paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/2

Midden-Oosten

 • PAX herdenkt aanval op Yezidis

  PAX herdenkt aanval op Yezidis

  02-08-2018Wie kent de beelden nog van vier jaar geleden toen duizenden Yezidis in Irak in Sinjar een kale berg op vluchtten? De aanval van ISIS is 3 augustus vier jaar geleden. In Irak wordt dat uitgebreid herdacht door de Yezidi-bevolking zelf. Er is onder andere een ceremonie met kaarslicht.

  Midden-Oosten
 • Kinderen in Ghouta, Syrië, na een chemische aanval. Foto facebook.com/ActForGhouta

  OPCW moet daders chemische aanvallen aan kunnen wijzen

  20-06-2018Bescherm het Verdrag op het verbod van chemische wapens. Met die noodkreet wijzen PAX en 20 andere organisaties wereldwijd er op dat overheden meer moeten doen om het verbod op de ontwikkeling, productie, aanleg van voorraden en het gebruik van chemische wapens na te leven.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Het einde van de belegeringen in Syrië

  31-05-2018Het tijdperk van de jarenlange belegeringen van steden en dorpen in Syrië is voorbij nu de wijk Yarmouk bij Damascus door het leger van Assad is ingenomen. Toch is het lijden niet voorbij.

  Midden-Oosten
 • PAX werkt intensief samen met zowel Palestijnse als Israëlische vredes- en mensenrechtenorganisaties.

  Geen boycot van Israël, wel kritisch op nederzettingenbeleid

  25-05-2018“PAX roept niet op en heeft nooit opgeroepen tot een boycot van Israël." Dat zegt Jan Gruiters, algemeen directeur van PAX in reactie op het verzoek van de Israëlische regering aan de EU om subsidie te beëindigen aan maatschappelijke organisaties die de boycot van Israël zouden steunen.

  Midden-Oosten
 • Vrijdag werd bekend dat hij 15 dagen in voorarrest moet blijven.

  Journalist en activist Wael Abbas in Cairo opgepakt

  25-05-2018Journalist en activist Wael Abbas is in Cairo opgepakt. In 2010 was hij nog te gast tijdens de Nacht van de Vrede georganiseerd door PAX. Een half jaar later speelde hij een prominente rol in de Arabische Lente die uiteindelijk leidde tot de val van president Moebarak. Nu is de social media activist die altijd met vreedzame middelen zijn verzet tegen onvrijheid etaleert, zelf opgepakt.

  Midden-Oosten
 • Verkiezingen in Irak na ISIS

  Verkiezingen in Irak na ISIS

  15-05-2018Stemmen jongeren nu anders dan ouderen? En zouden ze los komen van een politiek gebaseerd op afkomst? Dat hoopte Thirsa de Vries, programmaleider Irak. Maar de uitslag laat zich niet makkelijk duiden.

  Midden-Oosten
 • Verhuizing ambassades naar Jeruzalem brengt vrede niet dichterbij

  Verhuizing ambassades naar Jeruzalem brengt vrede niet dichterbij

  14-05-2018Vandaag maandag 14 mei verhuist de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem van Tel Aviv naar Jeruzalem. Precies 70 jaar geleden verklaarde Israël zich onafhankelijk en niet veel later werd Jeruzalem tot hoofdstad uitgeroepen. Israëls premier Netanyahu reageerde opgetogen op het besluit van de Amerikanen. Hij zei dat de Amerikaanse verhuizing het einde van het Israëlisch-Palestijnse conflict een stap dichterbij zou brengen.

  Midden-Oosten
 • Terugtrekking VS uit Iran-deal een fout besluit

  Terugtrekking VS uit Iran-deal een fout besluit

  08-05-2018PAX veroordeelt het Amerikaanse besluit, eerder vandaag bekendgemaakt door president Donald Trump, om zich terug te trekken uit de nucleaire deal met Iran.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Gefragmenteerd Jerusalem

  Gefragmenteerd Jeruzalem

  01-05-2018Op 14 mei aanstaande zal de VS haar ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verplaatsen. Daarmee erkent Trump Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Een hoogst controversiële stap, aangezien deze afwijkt van de internationale consensus dat Israël en Palestina het eerst eens moeten zijn over de status van de stad die zowel door de Israëliërs als de Palestijnen als hun hoofdstad wordt gezien.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Midden-Oosten
 • Siege Watch rapport waarschuwt voor geweld na overgave

  Siege Watch rapport waarschuwt voor geweld na overgave

  20-03-2018"De patronen zijn duidelijk, we waarschuwden al maanden lang dat burgers in Oost-Ghouta het volgende slachtoffer zouden worden. Toch heeft de internationale gemeenschap de mensen daar niet beschermd", zegt Marjolein Wijninckx, PAX-programmaleider. "Maar het is nog niet te laat om bescherming van burgers voorop te stellen en misdaden tegen de menselijkheid te stoppen."

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten