paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/16

Midden-Oosten

 • Relaas van een gevluchte Yazidische vrouw uit Sinjar

  18-09-2014Mariam ontsnapte na meer dan een maand IS gevangenschap en heeft haar weg teruggevonden naar haar familie.

  Midden-Oosten
 • Clustermunitie bestaat uit verschillende wapencontainers, met daarin vaak honderden kleinere bommen, ook wel submunitie genaamd.

  'ISIS gebruikt clustermunitie'

  02-09-2014Er zijn sterke aanwijzingen dat terreurgroep Islamitische Staat (ISIS) in het noorden van Syrië clustermunitie heeft gebruikt. Dat meldt Human Rights Watch. Het is daarmee de eerste niet-statelijke groep die clustermunitie gebruikt sinds deze wapens in 2008 verboden werden.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Zonder politieke strategie volgen we het script van IS

  Zonder politieke strategie volgen we het script van IS

  27-08-2014Het politieke debat over de opmars van IS kenmerkt zich door afschuw, maar verraadt ook radeloosheid. Die radeloosheid klinkt door in pleidooien om defensiebudgetten te verhogen en IS met militair geweld uit te roeien.

  Midden-Oosten
 • Iraakse burgers, op de vlucht, in de provincie Najaf in Zuid-Irak. Foto Kasim Al-Kaabi/IRIN

  Godsdienstvrijheid ook voor christenen in Irak

  25-08-2014De discussie over exclusief opkomen voor de rechten van christenen doet onder christelijke jongerenpartijen en media veel stof opwaaien. In het artikel dat 22 augustus in het Reformatorisch Dagblad verscheen, legt PAX uit waarom een inclusieve benadering beter is dan christenen exclusief te benaderen en zo uit te sluiten van de samenleving.

  Midden-Oosten
 • Eerste verjaardag chemische aanval in Syrië herdacht

  Eerste verjaardag chemische aanval in Syrië herdacht

  21-08-2014Donderdag 21 augustus is het precies één jaar geleden dat de regio ten oosten van Damascus, Al Ghouta, getroffen werd door een grootschalige chemische aanval. De aanval die honderden doden tot gevolg had en waardoor het Syrische regime haar chemisch wapenarsenaal in moest leveren. De daders van de chemische aanval gaan nog altijd vrijuit.

  Midden-Oosten
 • Gaza na een bombardement © Ahmed Dalloul/IRIN

  Wederopbouw van Gaza

  14-08-2014Internationaal toezicht is nodig bij de wederopbouw van Gaza, vindt Ali AbuShahla. Dat komt de bevolking ten goede en Israël kan dat lastiger blokkeren.

  Midden-Oosten
 • Rechten christenen in Irak meest gediend met inclusieve benadering

  13-08-2014PAX verwelkomt de discussie die is ontstaan naar aanleiding van het opinieartikel maandag 11 augustus in dagblad Trouw over de bescherming van minderheden in Irak. In dat artikel bepleit PAX bescherming van de rechten van alle minderheden in Irak en waarschuwen wij voor een exclusieve bescherming van alleen christenen omdat deze schadelijk is, juist voor die christenen zelf. Het artikel riep veel reacties op. “Streeft PAX nog wel vrede na?”, was één van de vragen die werd gesteld gesteld in Trouw.

  Midden-Oosten
 • www.gazamanifest.nl

  Gaza: nu tijd voor echte vrede

  13-08-2014Bijna tweehonderd verontruste burgers en organisaties, waaronder PAX, roepen via een manifest op tot echte vrede in Gaza. In dit manifest, vandaag gepubliceerd in dagblad Trouw, uiten zij hun zorgen en roepen zij iedereen op het manifest te ondertekenen via www.gazamanifest.nl

  Midden-Oosten
 • Producten uit Israëlische nederzettingen

  Producten uit Israëlische nederzettingen: wat jij kunt doen

  12-08-2014Geen import van producten uit de nederzettingen toestaan en een verbod op investeringen in de nederzettingen. Dat is de oproep van United Civilians for Peace (UCP), gevormd door PAX, ICCO, Cordaid en Oxfam Novib. Lees hier wat jij zelf kunt doen.

  Midden-Oosten
 • Foto © Allen Kakony, facebook.com/allen.kakony

  Crisis in Noord-Irak duurt voort

  12-08-2014Afgelopen week kregen de vluchtelingen die al meerdere dagen vastzaten in het Sinjar gebergte vanuit de lucht enige humanitaire hulp. Ondanks de toegenomen internationale aandacht, lijden veel Iraakse burgers nog steeds onder de aanvallen van IS (Islamitische Staat, voorheen ISIS genoemd).

  Midden-Oosten