paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news/10

Nederland

 • Een boot met vluchtelingen komt aan bij de Griekse kust. Foto Kostis Ntantamis/IRIN

  Turkije-deal is vooral een oplossing voor Europa zelf

  21-03-2016De overeenkomst tussen Turkije en de EU lijkt vooral een oplossing te zijn voor Europa zelf. Het is zeer de vraag in hoeverre de rechten en veiligheid van vluchtelingen zelf gewaarborgd worden. Dat stelt PAX in reactie op de vrijdag gesloten 'vluchtelingendeal'.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Maidanplein voor de herdenking van de slachtoffers van de revolutie

  Oekraïne en het Associatieverdrag

  19-02-2016Nog zo’n twee maanden en dan mag de kiezer zich in een referendum uitspreken over het ratificeren van het Associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. De campagnes ‘ja’ en ‘nee’ staan in de steigers. Er is zelfs subsidie beschikbaar om campagne te voeren. De Nederlandse regering is wel voor, maar voert geen campagne. Waar staat PAX?

  Oekraïne, Nederland
 • UNMISS militairen delen water uit aan Zuid-Soedanezen in het UN House bij de hoofdstad Juba. Foto © UN Photo

  PAX vindt nieuwe Nederlandse bijdrage aan VN-missie Zuid-Soedan te klein

  19-02-2016Al sinds 2011 ondersteunt Nederland de vredesmissie van de Verenigde Naties in Zuid-Soedan, UNMISS. Nederland deed dat met zo'n 30 militairen en politiemensen. Ondanks het uitbreken van een nieuwe burgeroorlog in het jonge land in 2013 wil de Nederlandse regering de missie nu verlengen met slechts een kwart van de eerdere inzet.

  Afrika, Nederland
 • PAX pleit onder meer voor een Nederlands initiatief voor een plan voor voedseldroppings in belegerde steden en dorpen. Foto © WFP/George Fominyen

  Bombarderen van ISIS is verkeerde prioriteit

  29-01-2016“Syriërs hebben niet meer, maar minder bommen nodig.” Dat stelt algemeen directeur Jan Gruiters van PAX in een eerste reactie op het kabinetsbesluit om ISIS-doelen in Syrië te bombarderen. Volgens de vredesorganisatie sluit deze beslissing niet aan op dat wat nu dringend nodig is in Syrië, namelijk: het opheffen van de belegeringen, het beëindigen van bombardementen en de bescherming van burgers.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Directeur van PAX Freek Landmeter heeft net de cheque met het bedrag voor 'Lessen in vrede' in ontvangst genomen. Foto © Roy Beusker

  Postcode Loterij Goed Geld Gala steunt ook vredeswerk in Syrië

  27-01-2016Duizenden kinderen die nog in Aleppo wonen en niet kunnen vluchten voor de oorlog, krijgen dankzij steun van de Postcode Loterij lessen in vrede. Vredesorganisatie PAX werkt via de Syrische partnerorganisatie Kesh Malek aan vrede en veiligheid voor de kinderen van Aleppo. Naast de reguliere ondersteuning van de Postcode Loterij, heeft PAX nu ook een extra donatie ontvangen van 1,2 miljoen euro om in Syrië te besteden.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Vluchtelingen wachten op voedseldistributie in Yarmouk bij de Syrische hoofdstad Damascus. Foto © UNWRA

  PAX keurt te verwachten besluit om te bombarderen in Syrië af

  26-01-2016"Is er nog iemand over die ons niet bombardeert? De hele wereld bombardeert ons al". Dat geluid hoort vredesorganisatie PAX van diverse Syrische groepen. Zowel felle tegenstanders van President Assad als tegenstanders van ISIS zeggen niet blij te zijn met de bombardementen op hun land.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Syrië: geen bommen maar burgerbescherming

  Syrië: geen bommen maar burgerbescherming

  06-01-2016PAX heeft een brief opgesteld die je aan minister Hennis-Plasschaert (Defensie), minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kunt sturen. Het is een vurig pleidooi voor de bescherming van burgers in Syrië.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Lisette Mattaar, directeur van het Humanity House en Freek Landmeter, directeur van PAX, ondertekenen het partnerschap.

  PAX partner van Humanity House Den Haag

  06-01-2016PAX is partner geworden van het Haagse museum annex debatcentrum het Humanity House in Den Haag. Het Humanity House is een platform voor mensen en organisaties die zich bezig houden met thema's als conflict, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting, en sluit daarmee goed aan bij de doelstellingen en werkwijze van PAX.

  Nederland
 • PAX in actie tegen bloedkolen

  PAX in actie tegen bloedkolen

  17-12-2015Bloedkolen? Weg ermee! Met deze boodschap voerde PAX gisteren actie bij het hoofdkantoor van energiebedrijf Essent in Den Bosch.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten Colombia, Nederland
 • PAX voerde vandaag actie bij het hoofdkantoor van energiebedrijf Essent in Den Bosch, waar overheid, energie- en mijnbouwbedrijven praten over de aanpak van bloedkolen. Foto Lize Kraan

  Actie tegen bloedkolen bij hoofdkantoor Essent

  16-12-2015Koop jij nog steeds bloedkolen? Dat is niet hoe wij zaken doen! Met deze boodschap voert PAX vandaag actie bij het hoofdkantoor van energiebedrijf Essent in Den Bosch, waar overheid, energie- en mijnbouwbedrijven praten over de aanpak van bloedkolen. Volgens PAX heeft die aanpak nog nauwelijks iets opgeleverd.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten Colombia, Nederland