paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/9

Midden-Oosten

 • Een luchtaanval op stellingen van ISIS in Kobani, oktober 2014. Foto Wikimedia CC

  Een ideologie bombardeer je niet weg

  20-11-2015"De verleiding om militair te escaleren is groot, maar de ideologie van ISIS laat zich niet wegbombarderen. Ook genadeloze repressie tegen radicalisering en extremisme is een voedingsbodem voor ISIS en ondermijnt daarmee de veiligheid op lange termijn. Het zou verstandiger zijn de verleiding van militaire escalatie en genadeloze repressie juist te weerstaan." Dat zegt Jan Gruiters van PAX.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Etiket houdt weg open naar vrede

  Etiket houdt weg open naar vrede

  12-11-2015Producten uit Israël dragen het etiket ‘Made in Israel’. Woensdag maakte de Europese Unie bekend dat op producten uit de door Israël bezette Palestijnse gebieden als herkomst dat gebied moeten worden vermeld.

  Midden-Oosten
 • Vluchtelingen komen aan land op het Griekse eiland Lesbos. Foto © Jodi Hilton/IRIN

  Vluchten doe je niet zo maar

  09-11-2015De opvang van vluchtelingen in Nederland roept nogal wat reacties op. Gelukkig begrijpen ook veel mensen dat niemand zo maar vlucht. Vluchten is in veel gevallen een gevolg van oorlog.

  Midden-Oosten
 • Zwarte rook boven Aleppo na een bombardement

  PAX-onderzoek: milieu en gezondheid lijden zwaar onder oorlog in Syrië

  06-11-2015De leefomgeving en volksgezondheid in Syrië hebben zwaar te lijden onder de al ruim vier jaar durende oorlog in Syrië. Steden liggen in puin en industriegebieden, infrastructuur en oliebedrijven zijn zwaar beschadigd. De vele gevaarlijke stoffen die hierbij vrijkomen, brengen ernstige risico’s voor burgers en hun directe leefomgeving met zich mee. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van PAX.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Onder strenge politiebewaking verlaten Palestijnse moslims de Rostkoepelmoskee op de Tempelberg in Jeruzalem. © Edward Parsons/IRIN 2005

  Meer buitenlandse druk om 'de oorlog' in Jeruzalem te stoppen

  16-10-2015Iedere dag zijn er demonstraties en worden Israëli's en Palestijnen gedood. PAX medewerker Jannie Kuik was een week in Jeruzalem en merkte hoe ook Palestijnen die geboren en getogen zijn in Jeruzalem zich nauwelijks meer op straat durven vertonen.

  Midden-Oosten
 • Foto Flickr.com

  Nobelprijs voor vrede steun in rug voor geweldloze kracht

  09-10-2015“De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het dialoogkwartet van vakbonden, werkgevers, juristen en mensenrechtenactivisten in Tunesië is een belangrijk politiek signaal. De Arabische Lente is begonnen in Tunesië en is alleen in dit land geslaagd.” Dat zegt Jan Gruiters, algemeen directeur van vredesorganisatie PAX.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Midden-Oosten
 • Oproep aan Rutte: Verwelkom vluchtelingen

  Oproep aan Rutte: Verwelkom vluchtelingen

  04-09-2015De oorlog in Syrië drijft mensen uit Syrië richting Europa. Hun lijden raakt ons. Daarom doen we als vredesorganisatie een oproep aan premier Rutte: Verwelkom deze vluchtelingen.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Verwoeste gebouwen in Douma na een bombardement. Foto © FreedomHouse/Flickr

  Stel no-flyzone in boven Syrië

  01-09-2015In de Volkskrant van 27 augustus stelde PAX de vraag of het niet tijd wordt om de Syrische burgers beter te beschermen door een no-flyzone boven Syrië in te stellen. Dan kunnen de vliegtuigen met vatenbommen geen slachtoffers meer maken.

  Midden-Oosten
 • Aankondiging conferentie Irakese jongeren

  Irakese jongeren: Wij willen onderwijs, werk en inspraak

  21-08-2015Beter onderwijs, werkgelegenheid en zeggenschap binnen het lokale bestuur. Dat zijn de belangrijkste wensen die ontheemde jongeren uit de Irakese provincie Ninewa vandaag op tafel leggen ten overstaande van provinciale bestuurders, tijdens een mede door PAX georganiseerde conferentie.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Midden-Oosten
 • Een vluchtelingenkamp in Erbil, Irak. Foto Cathy Otten/IRIN

  Genocide op Yezidis in Irak: één jaar later

  03-08-2015Maandag 3 augustus is het precies een jaar geleden dat de extremistische militante organisatie Islamitische Staat in Syrië en Irak (ISIS) het Sinjar district in Noord-Irak binnenviel. De overwegend Yezidische bevolking werd aangevallen en sloeg massaal op de vlucht, omdat ISIS hen ziet als niet-gelovigen. Duizenden Yezidische burgers werden vermoord, veel jongens gevangen genomen en talloze vrouwen gegijzeld en verkracht. De UNHCR heeft deze aanval betiteld als genocide omdat 'ISIS de Yezidis wilde vernietigen als groep'. De Sinjar crisis heeft geleid tot meer dan 300,000 ontheemden in Irak.

  Midden-Oosten