paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/8

Midden-Oosten

 • Oost-Aleppo in groot gevaar

  Oost-Aleppo in groot gevaar

  01-08-2016Sinds de soldaten van president Assad op 7 juli de laatste toegangsweg, die Oost-Aleppo verbond met de Syrische oppositie elders, afgesloten hebben, zijn de berichten al alarmerend over de te verwachten uithongering en belegering. Ongeveer 300.000 mensen zijn in gevaar.

  Midden-Oosten
 • Irak: Hoe voorkom je bijltjesdag

  Irak: Hoe voorkom je bijltjesdag?

  20-07-2016PAX is al veel jaren werkzaam in Irak. Na de val van Saddam Hussein is er veel gebeurd. De etnische kaart van Irak is flink door elkaar geschud. Ook door de aanwezigheid van ISIS. Nu deze laatste groep terrein verliest, vrezen veel mensen voor een soort Bijltjesdag.

  Midden-Oosten
 • Hayma al Yousfi, onderwijscoördinator voor Kesh Malek. Foto PAX / Helma Maas

  'Je gooit je toekomst toch niet weg?'

  22-06-2016Juist degene die zich met hart en ziel inzet voor de toekomst van Syrische kinderen in Aleppo kreeg van haar eigen vader en moeder te horen dat ze haar toekomst vergooit. Het is de pijnlijke waarheid die Hayma al Yousfi, coördinator van de scholen van partnerorganisatie Kesh Malek in Aleppo vertelt tijdens haar korte bezoek aan Nederland.

  Midden-Oosten
 • Foto Thirsa de Vries

  Opvang Syrische en Irakese vluchtelingen enorme last voor regio

  15-06-2016Libanon, Syrië en Irak kampen met problemen om vluchtelingen, ontheemden en terugkeerders op te vangen. Syrische vluchtelingen kunnen geen kant op in Libanon. In hun eigen land worden ze belegerd en uitgehongerd door hun eigen regering of door andere gewapende groepen. En mensen die voor oorlogsgeweld in Irak gevlucht zijn, durven nauwelijks terug te keren.

  Midden-Oosten
 • Sinjar after ISIS

  Kan ik terugkeren naar Sinjar?

  15-06-2016Hoe is het om als verdreven Yezidi terug te keren naar je dorp? Na de genocide in augustus 2014 toen bijna alle 300.000 Yezidi inwoners van Sinjar op de vlucht sloegen en er 15.000 vermoord werden, is er hevig gevochten in het gebied. Sinds december 2015 is het Sinjar district terugveroverd op ISIS, maar slechts twee procent van de gevluchte Yezidi's zijn teruggekeerd.

  Midden-Oosten
 • In de val in Libanon

  In de val in Libanon

  15-06-2016De Libanese autoriteiten herzien hun beleid ten aanzien van Syrische vluchtelingen drastisch en sturen hen soms zelfs terug de oorlog in. Het strenge beleid draagt er aan bij dat de Libanese samenleving vluchtelingen als een veiligheidsgevaar zien. Dat ondermijnt de stabiliteit en de sociale samenhang in het land. De mensenrechten en veiligheid van de Syrische vluchtelingen zijn in het geding.

  Midden-Oosten
 • Nog altijd meer dan miljoen mensen in Syrië gegijzeld door belegeringen

  Nog altijd meer dan miljoen mensen in Syrië gegijzeld door belegeringen

  13-06-2016Voedseldroppings en een enkel voedselconvooi dat belegerde steden in de buurt van Damascus heeft bereikt, kunnen nog niet de verlichting geven waar meer dan een miljoen Syriërs naar snakken. Uit een kwartaalrapport Siege Watch dat dit weekeinde door PAX en The Syria Institute (TSI) is gepubliceerd, blijkt dat de vele diplomatieke inspanningen van de afgelopen maanden tot onvoldoende resultaat hebben geleid.

  Midden-Oosten
 • Verwoeste huizen in Darayya, volgens activisten door raketten van het Syrische regeringsleger, december 2012. Foto Flickr.com CC / www.flickr.com/photos/syriafreedom/

  PAX pleit voor voedseldroppings nu hulpconvooi belegerde stad Darayya niet bereikt

  13-05-2016Het had de eerste hulp aan het al maanden belegerde Syrische Darayya moeten zijn, maar donderdag 12 mei eindigde die in een fiasco. Syrische regeringstroepen stonden erop dat alle medische hulpgoederen, behalve vaccinaties, verwijderd zouden worden. Eerder was al overeengekomen om geen voedsel in de vrachtwagens te laden, omdat de Syrische regering daar geen toestemming voor had gegeven.

  Midden-Oosten
 • Lessen in vrede in Aleppo

  Lessen in vrede in Aleppo

  29-04-2016Kinderen in de Syrische stad Aleppo groeien op in oorlog en raken gewend aan extreem geweld. Vaak kunnen zij niet naar school, doordat er geen leraren meer zijn, of omdat de schoolgebouwen zijn gebombardeerd. PAX helpt - met een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij - zodat kinderen toch naar school kunnen gaan.

  Midden-Oosten
 • Belegering Syrische steden moet nu opgeheven worden

  14-04-2016Deze week zijn de onderhandelingen over Syrië weer hervat en het is van het grootste belang dat de internationale gemeenschap de druk opvoert om de belegeringen onmiddellijk op te heffen. Uithongering door te belegeren wordt nog steeds als oorlogswapen gebruikt en moet zo snel mogelijk worden gestopt.

  Midden-Oosten