paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news/10

Nederland

 • Het Franse marineschip P725 Adroit. Nederlandse wapensystemen zullen worden geïnstalleerd op gelijksoortige korvetten van het Franse bedrijf DCNS die aan de Egyptische marine worden verkocht. Foto Wikimedia CC

  PAX in beroep vanwege wapenlevering aan Egypte

  12-08-2016PAX, Comité Stop Wapenhandel en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) zijn bij de rechter in beroep gegaan om een wapenlevering aan Egypte aan te vechten. De rechter beslist 15 augustus tijdens het beroep of hij vindt dat de drie organisaties genoeg belang hebben bij de zaak en dus ontvankelijk zijn.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Premier Rutte in gesprek met Iraakse jongeren. Foto Nederlandse Ambassade in Irak

  Rutte ontmoet Iraakse jongeren

  11-08-2016Premier Rutte had tijdens zijn verrassingsbezoek aan Irak ook tijd om met jongeren uit Bagdad te spreken. Enkele jongeren die werden uitgenodigd zijn verbonden aan het PAX programma We are all citizens / Wij zijn allemaal burgers dat PAX uitvoert in Irak sinds 2013.

  Nederland, Midden-Oosten
 • Vluchtelingenkwestie

  Vluchtelingenkwestie

  21-07-2016Oorlog en conflict zet wereldwijd 60 miljoen mensen aan tot vluchten. De migratie naar Europa confronteert Europese burgers met mensen op de vlucht die een klemmend beroep op hen doen. Dit appel zet vele mensen aan tot hulp maar ook tot afwerend gedrag en het debat leidt tot versimpelde voor en tegen posities. De politieke gevolgen hiervan zijn in Europa al zichtbaar geworden. Dit is de eerste alinea in een open brief van PAX aan de voorzitters van de politieke partijen.

  Nederland
 • Minister Bert Koenders. Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken

  Koenders voor nucleaire ontwapening, dus nu concrete stappen doen

  13-07-2016Minister Koenders pleitte tijdens de NAVO-top in Warschau voor nucleaire ontwapening. Toch heeft de Nederlandse regering nog niet de belangrijke stap gezet die andere landen al wel hebben gedaan: zich aansluiten bij de ruime meerderheid van VN-lidstaten die de onderhandelingen voor een internationaal verbod op kernwapens wil beginnen. Vredesorganisatie PAX roept de Nederlandse regering op zich alsnog aan te sluiten bij deze meerderheid.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • De Nationale Srebrenica herdenking in 2011.

  Ministerie van Defensie hangt vlag halfstok voor Srebrenica

  08-07-2016Sinds vanmiddag is op de website van het Ministerie van Defensie te lezen dat de vlag halfstok zal hangen tijdens de Nationale Srebrenica Herdenking. Het is een teken van respect voor de overledenen en hun nabestaanden.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • Ben van Renssen en Adje Anakotta bij een bezoek aan Srebrenica eerder dit jaar.

  Herdenking in Srebrenica voor Dutchbatter Raviv van Renssen

  07-07-2016Op vrijdag 8 juli vindt in Srebrenica een kleine herdenking plaats voor Raviv van Renssen, de Dutchbatsoldaat die daar 21 jaar eerder, op 8 juli 1995, het leven liet. De herdenking is een gezamenlijk initiatief van de familieleden van Raviv, Dutchbatveteraan Adje Anakotta en vredesorganisatie PAX.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • De Walk of Peace 2015

  Tweede Walk of Peace in de Vredesweek

  07-07-2016Na het grote succes van een wandeling in het teken van de vrede in Den Haag afgelopen jaar, organiseert PAX dit jaar een nieuwe Walk of Peace, dit keer aan de andere kant van het land, in Enschede. Ook nu verwachten we weer deelname van een gemeleerd gezelschap wandelaars aan verbindende activiteiten, met bijzondere ontmoetingen in gebedshuizen en op andere betekenisvolle plekken.

  Nederland
 • Verzekeraars niet open over investeringen

  Verzekeraars niet open over investeringen

  05-07-2016De tien grootste levensverzekeraars in Nederland zijn niet open over hun investeringen. Vooral Allianz en Generali scoren ver onder de maat. Dit blijkt uit een rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat vandaag verschijnt. Uit een opinieonderzoek blijkt daarnaast dat ruim twee derde van de Nederlanders het belangrijk vindt dat de verzekeraars transparant zijn over hun investeringskeuzes.

  Nederland
 • Publieksjaarverslag PAX 2015

  PAX in 2015

  04-07-2016Het afgelopen jaar kenmerkte zich misschien het meest doordat conflicten ver van huis, vooral in het Midden-Oosten, steeds meer mensen dwongen huis en haard te verlaten om veiligheid, gerechtigheid en een menswaardig bestaan te zoeken, ook bij ons.

  Nederland
 • © 2015 IRIN Foundation

  EU zorg voor veilige routes voor vluchtelingen

  27-06-2016Ruim dertig organisaties doen een oproep aan premier Rutte om mensenrechten en vrede hoog in het vaandel te houden. Op de EU-Top in Brussel die dinsdag en woensdag plaatsvindt, staat naast Brexit ook migratie op de agenda. Daarnaast zijn er ruim honderd internationale organisaties werkzaam op het gebied van mensenrechten, humanitaire hulp en ontwikkelingswerk, die de Turkije-deal tussen de EU en Turkije afwijzen.

  Nederland