paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/20

Midden-Oosten

 • Richard Holbrooke in Genève

  22-01-2014In Zwitserland zijn de onderhandelingen tussen de regering van Assad en de Syrische oppositie van start gegaan. De verwachtingen zijn niet erg hoogggespannen. De kans dat er een oplossing voor het conflict in Syrië komt lijkt erg klein. De oppositie eist het vertrek van president Assad, terwijl Assad al heeft laten weten dat hij niet van plan is op te stappen. IKV Pax Christi directeur Jan Gruiters voert 'bulldozer' Richard Holbrooke ten tonele en pleit voor een humanitaire corridor.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Operatie Thunderclap: laat Syrië niet verhongeren

  Operatie Thunderclap: laat Syrië niet verhongeren

  20-01-2014Een dag voordat vertegenwoordigers van president Assad en de oppositie in Zwitserland met elkaar gaan praten, organiseert een groot aantal internationale organisaties de operatie 'thunderclap'.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Controlepost in bezet Palestijns gebied. Foto Lynn Ojalvo

  Besluit PGGM over Israël is goed

  17-01-2014Op de blog van directeur Peter Borgdorff, directeur Pensioenfonds Zorg en Welzijn schrijft hij over het besluit van pensioenfonds PGGM om investeringen in een aantal Israëlische banken te stoppen.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Begrafenis in Yarmouk op 27 december.

  Hongerdood in Yarmouk

  02-01-2014In het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in Damascus is een grote humanitaire ramp gaande. De belegering van het kamp door troepen van het Assad-leger betekent dat er niets of niemand het kamp in of uit kan.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Foto: IRIN news 2013

  Europa: bescherm geen grenzen maar mensen

  17-12-2013Het wordt steeds moeilijker om alle vluchtelingen uit Syrië in de buurlanden op te vangen. De bestaande kampen in Turkije, Jordanië en Irak zijn al erg vol. In Libanon mogen geen kampen opgezet worden en moeten de bijna anderhalf miljoen vluchtelingen een plek zien te vinden in stadjes in het grensgebied of de wijken rond Beirut. Het valt te verwachten dat deze winter nóg meer Syriërs door geweld en honger hun land moeten verlaten.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Mensenrechtendag : Vergeet Syrië niet

  Mensenrechtendag : Vergeet Syrië niet

  10-12-2013Vandaag is het vijfenzestig jaar geleden dat de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens is aangenomen. De meest fundamentele mensenrechten worden nog dagelijks geschonden in de Syrische burgeroorlog: honger wordt als wapen ingezet.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Nederlandse kindertekeningen voor Syrische scholen

  Nederlandse kindertekeningen voor Syrische scholen

  09-12-2013Misschien heb je hem ontmoet in de Vredesweek toen de jonge Syrische priester-blogger Fadi Hallisso in Nederland was. Hij vertelde over de burgeroorlog in Syrië en zijn inzet voor de vluchtelingen in Libanon. Begin december zocht Jan Jaap van Oosterzee van IKV Pax Christi hem in Beiroet op. Fadi stelde hem voor aan een Syrische vrouw die met behulp van Fadi een school voor de Syrische kinderen opent.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Syrië: Honger als oorlogswapen

  Syrië: Honger als oorlogswapen

  26-11-2013Veroordeel dat honger als oorlogswapen wordt gebruikt door het Assad-regime en door sommige gewapende oppositiegroepen. Zorg dat voedselkonvooien de bevolking in belegerde gebieden bereiken. Dat zijn twee van de zes aanbevelingen uit een Syrië Alert uitgegeven door vredesorganisatie IKV Pax Christi.

  Midden-Oosten
 • Hanaa Edwar ontving haar prijs op 14 november in Parijs.

  Twee Irakese partners onderscheiden

  20-11-2013Voor hun uitmuntende inzet voor mensenrechten in Irak zijn Hanaa Edwar van de Al-Amal Association en wetenschapper/journalist Saad Salloum onderscheiden met respectievelijk de Takreem Award en de 'Shield of Tolerance Award'.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • 6 november: VN-dag voor milieugevolgen van gewapend conflict

  6 november: VN-dag voor milieugevolgen van gewapend conflict

  06-11-2013Gewapende conflicten hebben niet alleen onmiddelijke gevolgen voor mensen, maar door milieuschade die conflicten veroorzaken vaak ook jaren later nog. Omdat over dit probleem nog relatief weinig bekend is, heeft de VN 6 november uitgeroepen tot International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten