paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/16

Midden-Oosten

 • PAX start actie Vraag het je supermarkt

  PAX start actie Vraag het je supermarkt

  14-10-2014Producten uit nederzettingen uit de schappen? Vraag het je supermarkt! Israël bezet sinds de oorlog van 1967 Palestijns grondgebied. Israël bouwt daar nederzettingen en gebruikt de Palestijnse grondstoffen (zoals water) voor de productie van o.a. groenten, fruit, vlees- en zuivelproducten.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Gaza Stad, 13 juli 2014. © UNRWA

  Vredesactivisme na de Gaza oorlog

  09-10-2014Vredesactivisme na de Gaza oorlog Israëlische vredesactivisten willen een nieuwe aanpak van het vredesproces tussen Israël en Palestina. De 'oude' aanpak gaat er vanuit dat de partners er samen uit moeten komen terwijl de VS het proces faciliteert. Dat heeft duidelijk (en al vele malen) gefaald. Deze conclusie staat in een beleidsdocument van het Peace NGO Forum.

  Midden-Oosten
 • "Hou ons niet aan het lijntje"

  08-10-2014ISIS is niet de oorzaak van de huidige crisis in Syrië en Irak, maar het symptoom ervan. Met bombardementen alleen is ISIS niet te verslaan en komt een werkelijke oplossing niet dichterbij, zegt Jan Gruiters vandaag in Trouw.

  Midden-Oosten
 • Follow your own light. Door Imad Abu Shtayyah

  Irakese activisten willen meer dan bommen

  08-10-2014Maandag 13 en dinsdag 14 oktober toeren twee Irakese ambassadeurs van vrede in een fel oranje camperbusje door Nederland op zoek naar andere maatschappelijk betrokken activisten. Onder de titel 'Een bakkie met een Irakkie' nodigt vredesorganisatie PAX iedereen uit om onder het genot van een bakkie koffie in gesprek te gaan met beide Irakese vredesactivisten.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Midden-Oosten, Nederland
 • Foto © Ministerie van Defensie / CC

  Zonder politieke strategie missen F16's hun doel

  29-09-2014De inzet van Nederlandse F16’s in Irak en de inzet van bombardementen van de Amerikanen op doelen in Syrië, moet geen missie zonder einde worden. Dat zegt Jan Gruiters in een artikel dat de Volkskrant zaterdag plaatste.

  Midden-Oosten
 • Burgers In Irak verzamelen met verarmd uranium vervuild afval.

  Amerikanen verzoeken via rechtbank om openheid over verarmd uranium

  26-09-2014Amerikaanse veteranen en mensenrechtenadvocaten willen meer informatie over het gebruik van wapens met verarmd uranium in Irak. Via de rechter hebben zij de Amerikaanse regering verzocht inzicht te geven in de doelwitcoördinaten die de regering bij aanvallen met verarmd uranium heeft gebruikt. Twee onderzoeken van PAX spelen een rol bij dit verzoek. Eerder dit jaar achterhaalde PAX bij de Nederlandse staat de locaties voor het gebied waar de Nederlandse militairen in Irak gelegerd waren.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Duizende Irakese burgers zijn op de vlucht voor ISIS. © Médecins Sans Frontières

  Bestrijding ISIS: vooral een politieke strategie nodig

  23-09-2014PAX vindt dat militaire interventies in Irak en Syrië alleen in uiterste omstandigheden en onder strikte voorwaarden zijn te verantwoorden om burgers te beschermen tegen een directe en acute dreiging van genocide of grootschalige schendingen tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden.

  Midden-Oosten
 • Relaas van een gevluchte Yazidische vrouw uit Sinjar

  18-09-2014Mariam ontsnapte na meer dan een maand IS gevangenschap en heeft haar weg teruggevonden naar haar familie.

  Midden-Oosten
 • Clustermunitie bestaat uit verschillende wapencontainers, met daarin vaak honderden kleinere bommen, ook wel submunitie genaamd.

  'ISIS gebruikt clustermunitie'

  02-09-2014Er zijn sterke aanwijzingen dat terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) in het noorden van Syrië clustermunitie heeft gebruikt. Dat meldt Human Rights Watch. Het is daarmee de eerste niet-statelijke groep die clustermunitie gebruikt sinds deze wapens in 2008 verboden werden.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Zonder politieke strategie volgen we het script van IS

  Zonder politieke strategie volgen we het script van IS

  27-08-2014Het politieke debat over de opmars van IS kenmerkt zich door afschuw, maar verraadt ook radeloosheid. Die radeloosheid klinkt door in pleidooien om defensiebudgetten te verhogen en IS met militair geweld uit te roeien.

  Midden-Oosten