paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/7

Midden-Oosten

 • Premier Rutte in gesprek met Iraakse jongeren. Foto Nederlandse Ambassade in Irak

  Rutte ontmoet Iraakse jongeren

  11-08-2016Premier Rutte had tijdens zijn verrassingsbezoek aan Irak ook tijd om met jongeren uit Bagdad te spreken. Enkele jongeren die werden uitgenodigd zijn verbonden aan het PAX programma We are all citizens / Wij zijn allemaal burgers dat PAX uitvoert in Irak sinds 2013.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Banden verbranden om te overleven

  Banden verbranden om te overleven

  04-08-2016De inwoners van Aleppo bestrijden de luchtaanvallen op hun stad door zelf autobanden in de brand te steken. Geef ze nu ook een luchtbrug voor voedsel en medicijnen, bepleit PAX.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten
 • Sinjar: Niet vergeten

  Sinjar: Niet vergeten

  03-08-2016Vandaag is het twee jaar geleden dat in Noord-Irak duizenden mensen op de vlucht sloegen voor de opmars van de Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS). In de omgeving van de berg Sinjar, in de provincie Ninevé, werden op 3 augustus 2014 duizenden burgers gedood of ontvoerd.

  Midden-Oosten
 • Oost-Aleppo in groot gevaar

  Oost-Aleppo in groot gevaar

  01-08-2016Sinds de soldaten van president Assad op 7 juli de laatste toegangsweg, die Oost-Aleppo verbond met de Syrische oppositie elders, afgesloten hebben, zijn de berichten al alarmerend over de te verwachten uithongering en belegering. Ongeveer 300.000 mensen zijn in gevaar.

  Midden-Oosten
 • Irak: Hoe voorkom je bijltjesdag

  Irak: Hoe voorkom je bijltjesdag?

  20-07-2016PAX is al veel jaren werkzaam in Irak. Na de val van Saddam Hussein is er veel gebeurd. De etnische kaart van Irak is flink door elkaar geschud. Ook door de aanwezigheid van ISIS. Nu deze laatste groep terrein verliest, vrezen veel mensen voor een soort Bijltjesdag.

  Midden-Oosten
 • Hayma al Yousfi, onderwijscoördinator voor Kesh Malek. Foto PAX / Helma Maas

  'Je gooit je toekomst toch niet weg?'

  22-06-2016Juist degene die zich met hart en ziel inzet voor de toekomst van Syrische kinderen in Aleppo kreeg van haar eigen vader en moeder te horen dat ze haar toekomst vergooit. Het is de pijnlijke waarheid die Hayma al Yousfi, coördinator van de scholen van partnerorganisatie Kesh Malek in Aleppo vertelt tijdens haar korte bezoek aan Nederland.

  Midden-Oosten
 • Foto Thirsa de Vries

  Opvang Syrische en Irakese vluchtelingen enorme last voor regio

  15-06-2016Libanon, Syrië en Irak kampen met problemen om vluchtelingen, ontheemden en terugkeerders op te vangen. Syrische vluchtelingen kunnen geen kant op in Libanon. In hun eigen land worden ze belegerd en uitgehongerd door hun eigen regering of door andere gewapende groepen. En mensen die voor oorlogsgeweld in Irak gevlucht zijn, durven nauwelijks terug te keren.

  Midden-Oosten
 • Sinjar after ISIS

  Kan ik terugkeren naar Sinjar?

  15-06-2016Hoe is het om als verdreven Yezidi terug te keren naar je dorp? Na de genocide in augustus 2014 toen bijna alle 300.000 Yezidi inwoners van Sinjar op de vlucht sloegen en er 15.000 vermoord werden, is er hevig gevochten in het gebied. Sinds december 2015 is het Sinjar district terugveroverd op ISIS, maar slechts twee procent van de gevluchte Yezidi's zijn teruggekeerd.

  Midden-Oosten
 • In de val in Libanon

  In de val in Libanon

  15-06-2016De Libanese autoriteiten herzien hun beleid ten aanzien van Syrische vluchtelingen drastisch en sturen hen soms zelfs terug de oorlog in. Het strenge beleid draagt er aan bij dat de Libanese samenleving vluchtelingen als een veiligheidsgevaar zien. Dat ondermijnt de stabiliteit en de sociale samenhang in het land. De mensenrechten en veiligheid van de Syrische vluchtelingen zijn in het geding.

  Midden-Oosten
 • Nog altijd meer dan miljoen mensen in Syrië gegijzeld door belegeringen

  Nog altijd meer dan miljoen mensen in Syrië gegijzeld door belegeringen

  13-06-2016Voedseldroppings en een enkel voedselconvooi dat belegerde steden in de buurt van Damascus heeft bereikt, kunnen nog niet de verlichting geven waar meer dan een miljoen Syriërs naar snakken. Uit een kwartaalrapport Siege Watch dat dit weekeinde door PAX en The Syria Institute (TSI) is gepubliceerd, blijkt dat de vele diplomatieke inspanningen van de afgelopen maanden tot onvoldoende resultaat hebben geleid.

  Midden-Oosten