paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news/15

Nederland

 • Om de jonge journaliste Nawraz uit Irak een hart onder de riem te steken worden tijdens de Vredesweek massaal selfies gemaakt met een boodschap voor Nawraz. Jan Gruiters maakt tijdens de Ambassadeursdag de eerste selfie voor Nawraz. Foto © PAX / Daniel Maissan

  Ambassadeursdag PAX goed bezocht

  21-05-2015Woensdagmiddag 20 mei was Hoog Catharijne het middelpunt van de Nederlandse vredesbeweging. Ruim honderdvijftig mensen, voornamelijk vrijwilligers bij lokale Ambassades van Vrede, kwamen naar de Ambassadeursdag van PAX om inspiratie op te doen voor de Vredesweek in september. Het thema van de Vredesweek 2015 is 'Vrede verbindt' en PAX directeur Jan Gruiters spoorde hen aan om de uitdaging aan te gaan om die woorden van verbinding in de praktijk te brengen. En zo bruggenbouwers in binnen- en buitenland met elkaar te verbinden.

  Nederland
 • Directeur van PAX Jan Gruiters doet het openingswoord tijdens de Ambassadeursdag. Foto © Daniel Maissan

  Vredesambassadeurs in een wereld vol wanorde en verwarring

  20-05-2015"De wanorde in de wereld is geen bewijs van de almacht van autoritaire staten en wetmatigheid van economische markten, maar eerder van het tekortschieten daarvan." Dat zei Jan Gruiters, algemeen directeur van vredesorganisatie PAX tijdens de Ambassadeursdag aan de vele vrijwilligers die zich inzetten voor vrede.

  Nederland
 • Supermarkten:

  Supermarkten: "We nemen geen politieke stelling"

  07-05-2015Naar aanleiding van onze actie 'van etiket naar verbod' ontvingen supermarktketens Albert Heijn, Jumbo, Aldi, C1000, Spar, Lidl en de Plus vorige week honderden mailtjes en brieven van mensen die hen vroegen producten uit illegale Israëlische nederzettingen uit hun schappen te halen.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Odulphus Lyceum uit Tilburg steunt Mustafa Qarman school

  Odulphus Lyceum uit Tilburg steunt Mustafa Qarman school

  01-05-2015Wat er gebeurt in Syrië laat de leerlingen van het Odulphus Lyceum uit Tilburg niet koud. Vorig jaar was de Syrische activiste Maha Ghrer op bezoek en sinds die tijd hebben de leerlingen allerlei activiteiten georganiseerd om de Mustafa Qarman school in Aleppo te ondersteunen.

  Nederland
 • Boycot Israël niet

  Boycot Israël niet

  30-04-2015“Ik ben tegen een boycot van Israël, maar ik ben voor een verbod op producten uit de illegale nederzettingen”, dat zegt Jannie Kuik van vredesorganisatie PAX. Een boycot kan een legaal economisch-politiek drukmiddel zijn. Maar politiek-historische en maatschappelijke argumenten en kansen op succes moeten worden meegewogen om voor zo’n drastisch middel te pleiten.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Kom op 20 mei naar de Ambassadeursdag!

  Kom op 20 mei naar de Ambassadeursdag!

  30-04-2015Op woensdag 20 mei 2015 organiseert PAX de jaarlijkse Ambassadeursdag. Van 16.00 tot 21.15 uur is er in Utrecht een programma vol inspirerende lezingen, praktische workshops en bijzondere ontmoetingen.

  Nederland
 • PAX staat op de Bevrijdingsfestivals in Utrecht en Wageningen

  PAX staat op de Bevrijdingsfestivals in Utrecht en Wageningen

  29-04-2015In Utrecht vragen we aandacht voor de vreedzame Syrische activisten die we steunen en in Wageningen maken we op Bevrijdingsdag een eindsprint voor onze 'Teken Tegen Kernwapens' campagne.

  Nederland
 • Onderdelen van een B61 kernwapen. Foto Wikimedia Commons

  Tweede Kamer: Nederland moet meedoen aan onderhandelingen over kernwapenverbod

  23-04-2015De Nederlandse regering moet deelnemen aan toekomstige internationale onderhandelingen over een verbod op kernwapens. Zo luidt de motie van de Kamerleden Sjoerdsma (D66), Servaes (PvdA) en Van Bommel (SP) die vandaag door de Tweede Kamer is aangenomen. De motie betekent een doorbraak: in het debat weigerde minister Koenders mee te doen aan dergelijke onderhandelingen. Nooit eerder sprak de Tweede Kamer zich uit voor een internationaal kernwapenverbod.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Andel de Haan (midden) en twee vriendinnen hielpen vorig jaar mee met PAX op het bevrijdingsfestival in Den Haag. Foto © PAX

  Help jij ons mee op festivals?

  20-04-2015Ga met ons mee naar het bevrijdingsfestival op 5 mei in Wageningen! We doen er ludieke acties om handtekeningen op te halen tegen kernwapens. Als vrijwilliger vertegenwoordig je PAX. Je daagt bezoekers uit te durven gaan voor vrede en samen met ons in actie te komen.

  Nederland
 • In Afrika kan onze krijgsmacht in VN-verband, en bij voorkeur met andere Europese landen een grotere rol spelen bij het beschermen van burgers. Foto © VN/MONUSCO

  Meer krijgsmacht: geen logisch antwoord op meer wanorde

  16-04-2015Kan onze krijgsmacht een wezenlijke rol spelen bij het beslechten of beteugelen van de oorlog in Oekraïne, van het meedogenloze geweld in het Midden-Oosten en van het gewelddadig extremisme in Afrika?

  Nederland