paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/4

Midden-Oosten

 • Diana (vijfde van rechts) met andere gastdocenten van het PAX project Het verhaal van een vluchteling.

  "Ik blijf voor ze vechten"

  16-06-2017Diana Khayyata uit Aleppo in Syrië is een van de gastdocenten in het PAX programma ‘Verhaal van een vluchteling’. Aan de hand van haar persoonlijke verhaal, maakt ze leerlingen duidelijk dat je niet zomaar vlucht. De oorlog in Syrië maakte het onmogelijk om dicht bij haar kinderen te blijven. Aan PAX Magazine vertelde zij openhartig haar verhaal.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Vanaf een Amerikaans marineschip worden kruisraketten afgevuurd op de Shayrat Air Base in Syrië. Beeld uit een video van de US Navy.

  Blog Jan Gruiters over Syrië

  07-04-2017Amerika heeft een luchtmachtbasis in de buurt van Homs aangevallen. Een consistente politieke strategie in Syrië ontbreekt nog steeds pijnlijk. Lees hier de blog van PAX directeur Jan Gruiters.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten
 • Veiligheidsraad moet nu strafmaatregelen nemen

  05-04-2017Gisteren werden in Syrisch oppositiegebied 50 mensen gedood door een aanval met chemische wapens. Tot overmaat van ramp werd daarna het ziekenhuis waar de overlevenden naar toegebracht waren, ook gebombardeerd.

  Midden-Oosten
 • Cover van het Siege Watch rapport.

  Geef je over of sterf

  23-03-2017In Syrië zijn slechts twee keuzes mogelijk: je overgeven of sterven. Nog steeds worden 37 gebieden in het land al maanden belegerd. Bijna een miljoen mensen in Syrië worden uitgehongerd omdat ze belegerd zijn en totaal afgesloten worden van voedsel, water en medicijnen. Daarnaast staat 1,3 miljoen mensen dit lot zeer binnenkort te wachten.

  Midden-Oosten
 • Dit kaartje laat de locaties van de aanvallen op woonwijken in Sa’da zien (c) Amnesty International

  Saoedi-Arabië gebruikt clustermunitie in woonwijken Jemen

  09-03-2017De door Saoedi-Arabië geleide coalitie die vecht in de burgeroorlog in Jemen heeft vorige maand clustermunitie gebruikt in drie woonwijken in de stad Sa’da, waarbij twee burgers gewond raakten. Het gaat om clustermunitie uit Brazilië. Dit blijkt uit onderzoek door Amnesty International dat vandaag is gepubliceerd.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • De wijk Bab Hood in Homs, 21 december 2013. Foto © Young Homsi Lens

  Wat leren we van Homs?

  01-03-2017Terwijl de vredesbesprekingen over Syrië aan de gang zijn, bestookt president Assad zijn bevolking met vatenbommen, brandbommen en chemische wapens. Een VN-resolutie om Assad hiervoor met sancties te straffen, haalde het niet.

  Midden-Oosten
 • Cover van het rapport Power Projection - Turkey's Military Build-Up: Arms Transfers and an Emerging Military Industry

  Turkije wil eigen wapensystemen

  16-01-2017Turkije wil zijn eigen wapensystemen ontwikkelen. Het land wil voor militaire goederen niet langer afhankelijk zijn van het buitenland. Hoewel de helft van het militaire arsenaal wordt geïmporteerd, groeit de binnenlandse wapenindustrie snel. President Erdogan wil het land volledig zelfvoorzienend te maken op het gebied van wapens, zo blijkt uit een nieuw rapport van PAX.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Erken Palestina

  Erken Palestina

  13-01-2017Een aantal vooraanstaande Israëlische denkers en oud-diplomaten doen een dringende oproep aan hun regering om Palestina te erkennen en een twee-statenoplossing te blijven voorstaan.

  Midden-Oosten
 • Zwarte rook boven Aleppo na een bombardement door het regeringsleger.

  Solidariteitsboodschap aan mensen in Syrië

  14-12-2016Het nieuws uit Oost-Aleppo over arrestaties, verdwijningen, massamoorden en honderden slachtoffers die vast zitten in gebombardeerde gebouwen is zeer verontrustend.

  Midden-Oosten
 • 16 dagen actie bestrijding geweld tegen vrouwen

  16 dagen actie bestrijding geweld tegen vrouwen

  06-12-2016Elk jaar tussen 25 november (Internationale dag voor bestrijding van geweld tegen vrouwen) en 10 december (Internationale dag van de mensenrechten) is de campagne ‘16 Days of Activism against Gender-Based Violence’ actief. Het is een campagne om allerlei acties te stimuleren om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten