paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/18

Midden-Oosten

 • Ook in de vorige Gaza oorlog vielen er veel doden.

  Een bericht van Ali uit Gaza

  21-07-2014Ali Abu Shahla is een partner van PAX uit Gaza. Ali is een oudere, gelovige man en een baken van rust ook voor zijn familie. Maar nu is ook hij de greep kwijt op zijn leven. Haalt hij de volgende dag nog wel?

  Midden-Oosten
 • Oorlog in Gaza

  Een brief schrijven aan de Ambassadeur van Israël

  11-07-2014Jan Gruiters heeft namens PAX zijn zorgen geuit over het opnieuw oplaaiend geweld in de oorlog tussen Israël en de Palestijnen. Schrijf ook een brief en laat zien dat je je zorgen maakt.

  Midden-Oosten
 • Steek het licht aan als er duisternis heerst

  Steek het licht aan als er duisternis heerst

  08-07-2014“Het is belangrijker een kaars op te steken dan de duisternis te vervloeken.” Met die woorden reageren Israëlische en Palestijnse medewerkers die samenwerken in vredesopbouw op de recente geweldsuitbarstingen. Ze wijzen de wraakacties af en wijzen erop dat de geweldsspiraal doorbroken moet worden.

  Gender, vrede en veiligheid, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Midden-Oosten
 • Burgers in Mosul staan alleen

  24-06-2014De stad Mosul is in bezit genomen door ISIS (de Islamitische staat van Irak en Syrië), een afsplitsing van al-Qaeda. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? PAX medewerker Thirsa de Vries geeft een analyse.

  Midden-Oosten
 • Syria Alert XIII: Wapenstilstand, het voorbeeld van Barzeh en Qaboun

  20-06-2014Sinds het mislukken van de vredesonderhandelingen in Genève ontbreekt het aan een politiek proces in Syrië dat zou kunnen leiden tot een vreedzame politieke oplossing. Lokale wapenstilstanden, die gesloten worden tussen het leger en plaatselijke gewapende oppositiegroepen, worden wel eens gezien als mogelijke ingrediënten voor een politieke oplossing. Ten onrechte, meent PAX.

  Midden-Oosten
 • PAX onderzoekt verontreinigd militair schroot

  Verarmd uranium blijvend probleem voor Irak

  19-06-2014Het conflict in Irak loopt steeds verder op. De Verenigde Staten dreigen met luchtaanvallen op de opstandelingen van ISIS. En dat terwijl het land nog worstelt met de erfenis van wapens die in eerdere conflicten werden ingezet. De Nederlandse vredesbeweging PAX heeft in Zuid-Irak vervolgonderzoek gedaan naar wat er wordt gedaan aan het met verarmd uranium vervuild militair schroot. ‘Weinig’, is de conclusie.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Uithongering ingezet als wapen in Syrië nu ook op agenda VN

  Uithongering ingezet als wapen in Syrië nu ook op agenda VN

  05-06-2014Vandaag organiseert PAX een paneldiscussie bij de Verenigde Naties in New York. Opnieuw vraagt PAX aandacht voor de oorlogsmisdaden die nu begaan worden in Syrië. De tactiek van omsingeling en uithongering van steden en dorpen, het blokkeren van humanitaire hulp, mág niet meer gebeuren.

  Midden-Oosten
 • In Syrië is de angst doodgegaan

  PAX Magazine: In Syrië is de angst doodgegaan

  04-06-2014Wie kon ooit denken dat er na Darfur nog zoveel mensen doodgaan van de honger, dat politici de andere kant opkijken? Dat zei Jan Egeland begin dit jaar in een gesprek met de Britse krant The Guardian. Toch gebeurt het nu al ruim drie jaar lang in Syrië dat burgers aan hun lot worden overgelaten.

  Midden-Oosten
 • Oproep tot vrijlating Syrische mensenrechtenactivisten

  Maak einde aan ontvoering van vreedzame activisten

  27-05-2014PAX roept samen met 45 andere organisaties op om alle mensenrechtenactivisten die in Syrië door gewapende groepen ontvoerd zijn, vrij te laten. Iets meer dan een half jaar geleden werden Razan Zeitouneh, haar man Wael Hamadeh en collega’s Samira Khalil en Nazem Hamadi door gewapende mannen weggevoerd uit hun kantoor in Douma, 10 kilometer ten noordoosten van Damascus.

  Midden-Oosten
 • Burgerslachtoffers door escalatie geweld in Fallujah

  Burgerslachtoffers door escalatie geweld in Fallujah

  16-05-2014Het Irakese leger is deze week begonnen met een groot offensief tegen gewapende groepen in Fallujah, waar sinds december 2013 een gewelddadig conflict gaande is. In de afgelopen maanden zijn ongeveer 300 burgers omgekomen in de strijd tussen het leger en verschillende gewapende milities en terroristische groepen. Vredesorganisatie PAX maakt zich ernstige zorgen.

  Midden-Oosten