paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news/15

Nederland

 • In Afrika kan onze krijgsmacht in VN-verband, en bij voorkeur met andere Europese landen een grotere rol spelen bij het beschermen van burgers. Foto © VN/MONUSCO

  Meer krijgsmacht: geen logisch antwoord op meer wanorde

  16-04-2015Kan onze krijgsmacht een wezenlijke rol spelen bij het beslechten of beteugelen van de oorlog in Oekraïne, van het meedogenloze geweld in het Midden-Oosten en van het gewelddadig extremisme in Afrika?

  Nederland
 • Actie: Cent a Message!

  Actie: Cent a Message!

  09-04-2015Gaat jouw spaargeld of verzekeringspremie naar foute wapenbedrijven, mensenrechtenschendingen of dierenleed? Check op eerlijkegeldwijzer.nl hoe jouw bank scoort op duurzame thema’s en ‘cent a message’ om ze te laten weten hoe blij of teleurgesteld je bent.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Halbe Zijlstra. Foto © The Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed / Wikimedia Commons

  De mythe van Zijlstra: stabiliteit ten koste van democratie

  30-03-2015VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra pleit voor steun aan autoritaire regimes. Een politiek die zestig jaar niet gewerkt heeft en erger nog, vooral heeft bijgedragen aan de opkomst van gewelddadig extremisme.

  Midden-Oosten, Afrika, Nederland
 • Een kernraket gelanceerd vanaf een onderzeeër. Foto Wikimedia Commons

  Opiniestuk PAX: Nederland heeft dubbele moraal over kernwapens

  20-03-2015Minister Koenders veroordeelt terecht de uitspraken van president Poetin over diens bereidheid om zijn kernwapens in staat van paraatheid te brengen aan het begin van de crisis op de Krim. Maar Nederland hanteert hier een dubbele moraal: de Amerikaanse kernwapens in Nederland en andere NAVO-landen vormen net zo goed een bedreiging jegens Rusland. Dat betoogt Krista van Velzen van PAX vandaag in NRC Handelsblad.

  Omstreden wapens en wapenhandel Oekraïne, Nederland
 • PAX Magazine lente 2015

  PAX Magazine: 'Wij lijden elke dag onder aanslagen'

  18-03-2015In de lente-editie van PAX Magazine geeft een aantal opiniemakers uit Syrië, Irak en Nederland hun reactie op ‘Charlie Hebdo’. Over vrijheid van meningsuiting, satire en de vermeende relatie tussen islam en terreur.

  Nederland
 • Opstand in Syrië gaat vijfde jaar in

  12-03-2015Na de opstanden in Tunesië en Egypte, brak op 15 maart 2011 opstand uit in Syrië. Die gaat nu bijna het vijfde jaar in. Tijd om stil te staan bij de huidige situatie en Syrische vredesactivisten te steunen. Op zondag 15 maart om 12.30 uur staat PAX samen met het Syrische Comité, Syriërs die hier in Nederland wonen, en Amnesty International op de Dam in Amsterdam.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Ik ben kernongezond

  Boomerang-kaart ondersteunt Teken tegen Kernwapens

  11-03-2015'Ik ben kernongezond' stelt de Boomerang-kaart die vanaf vandaag gratis verspreid wordt. Het is een ondersteuning van het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens van PAX. Boomerang had creatieven gevraagd een kaart voor het initiatief te maken. Het ontwerp van Geert Alkema werd uit tientallen inzendingen als beste gekozen.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Een selectie van de eerste inzendingen op de Boomerang website.

  PAX samen met Boomerang tegen kernwapens

  26-02-2015Voor de petitie Teken tegen Kernwapens is PAX de samenwerking aangegaan met Boomerang. De kaartenmakers gaan een nieuw ontwerp leveren voor het burgerinitiatief. Waarom? De kaarten van Boomerang liggen verspreid door heel Nederland. Zo komt Teken tegen Kernwapens bij veel mensen in beeld en kunnen meer Nederlanders boven de achttien jaar meedoen. Momenteel staat de teller op ruim 28.000. Met 40.000 handtekeningen wordt een nationaal verbod op kernwapens besproken in de Tweede Kamer.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Mary Mathew is sergeant majoor bij de brandweer van Yambio in Zuid-Soedan. Foto © PAX / Rieneke de Man

  Vrouwen, vrede en veiligheid

  16-02-2015Op 16 en 17 februari vindt in Amsterdam de internationale expertconferentie plaats naar aanleiding van 15 jaar VN Veiligheidsraadresolutie 1325 over vrouwen, vrede en veiligheid. Er zal hier vooral worden gekeken naar het verhogen van de deelname en het leiderschap van vrouwen in vredesopbouw in (post) conflict gebieden. Ook PAX neemt actief deel aan de conferentie.

  Gender, vrede en veiligheid Nederland
 • B-61 kernwapens hangen in een bommenrek aan een gevechtsvliegtuig. Foto United States Department of Defense / CC Wikimedia Commons

  Minister Koenders: 'Geen kernwapens in nieuwe NAVO-landen'

  12-02-2015Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft in de Tweede Kamer benadrukt dat Nederland tegen het plaatsen van kernwapens in nieuwe NAVO-landen is. Dit naar aanleiding van een brief uit het Amerikaanse congres waarin aan ministers Kerry en Hagel gevaagd werd de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

  Omstreden wapens en wapenhandel Oekraïne, Nederland