paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news/12

Nederland

 • Meer dan 45.000 mensen tekenden het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens. Hierdoor moet de Tweede Kamer debatteren over een nationaal verbod op de gevaarlijkste massavernietigingswapens ter wereld. Foto © Daniel Maissan

  28 april Kamerdebat over burgerinitiatief tegen kernwapens: kom jij ook?

  07-04-2016Eindelijk is het zo ver: de datum voor het Kamerdebat over het burgerinitiatief Teken tegen Kernwapens is bekend! Op 28 april om 11.30 uur spreekt de Tweede Kamer over het voorstel van PAX voor een nationaal verbod op kernwapens. Een historisch debat – en jij kunt erbij zijn.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Een grote meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad sprak haar zorgen uit over de aanwezigheid van Colombiaanse kolen in de Amsterdamse haven en verzocht het college van B en W hier maatregelen tegen te nemen. Westpoort, Amsterdam, foto Anders Sandberg, CC https://www.flickr.com/photos/arenamontanus/albums/72157603456426147

  Amsterdam wil bloedkolen weg uit haven

  31-03-2016De Amsterdamse gemeenteraad wil dat de haven zich inspant om bloedkolen uit te bannen. Woensdag 30 maart sprak een grote meerderheid van de raad haar zorgen uit over de aanwezigheid van Colombiaanse kolen in de Amsterdamse haven, en verzocht het college van B en W hier maatregelen tegen te nemen.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten Nederland, Colombia
 • Vredesmanifestatie voor solidariteit en vrijheid

  Solidariteit en vrijheid

  25-03-2016Tijdens de bijeenkomst op Goede Vrijdag op de Dam riepen sprekers op tot eenheid en respect. Burgemeester Van der Laan leidde de minuut stilte in.

  Nederland
 • Radovan Karadzic wordt de rechtbank binnengeleid. Foto © ICTY

  PAX verwelkomt uitspraak Karadzic; tijd voor erkenning

  24-03-2016PAX is blij met de uitspraak van het Tribunaal voor Ex-Joegoslavië in Den Haag in het proces tegen Radovan Karadzic, voormalig president en opperbevelhebber van de Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina. Tien van de elf aanklachten zijn door het Tribunaal gegrond bevonden en de straf is bepaald op veertig jaar cel.

  Nederland, Europa
 • Laten we elkaar vasthouden en vastberaden zijn

  Vredesmanifestatie tegen aanslagen

  24-03-2016"We beseffen dat geen enkele samenleving immuun is voor geweld. Wel kunnen wij elkaar vasthouden en samen vastberaden zijn", aldus Jan Gruiters. Als antwoord op de aanslagen in Brussel en vorige week in Istanbul, roepen diverse moslimorganisaties, de vredesorganisatie PAX en andere levensbeschouwelijke organisaties op om op Goede Vrijdag naar een ingetogen vredesmanifestatie te komen op De Dam.

  Nederland
 • Cartoon van de Franse tekenaar Plantu.

  Het verdriet van België is ook ons verdriet

  22-03-2016Wat een schok, wat een verdriet. Opnieuw aanslagen, dit keer in Brussel, in het hart van Europa. Het extremistisch geweld in onze eigen samenlevingen overrompelt ons keer op keer. De ontwrichtende uitwerking van terroristisch geweld. Het verdriet over de slachtoffers. De angst voor weer nieuw geweld. We kunnen en we zullen daar nooit aan wennen, schrijft algemeen directeur Jan Gruiters.

  Nederland
 • Wat zou jij vragen aan een Syrische vluchteling?

  Het verhaal van vluchtelingen op school, bij clubs en in de kerk

  21-03-2016Syrische vluchtelingen bezoeken vanaf vandaag scholen, kerken, verenigingen en andere groepen. Ze vertellen hun persoonlijke verhaal en nemen de tijd om in gesprek te gaan met de luisteraars. Het Leidsche Rijn College in Utrecht ontvangt vandaag vluchtelingen in zeven groepen.

  Nederland, Midden-Oosten
 • Een boot met vluchtelingen komt aan bij de Griekse kust. Foto Kostis Ntantamis/IRIN

  Turkije-deal is vooral een oplossing voor Europa zelf

  21-03-2016De overeenkomst tussen Turkije en de EU lijkt vooral een oplossing te zijn voor Europa zelf. Het is zeer de vraag in hoeverre de rechten en veiligheid van vluchtelingen zelf gewaarborgd worden. Dat stelt PAX in reactie op de vrijdag gesloten 'vluchtelingendeal'.

  Nederland, Midden-Oosten
 • Maidanplein voor de herdenking van de slachtoffers van de revolutie

  Oekraïne en het Associatieverdrag

  19-02-2016Nog zo’n twee maanden en dan mag de kiezer zich in een referendum uitspreken over het ratificeren van het Associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. De campagnes ‘ja’ en ‘nee’ staan in de steigers. Er is zelfs subsidie beschikbaar om campagne te voeren. De Nederlandse regering is wel voor, maar voert geen campagne. Waar staat PAX?

  Nederland, Europa
 • UNMISS militairen delen water uit aan Zuid-Soedanezen in het UN House bij de hoofdstad Juba. Foto © UN Photo

  PAX vindt nieuwe Nederlandse bijdrage aan VN-missie Zuid-Soedan te klein

  19-02-2016Al sinds 2011 ondersteunt Nederland de vredesmissie van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan, UNMISS. Nederland deed dat met zo'n 30 militairen en politiemensen. Ondanks het uitbreken van een nieuwe burgeroorlog in het jonge land in 2013 wil de Nederlandse regering de missie nu verlengen met slechts een kwart van de eerdere inzet.

  Nederland, Afrika