paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/8

Midden-Oosten

 • Foto commons.wikimedia.org

  Voedseldroppings: een brug te ver?

  09-02-2016Vandaag besluiten ouders in belegerde gebieden in Syrië welk kind zij te eten kunnen geven. Vandaag sterven daar kinderen van de honger en jongeren en ouderen aan ziekten die eenvoudig zijn te genezen. Vandaag opereren dokters met de meest primitieve instrumenten in het licht van fakkels. Vandaag sneuvelen activisten die zakken met bloed naar ziekenhuizen brengen door de kogels van scherpschutters.

  Midden-Oosten
 • PAX pleit onder meer voor een Nederlands initiatief voor een plan voor voedseldroppings in belegerde steden en dorpen. Foto © WFP/George Fominyen

  Bombarderen van ISIS is verkeerde prioriteit

  29-01-2016“Syriërs hebben niet meer, maar minder bommen nodig.” Dat stelt algemeen directeur Jan Gruiters van PAX in een eerste reactie op het kabinetsbesluit om ISIS-doelen in Syrië te bombarderen. Volgens de vredesorganisatie sluit deze beslissing niet aan op dat wat nu dringend nodig is in Syrië, namelijk: het opheffen van de belegeringen, het beëindigen van bombardementen en de bescherming van burgers.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Directeur van PAX Freek Landmeter heeft net de cheque met het bedrag voor 'Lessen in vrede' in ontvangst genomen. Foto © Roy Beusker

  Postcode Loterij Goed Geld Gala steunt ook vredeswerk in Syrië

  27-01-2016Duizenden kinderen die nog in Aleppo wonen en niet kunnen vluchten voor de oorlog, krijgen dankzij steun van de Postcode Loterij lessen in vrede. Vredesorganisatie PAX werkt via de Syrische partnerorganisatie Kesh Malek aan vrede en veiligheid voor de kinderen van Aleppo. Naast de reguliere ondersteuning van de Postcode Loterij, heeft PAX nu ook een extra donatie ontvangen van 1,2 miljoen euro om in Syrië te besteden.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Vluchtelingen wachten op voedseldistributie in Yarmouk bij de Syrische hoofdstad Damascus. Foto © UNWRA

  PAX keurt te verwachten besluit om te bombarderen in Syrië af

  26-01-2016"Is er nog iemand over die ons niet bombardeert? De hele wereld bombardeert ons al". Dat geluid hoort vredesorganisatie PAX van diverse Syrische groepen. Zowel felle tegenstanders van President Assad als tegenstanders van ISIS zeggen niet blij te zijn met de bombardementen op hun land.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Honger wordt nog steeds gebruikt als wapen, meer dan een miljoen Syriërs leven onder belegering

  Honger wordt nog steeds gebruikt als wapen, meer dan een miljoen Syriërs leven onder belegering

  13-01-2016De beelden van uitgehongerde mensen in Madaya, een voorstad van Damascus, schokken nog steeds. Ook na vijf jaar geweld en vernietiging in Syrië. Maar uit onderzoek dat PAX samen met The Syria Institute verricht heeft, blijkt dat Madaya slechts het topje van de ijsberg is.

  Midden-Oosten
 • Bron: OHCHR

  Cluster Munitie Coalitie laakt gebruik clusterbommen in Jemen

  08-01-2016Afgelopen maandag bombardeerden troepen van de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië woonwijken in de hoofdstad van Jemen met clustermunitie. Dit meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Het is nog niet duidelijk of hierbij burgerslachtoffers zijn gevallen. Het gebruik van clustermunitie in een dichtbevolkt gebied zoals Sanaa getuigt van volledige minachting voor menselijk leven. De Cluster Munitie Coalitie, waarvan PAX deel uitmaakt, roept Saoedi-Arabië en zijn bondgenoten op het gebruik van clustermunitie direct staken.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Syrië: geen bommen maar burgerbescherming

  Syrië: geen bommen maar burgerbescherming

  06-01-2016PAX heeft een brief opgesteld die je aan minister Hennis-Plasschaert (Defensie), minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kunt sturen. Het is een vurig pleidooi voor de bescherming van burgers in Syrië.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Love during the siege

  Het leven van alledag in bezet Syrië

  24-12-2015Vanaf 1 januari moet in Syrië een plan in werking treden dat binnen 18 maanden moet leiden tot een overgangsregering, een nieuwe grondwet, verkiezingen en uiteindelijk vrede. Een nationale wapenstilstand en parallel daaraan een politiek proces dat tot vrede moet leiden zijn de hoofdbestanddelen van het plan. Hoe is het dagelijks leven van mensen in belegerde gebieden? Videocollectief Bidayyat maakte een videoverslag van een gezin in een van de voorsteden van Damascus.

  Midden-Oosten
 • De verwoestingen in Aleppo na een aanval met vatenbommen, 6 februari 2014. Foto © Freedom House / CC

  Alleen ISIS aanpakken is gedoemd te mislukken

  07-12-2015Naar een realistische strategie voor de bestrijding van ISIS in Syrië. Dat is wat PAX voorstaat, want een strategie waarbij alleen ISIS aangepakt wordt en Assad door blijft gaan burgerslachtoffers te maken is niet alleen gedoemd te falen, maar zelfs contraproductief.

  Midden-Oosten
 • Producten uit de bezette Westbank en de Golan hoogvlakte (foto) moeten nu van een etiket worden voorzien dat duidelijk maakt of het product uit Israëlische nederzettingen komt of dat het een Palestijns product is. Foto Wikimedia CC

  Etikettering verplicht voor producten uit bezette Palestijnse gebieden

  01-12-2015Supermarkten en kleinere winkels moeten dadels en andere producten uit de bezette Westbank en de Golan hoogvlakte nu van een etiket voorzien dat duidelijk maakt of het product uit Israëlische nederzettingen komt of dat het een Palestijns product is. In november stemde de Tweede Kamer in met de EU richtlijnen voor etikettering.

  Midden-Oosten