mersed Smajlovic, directeur van het Potocari Memorial Centre (m), Dion van den Berg en Puco Danilovich van PAX. Foto: Sake Elzinga, Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

  Srebrenica delegatie leest namen in kamp Westerbork

  26-01-2015Vanavond neemt een Bosnische delegatie deel aan het voorlezen van een deel van de 102.000 namen van Joodse, Sinti en Roma slachtoffers in kamp Westerbork. Deze Holocaust slachtoffers zijn vanuit dit kamp gedeporteerd naar verschillende vernietigingskampen. De Bosniërs zijn hier ook om ideeën op te doen voor de opzet van een eigen herinneringscentrum in het voormalige Dutchbat-hoofdkwartier in Potocari, Srebrenica.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Balkan, Nederland
 • Stichting War Requiem - Bridge to the Future is sinds augustus 2014 aangesloten bij PAX als Ambassade van Vrede. Een Ambassade van Vrede is een lokaal steunpunt van PAX en organiseert rond de Vredesweek één of meerdere activiteiten. Foto © PAX

  Motto Vredesweek 2015: Vrede verbindt

  20-01-2015Het motto voor de Vredesweek 2015 is 'Vrede verbindt'. Met dat motto roept PAX op tot ontmoeting en verbinding en zal zij moedige bruggenbouwers, zowel in Nederland als in conflictgebieden, in de schijnwerpers zetten.

  Nederland
 • Na Verviers, Parijs, Oekraïne, Syrië, Boko Haram

  Na Verviers, Parijs, Oekraïne, Syrië, Boko Haram

  16-01-2015Ik ben bang, maar wil mij niet verschuilen. Ik schrik, maar wil me niet laten verjagen. Ik ben met stomheid geslagen, maar wil me de mond niet laten snoeren. Ik ben waakzaam, maar wil kwetsbaar blijven. Ik verafschuw het geweld, maar vind dat we ons moeten beschermen.

  Midden-Oosten, Afrika, Oekraïne, Nederland
 • Veel elektronica verdwijnt als schroot naar Afrika en China. Foto Basel Action Network / Flickr.com CC www.flickr.com/photos/basel-action-network/9260624105/

  Nederlandse banken nemen recycling niet serieus

  15-01-2015Mijnbouw veroorzaakt veel schade aan het milieu en is deels overbodig als er meer metalen hergebruikt zouden worden. Verantwoorde verwerking van elektronica voorkomt bovendien milieuverontreiniging rond sloperijen en stortplaatsen in Afrika en Azië. Toch investeren banken 69 keer meer in mijnbouw dan in recycling van metalen voor elektronica.

  Nederland