paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/5

Midden-Oosten

 • Cover van het rapport Power Projection - Turkey's Military Build-Up: Arms Transfers and an Emerging Military Industry

  Turkije wil eigen wapensystemen

  16-01-2017Turkije wil zijn eigen wapensystemen ontwikkelen. Het land wil voor militaire goederen niet langer afhankelijk zijn van het buitenland. Hoewel de helft van het militaire arsenaal wordt geïmporteerd, groeit de binnenlandse wapenindustrie snel. President Erdogan wil het land volledig zelfvoorzienend te maken op het gebied van wapens, zo blijkt uit een nieuw rapport van PAX.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Erken Palestina

  Erken Palestina

  13-01-2017Een aantal vooraanstaande Israëlische denkers en oud-diplomaten doen een dringende oproep aan hun regering om Palestina te erkennen en een twee-statenoplossing te blijven voorstaan.

  Midden-Oosten
 • Zwarte rook boven Aleppo na een bombardement door het regeringsleger.

  Solidariteitsboodschap aan mensen in Syrië

  14-12-2016Het nieuws uit Oost-Aleppo over arrestaties, verdwijningen, massamoorden en honderden slachtoffers die vast zitten in gebombardeerde gebouwen is zeer verontrustend.

  Midden-Oosten
 • 16 dagen actie bestrijding geweld tegen vrouwen

  16 dagen actie bestrijding geweld tegen vrouwen

  06-12-2016Elk jaar tussen 25 november (Internationale dag voor bestrijding van geweld tegen vrouwen) en 10 december (Internationale dag van de mensenrechten) is de campagne ‘16 Days of Activism against Gender-Based Violence’ actief. Het is een campagne om allerlei acties te stimuleren om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Mensen worden gevacueerd uit Moadimiya

  Keuze voor belegerde Syriërs: sterven of vertrekken

  02-12-2016De situatie voor de 1,3 miljoen Syriërs in belegerde steden en dorpen wordt steeds wanhopiger. Troepen van het Syrische regime hanteren een nieuwe tactiek: de burgerbevolking wordt gedwongen te kiezen tussen de dood of gedwongen verplaatsing.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten
 • Beeld The White Helmets / twitter.com/SyriaCivilDef

  Aleppo verloren, rampspoed geboren

  30-11-2016De val van de Syrische stad Aleppo is aanstaande. Het Syrische leger verovert in rap tempo wijken op rebellen. Aanhangers van ‘Realpolitik’ zullen erop wijzen dat dit de stabiliteit in het land en de regio ten goede zal komen, maar in zijn nieuwe blog schetst PAX-directeur Jan Gruiters de enorme gevolgen voor de humanitaire situatie en het vluchtelingenvraagstuk.

  Midden-Oosten
 • Ontsteek een kaars voor Aleppo

  Oproep: ontsteek een kaars voor Aleppo

  23-11-2016Afgelopen weekend werd het laatste kinderziekenhuis in Oost-Aleppo door bommen verwoest. Onze Syrische partners en vrienden smeken ons hen niet te vergeten. Namens hen vragen we je een kaars te ontsteken, een boodschap van vrede achter te laten of een foto te uploaden.

  Midden-Oosten
 • Reactie op de verkiezing van Donald Trump in de VS

  Reactie van PAX op de overwinning van Donald Trump

  09-11-2016De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten draagt bij aan een meer onzekere en meer onveilige wereld. Het is onduidelijk welke plannen Trump heeft op het gebied van het Amerikaanse buitenlandbeleid, stelt Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX, in een eerste reactie op de zege van Trump.

  Gender, vrede en veiligheid, Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten, Oekraïne
 • Noodkreet uit Aleppo

  Noodkreet uit Aleppo

  03-11-2016Gistermiddag hebben de Russen en het Syrische leger de oppositie in Oost-Aleppo een ultimatum gegeven. Als ze niet voor vrijdagavond de stad verlaten via twee door hen aangewezen corridors, zal de stad opnieuw aangevallen worden. Terwijl de wereld zich bezighoudt met de strijd tussen Trump en Clinton en met de strijd tegen ISIS in Mosul in Irak, dreigt nu de Syrische stad Aleppo met de grond gelijk te worden gemaakt. Er komen alarmerende berichten uit Oost-Aleppo. PAX sprak met Bassam en Muhammed.

  Midden-Oosten
 • Een promotiefoto van een Gowind korvet van het Franse bedrijf DCNS. Volgens PAX had de exportvergunning voor de wapensystemen voor de Franse schepen, bestemd voor Egypte, niet verleend mogen worden. Foto Wikimedia CC - fair use.

  PAX: stop wapenexport naar strijdende partijen conflict Jemen

  24-10-2016Stop de wapenexport naar de landen die betrokken zijn bij het conflict in Jemen. Dat is de strekking van de brief die PAX samen met Amnesty International, Oxfam Novib en Stop Wapenhandel afgelopen week aan Tweede Kamerleden stuurde, in aanloop naar het Kamerdebat over wapenexport.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten, Nederland