paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/7

Midden-Oosten

 • Vluchtelingen in Griekenland. Foto © IRIN

  Deal EU-Turkije ondermijnt rechten vluchteling

  17-03-2016Vandaag begint de EU-top over de migratiecrisis, met prominent op de agenda: het principeakkoord tussen de EU en Turkije over vluchtelingen. PAX heeft grote bezwaren tegen deze ‘Turkije-deal’. Belangrijkste is dat deze overeenkomst de rechten van vluchtelingen ondermijnt, betoogt algemeen directeur Jan Gruiters in het Reformatorisch Dagblad.

  Midden-Oosten
 • Live vanuit Syrië

  Live / Life vanuit Syrië

  15-03-2016Vijf jaar geleden startte de revolutie in Syrië. Op 15 maart 2011 gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren voor vrijheid en mensenrechten. Het land is nu in oorlog. Veel mensen zijn gevlucht, maar nog meer mensen zijn gebleven, en zij blijven geloven in een vreedzame oplossing van het conflict. PAX legt vandaag live verbinding met deze vredesactivisten in Syrië.

  Midden-Oosten
 • Dinsdag 15 maart: vijf jaar Syrische revolutie

  Dinsdag 15 maart: vijf jaar Syrische revolutie

  14-03-2016Na vijf jaar oorlog zijn er nog steeds heel veel mensen in Syrië die blijven geloven in een vreedzame oplossing van het conflict. Hoewel er veel mensen gevlucht zijn, zijn er nóg meer mensen gebleven. Zij zetten zich nog steeds vreedzaam in voor een betere toekomst. Kijk op dinsdag 15 maart via een live verbinding mee naar activiteiten vanwege de vijfde 'verjaardag' van de revolutie.

  Midden-Oosten
 • Europees Parlement stemt voor wapenembargo Saoedi-Arabië

  25-02-2016Het Europees Parlement heeft vandaag in grote meerderheid gestemd vóór een wapenembargo op Saoedi-Arabië. PAX en collega-organisaties in Europa zijn zeer verheugd over deze uitslag en roepen Nederland en EU-buitenlandchef Federica Mogherini op om dit wapenembargo zo snel mogelijk in te stellen.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Deir Ez-Zor

  Syrië: Voedseldroppings Deir Ez-Zor

  25-02-2016Woensdagavond werd de eerste voedseldropping boven de stad Deir ez-Zor gedaan. Het is een eerste stap richting het doorbreken van belegeringen. Volgens ooggetuigen zijn er zes containers gedropt, waarvan de goederen van drie containers door de Rode Halve Maan konden worden verdeeld. De andere drie waren beschadigd en vielen op plekken waar de hulporganisatie niet kon komen.

  Midden-Oosten
 • Syrische apotheker: 'Burgerbevolking is doelwit'

  'Syrische bevolking is doelwit'

  17-02-2016Machteloos voelde hij zich. De Syrische student farmacie Husam Rajab Fawaz (25) was op familiebezoek in Douma toen hij plots de stad niet meer uit kon. Vanaf eind 2012 werd Douma door het regeringsleger belegerd en is het voor de 200.000 inwoners onmogelijk de stad in of uit te gaan. Husam is in Nederland om met journalisten en beleidsmakers te spreken over de noodzaak om de belegeringen in Syrië te doorbreken.

  Midden-Oosten
 • Een luchtaanval door de Saoedische luchtmacht op Sana in Yemen op 11 mei 2015. Foto door Ibrahem Qasim - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4013596

  PAX roept op tot wapenembargo Saoedi-Arabië

  16-02-2016Wapenleveranties aan Saoedi-Arabië moeten zo snel mogelijk worden stopgezet, stelt PAX. De grove mensenrechtenschendingen in het land en het groeiende bewijs voor schendingen van het oorlogsrecht in de bombardementen op Jemen maken wapenleveranties aan Saoedi-Arabië onverantwoord. Zowel bij de Nederlandse regering als binnen de EU voert PAX momenteel een lobby voor een wapenembargo tegen het land.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Foto commons.wikimedia.org

  Syrië: misschien toch voedseldroppings?

  11-02-2016Een miljoen mensen verhongeren in stervende steden. Voedselhulp moet naar álle belegerde gebieden. Dat was de belangrijkste boodschap van PAX voorafgaand aan het debat van afgelopen woensdag over inzet van Nederlandse vliegtuigen die ISIS gaan bombarderen.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten
 • PAX bood vanmiddag een kopje ‘belegeringssoep’ aan leden van de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor systematisch uithongeren van de Syrische burgerbevolking in belegerde gebieden. Foto © Lize Kraan

  Doorbreek de belegeringen van Syrische steden

  09-02-2016Vredesorganisatie PAX bood vanmiddag een kopje 'belegeringssoep' aan leden van de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor systematisch uithongeren van de Syrische burgerbevolking in 46 belegerde gebieden. Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van PAX en The Syria Institute, blijkt dat meer dan een miljoen Syriërs belegerd en langzaam uitgehongerd worden. Dit aantal is ruim twee keer zo hoog als de laatste cijfers van de VN.

  Midden-Oosten
 • Cover van het Siege Watch rapport

  Belegeringen van burgers zijn oorlogswapen

  09-02-2016Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van PAX en The Syria Institute, blijkt dat meer dan een miljoen Syriërs belegerd en langzaam uitgehongerd worden. Dit aantal is ruim twee keer zo hoog als de cijfers van de VN.

  Midden-Oosten