paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/8

Midden-Oosten

 • Verwoeste huizen in Darayya, volgens activisten door raketten van het Syrische regeringsleger, december 2012. Foto Flickr.com CC / www.flickr.com/photos/syriafreedom/

  PAX pleit voor voedseldroppings nu hulpconvooi belegerde stad Darayya niet bereikt

  13-05-2016Het had de eerste hulp aan het al maanden belegerde Syrische Darayya moeten zijn, maar donderdag 12 mei eindigde die in een fiasco. Syrische regeringstroepen stonden erop dat alle medische hulpgoederen, behalve vaccinaties, verwijderd zouden worden. Eerder was al overeengekomen om geen voedsel in de vrachtwagens te laden, omdat de Syrische regering daar geen toestemming voor had gegeven.

  Midden-Oosten
 • Lessen in vrede in Aleppo

  Lessen in vrede in Aleppo

  29-04-2016Kinderen in de Syrische stad Aleppo groeien op in oorlog en raken gewend aan extreem geweld. Vaak kunnen zij niet naar school, doordat er geen leraren meer zijn, of omdat de schoolgebouwen zijn gebombardeerd. PAX helpt - met een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij - zodat kinderen toch naar school kunnen gaan.

  Midden-Oosten
 • Belegering Syrische steden moet nu opgeheven worden

  14-04-2016Deze week zijn de onderhandelingen over Syrië weer hervat en het is van het grootste belang dat de internationale gemeenschap de druk opvoert om de belegeringen onmiddellijk op te heffen. Uithongering door te belegeren wordt nog steeds als oorlogswapen gebruikt en moet zo snel mogelijk worden gestopt.

  Midden-Oosten
 • De eerste vluchtelingen uit de omgeving van Mosul worden ondergebracht in sportcomplexen in veiliger gebieden.

  Strijd om Mosul verhevigt, duizenden mensen vluchten

  30-03-2016Nu de Irakese regeringstroepen en diverse milities de door ISIS bezette miljoenenstad Mosul in Irak naderen, vluchten veel mensen uit de omliggende dorpen naar veiliger gebieden. De eerste 3000 vluchtelingen zijn ondergebracht in sportcomplexen. Naar verwachting zal dat aantal vertienvoudigen als het front de dichterbij gelegen dorpjes nadert.

  Midden-Oosten
 • Wat zou jij vragen aan een Syrische vluchteling?

  Het verhaal van vluchtelingen op school, bij clubs en in de kerk

  21-03-2016Syrische vluchtelingen bezoeken vanaf vandaag scholen, kerken, verenigingen en andere groepen. Ze vertellen hun persoonlijke verhaal en nemen de tijd om in gesprek te gaan met de luisteraars. Het Leidsche Rijn College in Utrecht ontvangt vandaag vluchtelingen in zeven groepen.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Een boot met vluchtelingen komt aan bij de Griekse kust. Foto Kostis Ntantamis/IRIN

  Turkije-deal is vooral een oplossing voor Europa zelf

  21-03-2016De overeenkomst tussen Turkije en de EU lijkt vooral een oplossing te zijn voor Europa zelf. Het is zeer de vraag in hoeverre de rechten en veiligheid van vluchtelingen zelf gewaarborgd worden. Dat stelt PAX in reactie op de vrijdag gesloten 'vluchtelingendeal'.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Vluchtelingen in Griekenland. Foto © IRIN

  Deal EU-Turkije ondermijnt rechten vluchteling

  17-03-2016Vandaag begint de EU-top over de migratiecrisis, met prominent op de agenda: het principeakkoord tussen de EU en Turkije over vluchtelingen. PAX heeft grote bezwaren tegen deze ‘Turkije-deal’. Belangrijkste is dat deze overeenkomst de rechten van vluchtelingen ondermijnt, betoogt algemeen directeur Jan Gruiters in het Reformatorisch Dagblad.

  Midden-Oosten
 • Live vanuit Syrië

  Live / Life vanuit Syrië

  15-03-2016Vijf jaar geleden startte de revolutie in Syrië. Op 15 maart 2011 gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren voor vrijheid en mensenrechten. Het land is nu in oorlog. Veel mensen zijn gevlucht, maar nog meer mensen zijn gebleven, en zij blijven geloven in een vreedzame oplossing van het conflict. PAX legt vandaag live verbinding met deze vredesactivisten in Syrië.

  Midden-Oosten
 • Dinsdag 15 maart: vijf jaar Syrische revolutie

  Dinsdag 15 maart: vijf jaar Syrische revolutie

  14-03-2016Na vijf jaar oorlog zijn er nog steeds heel veel mensen in Syrië die blijven geloven in een vreedzame oplossing van het conflict. Hoewel er veel mensen gevlucht zijn, zijn er nóg meer mensen gebleven. Zij zetten zich nog steeds vreedzaam in voor een betere toekomst. Kijk op dinsdag 15 maart via een live verbinding mee naar activiteiten vanwege de vijfde 'verjaardag' van de revolutie.

  Midden-Oosten
 • Europees Parlement stemt voor wapenembargo Saoedi-Arabië

  25-02-2016Het Europees Parlement heeft vandaag in grote meerderheid gestemd vóór een wapenembargo op Saoedi-Arabië. PAX en collega-organisaties in Europa zijn zeer verheugd over deze uitslag en roepen Nederland en EU-buitenlandchef Federica Mogherini op om dit wapenembargo zo snel mogelijk in te stellen.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten