paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news/14

Nederland

 • Op 29 september werden de 45.000 handtekeningen overhandigd aan de vertegenwoordigers van de Kamerfracties van de VVD, PvdA, D66, SP, GroenLinks, CDA en Partij van de Dieren. Foto © Daniel Maissan / PAX

  Groen licht voor burgerinitiatief: Tweede Kamer gaat debatteren over verbod op kernwapens

  26-11-2015Het is nu definitief: de Tweede Kamer moet debatteren over het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens! Vandaag werd het voorstel 'Verbied kernwapens in Nederland' van PAX tijdens een procedurevergadering in de Tweede Kamer goedgekeurd. Dankzij de meer dan 45.000 ondertekenaars van het burgerinitiatief gaat de Tweede Kamer in debat over een nationaal verbod op deze massavernietigingswapens.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Een luchtaanval op stellingen van ISIS in Kobani, oktober 2014. Foto Wikimedia CC

  Een ideologie bombardeer je niet weg

  20-11-2015"De verleiding om militair te escaleren is groot, maar de ideologie van ISIS laat zich niet wegbombarderen. Ook genadeloze repressie tegen radicalisering en extremisme is een voedingsbodem voor ISIS en ondermijnt daarmee de veiligheid op lange termijn. Het zou verstandiger zijn de verleiding van militaire escalatie en genadeloze repressie juist te weerstaan." Dat zegt Jan Gruiters van PAX.

  Nederland, Midden-Oosten
 • Eerlijke Verzekeringswijzer: duurzaamheidsbeleid Allianz, Generali en Legal&General onder de maat

  Eerlijke Verzekeringswijzer: duurzaamheidsbeleid Allianz, Generali en Legal&General onder de maat

  19-11-2015Drie van de tien grootste levensverzekeraars in Nederland, Allianz, Generali en Legal&General, blijven ernstig achter bij het publiceren van goed duurzaamheidsbeleid. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, waar PAX onderdeel van is.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Banken kunnen bijvoorbeeld hun invloed aanwenden bij het Zwitserse mijnbouwbedrijf Glencore, dat volgens getuigenverklaringen betrokken is geweest bij ernstige mensenrechtenschendingen door paramilitairen in de Colombiaanse regio Cesar. Foto Cerrejón mijn. Wikimedia CC

  PAX werkt mee aan mensenrechtenconvenant bankensector

  19-11-2015PAX, Amnesty International en Oxfam Novib trekken de komende maanden gezamenlijk op in een traject van gesprekken met de Nederlandse banken en de overheid. Doel is het sluiten van een convenant speciaal gericht op mensenrechten. Ook vakbonden FNV en CNV zitten aan tafel.

  Nederland
 • Kinderen in een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië dichtbij de grens met Turkije. Foto © Jodi Hilton/IRIN

  Van de nachtmerrie in Parijs naar de bittere realiteit in Syrië

  14-11-2015"Het is moeilijk om onze aandacht, zo kort na het ontwaken van Parijs uit een vreselijke nachtmerrie, te verplaatsen naar de bittere realiteit van Syrië," zo begint de toespraak van PAX directeur Jan Gruiters vandaag voor de politieke ledenraad van de PvdA.

  Nederland
 • Poster vlak bij Onafhankelijkheidsplein in Kiev, Oekraïne, mei 2014 Foto © PAX / Guido de Graaf Bierbrauwer

  Begrotingen buitenlandbeleid: Veiligheid en bescherming van burgers voorop

  05-11-2015In de komende weken debatteert de Tweede Kamer over de begrotingen van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. PAX volgt de begrotingenbesprekingen op de voet en heeft zoals elk jaar een uitgebreid commentaar gemaakt. Juist nu aan de randen van Europa de instabiliteit toeneemt is het zaak om de inspanningen voor veiligheid van Nederland en Europa te laten leiden door Europese solidariteit en menselijke waardigheid. Die vormen nog altijd de grondslag voor vrijheid, gerechtigheid en vrede.

  Nederland
 • Een van de foto’s voor bruggenbouwer Nawras.

  Verbonden met bruggenbouwers

  07-10-2015Duizenden mensen steunden in de Vredesweek 2015 vijf moedige bruggenbouwers van PAX. Deze bruggenbouwers uit Syrië, Oekraïne, Zuid-Soedan, Irak en Nederland werken aan meer verbondenheid tussen groepen. Nu de Vredesweek met als thema 'Vrede verbindt' al weer enkele dagen achter de rug is kan PAX de balans opmaken, al is de stroom met steunbetuigingen nog altijd niet opgedroogd.

  Nederland
 • Onze petitie aan Rutte: vluchtelingen welkom

  Onze petitie aan Rutte: vluchtelingen welkom

  01-10-2015In korte tijd tekenden ruim 71.000 mensen de petitie die premier Rutte oproept om vluchtelingen in Nederland ruimhartig op te vangen. PAX deed deze oproep met ActionAid, Amnesty International, Vluchtelingenwerk en OxfamNovib op 4 september van dit jaar.

  Nederland
 • Campagneleider Krista van Velzen overhandigt de handtekeningen aan de vertegenwoordigers van de Kamerfracties van de VVD, PvdA, D66, SP, GroenLinks, CDA en Partij van de Dieren. Foto © Daniel Maissan / PAX

  PAX legt bom onder kernwapendiscussie

  29-09-2015PAX heeft vandaag een bom gelegd onder de discussie over de toekomst van kernwapens in Nederland. Dit deed de vredesorganisatie door een dummy van een kernbom het Tweede Kamergebouw binnen te loodsen met daarin de handtekeningen van ruim 45.000 mensen die hebben opgeroepen tot een Nederlands verbod op kernwapens. De toekomst van kernwapens ligt nu letterlijk in handen van de Tweede Kamer.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Een Nederlandse Chinook CH-47 helikopter. Foto © Westerterp/Wikimedia Commons

  PAX doet aanbevelingen over ambitieniveau krijgsmacht

  29-09-2015Woensdag 30 september vergaderen de defensiespecialisten van de Tweede Kamerfracties over inzet van het leger. Vredesorganisatie PAX heeft naast mondelinge toelichting ook de kans om schriftelijk haar ideeën over te brengen.

  Nederland