paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news/15

Nederland

 • De voormalige Dutchbat compound bij Srebrenica. Foto © MichaelBueker / Wikipedia Commons

  PAX over Srebrenica

  01-07-2015Na het nieuws dat de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen' losmaakte, heeft PAX deze verklaring uitgegeven.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Balkan, Nederland
 • Hasan Nuhanovic

  Dutchbattolk niet welkom

  30-06-2015"Voormalig Dutchbat-tolk Hasan Nuhanovic is toch niet welkom op een internationale conferentie over de val van Srebrenica. De Bosniër werd aanvankelijk wel uitgenodigd voor de bijeenkomst die vandaag in Den Haag begint. De invitatie werd ingetrokken; zijn bijzijn zou 'ongemakkelijk' zijn voor hooggeplaatste functionarissen." Dat schreef de Volkskrant maandag.

  Balkan, Nederland
 • Verzekeraars steken miljarden in foute wapenhandel

  Verzekeraars steken miljarden in foute wapenhandel

  18-06-2015Wapenhandel met corrupte landen en dictaturen: daar wil je als fatsoenlijke verzekeraar toch niet bij betrokken zijn? Toch investeren acht van de tien grootste levensverzekeraars in totaal 6,8 miljard euro in vijftien bedrijven die wapens leveren aan landen als Saoedi-Arabië, Nigeria en Bahrein. 66% van de Nederlanders vindt dit onacceptabel. Jij ook? Check je verzekeraar en kom in actie!

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Leon Wecke (1932-2015): aartsvader van de vredesbeweging

  Leon Wecke (1932-2015): aartsvader van de vredesbeweging

  17-06-2015Bij het overlijden van Leon Wecke deze week moeten al snel de eretitels om de voorrang vechten. De aartsvader van de vredesbeweging, kritisch kompas, inspiratiebron, een dwarsdenker, markante persoonlijkheid, strijdlustig, onconventioneel en gewoon een aimabel mens.

  Nederland
 • De scholierenconferentie over 20 jaar Srebrenica stond in het teken van Bosnië en de toekomst. Foto © dezilverenstad.wordpress.com

  Hoe denkt Nederland over 20 jaar Srebrenica?

  09-06-2015Srebrenica houdt de gemoederen nog steeds bezig. In Nederland en in Bosnië worstelen politici, historici en media met de erfenis van Srebrenica. Oud-parlementariër Bert Bakker, socioloog Abram de Swaan en Beriz Belkic, oud-parlementariër uit Bosnië-Herzegovina gaan hierover in debat bij ProDemos op donderdag 11 juni in Den Haag.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Balkan, Nederland
 • PAX Magazine: 'Ik zag mensen die er niet meer als mensen uitzagen'

  'Ik zag mensen die er niet meer als mensen uitzagen'

  09-06-2015In de zomereditie van PAX Magazine een ooggetuigeverslag 70 jaar na de eerste atoombom op Hiroshima door de nu 83-jarige Setsuko Thurlow. Ze stelt alles in het werk om kernwapens uit de wereld te krijgen.

  Nederland
 • De gotspe van Guantanamo

  De gotspe van Guantanamo

  03-06-2015De Amerikaanse president Obama heeft Nederland opnieuw gevraagd om twee gevangenen uit Guantanamo Bay op te nemen. Hij deed dit verzoek tijdens zijn ontmoeting met koning Willem-Alexander afgelopen maandag. Een meerderheid van de Tweede Kamer is vooralsnog tegen.

  Nederland
 • Demonstranten roepen op tot een verbod op kernwapens. Foto © icanw.org

  Kernwapenverbod: Nederland doet niet mee

  23-05-2015Meer dan honderd lidstaten van de Verenigde Naties hebben aangegeven te willen werken aan een wereldwijd verbod en eliminatie van kernwapens door de ‘humanitarian pledge’ te steunen. Nederland laat het opvallend genoeg afweten.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Om de jonge journaliste Nawraz uit Irak een hart onder de riem te steken worden tijdens de Vredesweek massaal selfies gemaakt met een boodschap voor Nawraz. Jan Gruiters maakt tijdens de Ambassadeursdag de eerste selfie voor Nawraz. Foto © PAX / Daniel Maissan

  Ambassadeursdag PAX goed bezocht

  21-05-2015Woensdagmiddag 20 mei was Hoog Catharijne het middelpunt van de Nederlandse vredesbeweging. Ruim honderdvijftig mensen, voornamelijk vrijwilligers bij lokale Ambassades van Vrede, kwamen naar de Ambassadeursdag van PAX om inspiratie op te doen voor de Vredesweek in september. Het thema van de Vredesweek 2015 is 'Vrede verbindt' en PAX directeur Jan Gruiters spoorde hen aan om de uitdaging aan te gaan om die woorden van verbinding in de praktijk te brengen. En zo bruggenbouwers in binnen- en buitenland met elkaar te verbinden.

  Nederland
 • Directeur van PAX Jan Gruiters doet het openingswoord tijdens de Ambassadeursdag. Foto © Daniel Maissan

  Vredesambassadeurs in een wereld vol wanorde en verwarring

  20-05-2015"De wanorde in de wereld is geen bewijs van de almacht van autoritaire staten en wetmatigheid van economische markten, maar eerder van het tekortschieten daarvan." Dat zei Jan Gruiters, algemeen directeur van vredesorganisatie PAX tijdens de Ambassadeursdag aan de vele vrijwilligers die zich inzetten voor vrede.

  Nederland