paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/17

Midden-Oosten

 • Iraakse burgers, op de vlucht, in de provincie Najaf in Zuid-Irak. Foto Kasim Al-Kaabi/IRIN

  Godsdienstvrijheid ook voor christenen in Irak

  25-08-2014De discussie over exclusief opkomen voor de rechten van christenen doet onder christelijke jongerenpartijen en media veel stof opwaaien. In het artikel dat 22 augustus in het Reformatorisch Dagblad verscheen, legt PAX uit waarom een inclusieve benadering beter is dan christenen exclusief te benaderen en zo uit te sluiten van de samenleving.

  Midden-Oosten
 • Eerste verjaardag chemische aanval in Syrië herdacht

  Eerste verjaardag chemische aanval in Syrië herdacht

  21-08-2014Donderdag 21 augustus is het precies één jaar geleden dat de regio ten oosten van Damascus, Al Ghouta, getroffen werd door een grootschalige chemische aanval. De aanval die honderden doden tot gevolg had en waardoor het Syrische regime haar chemisch wapenarsenaal in moest leveren. De daders van de chemische aanval gaan nog altijd vrijuit.

  Midden-Oosten
 • Gaza na een bombardement © Ahmed Dalloul/IRIN

  Wederopbouw van Gaza

  14-08-2014Internationaal toezicht is nodig bij de wederopbouw van Gaza, vindt Ali AbuShahla. Dat komt de bevolking ten goede en Israël kan dat lastiger blokkeren.

  Midden-Oosten
 • Rechten christenen in Irak meest gediend met inclusieve benadering

  13-08-2014PAX verwelkomt de discussie die is ontstaan naar aanleiding van het opinieartikel maandag 11 augustus in dagblad Trouw over de bescherming van minderheden in Irak. In dat artikel bepleit PAX bescherming van de rechten van alle minderheden in Irak en waarschuwen wij voor een exclusieve bescherming van alleen christenen omdat deze schadelijk is, juist voor die christenen zelf. Het artikel riep veel reacties op. “Streeft PAX nog wel vrede na?”, was één van de vragen die werd gesteld gesteld in Trouw.

  Midden-Oosten
 • www.gazamanifest.nl

  Gaza: nu tijd voor echte vrede

  13-08-2014Bijna tweehonderd verontruste burgers en organisaties, waaronder PAX, roepen via een manifest op tot echte vrede in Gaza. In dit manifest, vandaag gepubliceerd in dagblad Trouw, uiten zij hun zorgen en roepen zij iedereen op het manifest te ondertekenen via www.gazamanifest.nl

  Midden-Oosten
 • Producten uit Israëlische nederzettingen

  Producten uit Israëlische nederzettingen: wat jij kunt doen

  12-08-2014Geen import van producten uit de nederzettingen toestaan en een verbod op investeringen in de nederzettingen. Dat is de oproep van United Civilians for Peace (UCP), gevormd door PAX, ICCO, Cordaid en Oxfam Novib. Lees hier wat jij zelf kunt doen.

  Midden-Oosten
 • Foto © Allen Kakony, facebook.com/allen.kakony

  Crisis in Noord-Irak duurt voort

  12-08-2014Afgelopen week kregen de vluchtelingen die al meerdere dagen vastzaten in het Sinjar gebergte vanuit de lucht enige humanitaire hulp. Ondanks de toegenomen internationale aandacht, lijden veel Iraakse burgers nog steeds onder de aanvallen van IS (Islamitische Staat, voorheen ISIS genoemd).

  Midden-Oosten
 • Opmars ISIS in Noord-Irak catastrofaal voor minderheden

  06-08-2014De Islamitische Staat (ISIS) in Noord-Irak wint steeds meer terrein. Dat heeft grote gevolgen voor de veiligheid van minderheden in het land. De partners van PAX in de regio spreken van een 'grote catastrofe'.

  Midden-Oosten
 • Zondag 10 augustus: Vredesmars voor Gaza

  Zondag 10 augustus: Vredesmars voor Gaza

  05-08-2014PAX steunt de Vredesmars voor Gaza die zondag 10 augustus in Utrecht wordt gehouden. Net als de organisatoren pleit PAX voor duurzame vrede en een rechtvaardige, politieke oplossing voor het conflict.

  Midden-Oosten
 • Beschadigde en vernielde huizen in Gaza City tijdens de Gaza-oorlog in 2009. Foto Wikimedia CC

  Vijf vragen over Gaza

  31-07-2014De strijd in Gaza eist steeds meer levens, een politieke oplossing lijkt verder weg dan ooit. Toch is er beweging in het slepende conflict tussen Israël en Palestina. Programmaleider Jannie Kuik van PAX legt uit waarom een oplossing onvermijdelijk is, en: waarom opgeven geen optie is.

  Midden-Oosten