paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/19

Midden-Oosten

 • In Syrië is de angst doodgegaan

  PAX Magazine: In Syrië is de angst doodgegaan

  04-06-2014Wie kon ooit denken dat er na Darfur nog zoveel mensen doodgaan van de honger, dat politici de andere kant opkijken? Dat zei Jan Egeland begin dit jaar in een gesprek met de Britse krant The Guardian. Toch gebeurt het nu al ruim drie jaar lang in Syrië dat burgers aan hun lot worden overgelaten.

  Midden-Oosten
 • Oproep tot vrijlating Syrische mensenrechtenactivisten

  Maak einde aan ontvoering van vreedzame activisten

  27-05-2014PAX roept samen met 45 andere organisaties op om alle mensenrechtenactivisten die in Syrië door gewapende groepen ontvoerd zijn, vrij te laten. Iets meer dan een half jaar geleden werden Razan Zeitouneh, haar man Wael Hamadeh en collega’s Samira Khalil en Nazem Hamadi door gewapende mannen weggevoerd uit hun kantoor in Douma, 10 kilometer ten noordoosten van Damascus.

  Midden-Oosten
 • Burgerslachtoffers door escalatie geweld in Fallujah

  Burgerslachtoffers door escalatie geweld in Fallujah

  16-05-2014Het Irakese leger is deze week begonnen met een groot offensief tegen gewapende groepen in Fallujah, waar sinds december 2013 een gewelddadig conflict gaande is. In de afgelopen maanden zijn ongeveer 300 burgers omgekomen in de strijd tussen het leger en verschillende gewapende milities en terroristische groepen. Vredesorganisatie PAX maakt zich ernstige zorgen.

  Midden-Oosten
 • Syrië zou zich moeten verantwoorden bij Internationaal Strafhof

  Syrië zou zich moeten verantwoorden bij Internationaal Strafhof

  15-05-2014PAX doet vandaag, samen met meer dan 100 maatschappelijke organisaties uit 45 landen, een oproep aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om de ‘zaak Syrie’ bij het Internationaal Strafhof in Den Haag onder te brengen. De Veiligheidsraad kan dit doen door een resolutie van Frankrijk aan te nemen.

  Midden-Oosten
 • Beeld uit het YouTube-filmpje waarin Frans van der Lugt een noodkreet doet richting internationale gemeenschap.

  Frans van der Lugt: een ontwapenende man in oorlogstijd is vermoord

  07-04-2014Enkele minuten geleden kwam het bericht binnen dat een gemaskerde man het klooster van Frans van der Lugt in Homs binnendrong en hem doodschoot. Marjolein Wijninckx van vredesorganisatie PAX zegt: "Frans heeft een hele generatie van Syriërs gevormd." PAX kenmerkt de inzet van Frans van der Lugt als indrukwekkend en in zijn nagedachtenis blijft PAX verbonden aan die Syriërs die strijdvaardig en ongewapend naar een nieuw Syrië blijven verlangen.

  Midden-Oosten
 • Syrische activiste Maha Ghrer, bijeenkomst met politici en leerlingen Odulphuslyceum in Tilburg, in de Raadszaal. Foto Gerdien Wolthaus Paauw gerdienwolthauspaauw.com

  In Syrië is de angst doodgegaan

  19-03-2014"Dit is geen burgeroorlog, maar een revolutie." Deze woorden herhaalt Maha Ghrer, de lerares uit Aleppo telkens tijdens haar bezoek aan Nederland in maart. Met precies dezelfde kracht als drie jaar geleden spreekt ze over de idealen van de revolutie: het recht op vrijheid.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Wake voor Syrië Foto Chris de Bode

  #WITHSYRIA: Wereldwijde wake voor Syrië 2014

  11-03-2014In Syrië vindt de ergste humanitaire crisis van de 21ste eeuw plaats. Elke dag moeten kinderen, vrouwen en mannen gruwelijkheden doorstaan. Bijna de helft van de bevolking vluchtte voor het aanhoudende geweld. Meer dan 100.000 mensen zijn gedood. Dit moet stoppen.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Maha Ghrer Foto facebook.com/SyrainNonviolence

  Lerares uit Aleppo: 'We gaan door'

  05-03-2014De oorlog houdt huis in Aleppo. De inwoners van Aleppo staan bloot aan geweld en bombardementen van het leger, maar ook aan radicale islamitische groepen die afrekenen met iedereen die hen in de weg staat. Toch proberen activisten het leven door te laten gaan. Een van hen, Maha Ghrer is van 12 t/m 18 maart in Nederland.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Foto Ahmet Dundar

  Mouaz al-Khatib bezoekt Islamitische Universiteit Rotterdam

  18-02-2014Op maandag 10 februari 2014 bezocht de voormalig vrijdagmiddag-prediker van de Omajjaden Moskee in Damascus en de eerste leider van de oppositiecoalitie in Syrië, sheikh Mouaz al-Khatib, de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). Daar gaf hij een lezing 'toekomstvisie op Syrië, religieuze en politieke perspectieven'. Het evenement was een samenwerking van Vredesbeweging PAX en de Islamitische Universiteit Rotterdam.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten, Nederland
 • Kareem Khan met foto's van zijn omgekomen zoon en broer. Foto Reprieve

  Verdwenen drone-slachtoffer terecht

  17-02-2014Kareem Khan, het drone-slachtoffer uit Pakistan, die vlak voor zijn vertrek naar Europa werd ontvoerd, is weer vrijgelaten. Ondanks dat hij bedreigd en gemarteld is, heeft hij besloten toch naar Europa te komen om aandacht te vragen voor de gevolgen van drone-aanvallen.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten