paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/nederland/news

Nederland

 • Foto via Comeniusleergang

  Farah Karimi in Raad van Toezicht PAX

  09-07-2020Farah Karimi is benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van vredesorganisatie PAX. Karimi ziet ernaar uit haar ruime ervaring in te zetten voor PAX. “Inzet voor een rechtvaardige wereld is de rode draad in mijn leven", zegt Karimi (1960). "Zonder vrede kan er geen rechtvaardige wereld bestaan en PAX zet zich in voor de vrede in soms zeer uitzichtloze conflicten. Ik kijk er naar uit als toezichthouder mijn bescheiden bijdrage te leveren aan het buitengewoon relevante werk van PAX in deze turbulente tijd in internationale verhoudingen.”

  Nederland
 • PAX-campagne 'Achter ieder gezicht zit een verhaal'

  PAX wint publieksprijs voor beste campagne

  08-07-2020De PAX-campagne ‘Achter ieder gezicht zit een verhaal’ heeft de publieksprijs gewonnen bij de IDleaks Awards 2020. Met de campagne wil PAX mensen aansporen om over hun eigen grenzen heen te kijken. Om een ander echt te leren kennen, te beseffen dat ieder z’n verhaal heeft en bij te dragen aan een solidaire samenleving.

  Nederland
 • Syrische nieuwkomers beantwoorden veelgestelde vragen

  Syrische nieuwkomers beantwoorden veelgestelde vragen

  08-07-2020Jarenlang vroegen duizenden scholieren onze Syrische sprekers het hemd van het lijf. Nu het project Verhaal van een vluchteling niet meer langs schoolklassen gaat, hebben we een online variant gemaakt en is het jouw beurt. We filmden de verhalen van drie nieuwkomers en stelden hen tientallen vragen, van wat ze meenamen op hun vlucht tot hoe het Nederlandse eten bevalt. Maak ook kennis met Diana, Abdelilah en Maher.

  Nederland
 • Foto: c Lize Kraan

  Succesproject Verhaal van een vluchteling gaat online verder

  20-06-2020Vele duizenden leerlingen hebben de afgelopen jaren het verhaal leren kennen van iemand die moest vluchten. In het project Verhaal van een vluchteling van PAX vertelden Syrische vluchtelingen voor de klas over waarom ze zijn gevlucht. Dit heeft bijgedragen aan het verminderen van discriminatie. En het heeft harten geraakt, zoals een leerling vertelt: “Ik had de hele les tranen in mijn ogen. Voor de les dacht ik niet altijd positief over vluchtelingen. Maar nu ik dit heb gezien… je hebt me echt van gedachten doen veranderen.”

  Nederland
 • vluchtelingenkamp in Griekenland

  Nederland, bied vluchtelingenkinderen uit Griekenland veiligheid

  08-04-2020PAX roept samen met 12 andere humanitaire en mensenrechtenorganisaties de Nederlandse regering op om per direct 500 kinderen die zonder ouders vastzitten in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden te evacueren en op te nemen.

  Nederland, Europa
 • Srebrenica–Potocari Memorial Center en de begraafplaats voor de slachtoffers van de genocide in 1995. Foto PAX

  Symposium 'Veilig gebied?' Srebrenica in het Nederlands onderwijs

  26-02-2020PAX en het Nationaal Militair Museum hoopten op 8 april een symposium te organiseren over de manier waarop de genocide van Srebrenica besproken wordt in het Nederlandse onderwijs. Nu, door de corona-crisis waarin ons land op dit ogenblik verkeert, alle samenkomsten tot 1 juni verboden zijn, is het afgelasten van de bijeenkomst onvermijdelijk.

  Nederland
 • 28 september 1982 Foto Rob Croes / Anefo / Wikipedia / CC 1.0

  Jos van Kemenade (1937-2020)

  20-02-2020Jos van Kemenade, van 1984 tot 1986 vicevoorzitter van Pax Christi, overleed woensdag in zijn woonplaats Heiloo. Van Kemenade werd 82 jaar.

  Nederland
 • Ineke Bakker

  Ineke Bakker onderscheiden voor haar solidaire werk

  16-01-2020Ineke Bakker is koninklijk onderscheiden voor haar jarenlange inzet voor mensen in de knel. Als directeur van Stek, dat de sociale zorg van de Protestantse Kerk in Den Haag verzorgt, zette Bakker zich in voor armoedebestrijding en steun aan (ongedocumenteerde) vluchtelingen. Bakker leent haar kwaliteiten, als voorzitter van het IKV, ook aan PAX. We feliciteren haar van harte met de terechte onderscheiding.

  Nederland
 • In solidariteit met het protest in Soedan verscheen in Syrië een muurtekening van een van de boegbeelden van het Soedanese protest.

  2019: Je huis uit, om te vluchten of protesteren

  18-12-2019Vlak voor de kerstdagen kijken wij terug op het jaar dat achter ons ligt. 2019 was een bewogen jaar, een cliché, maar ontzettend waar. Samen met vredesactivisten wereldwijd vierden en treurden en vierden we weer. Er waren vredessuccessen in de regio’s waar we werken, maar er gingen ook levens verloren door geweld en oorlog, waarbij vaak controversiële wapens zijn gebruikt.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties, Omstreden wapens en wapenhandel, Gender, vrede en veiligheid Nederland, Midden-Oosten, Afrika
 • Dit was de Vredesweek!

  Vredesweek met ruim 400 activiteiten afgesloten

  30-09-2019De Vredesweek is voorbij! Het was een prachtige week met honderden activiteiten in het hele land, van Groningen tot Zeeland, en van Limburg tot de Waddeneilanden. Bekijk de video voor een indruk van de Vredesweek 2019.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Nederland