paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/15

Midden-Oosten

 • Wekelijks demonstreert comité Kafranbel uit de gelijknamige stad in het bevrijde noorden van Syrië. Foto comité Kafranbel (Facebook).

  PAX over ISIS en het beschermen van burgers

  20-10-2014De inzet van militair geweld roept altijd heftige reacties op. Dat is vanzelfsprekend. Ook, of juist in het geval van de acties van de internationale coalitie, waar Nederland zich bij heeft aangesloten, gericht op de bestrijding van de gruweldaden van ISIS. In het publieke debat hierover laat PAX zich leiden door wat voor burgers het beste is.

  Midden-Oosten
 • Vraag het je supermarkt

  Nieuws over actie Vraag het je supermarkt

  16-10-2014Dinsdag 14 oktober startte PAX de actie ‘Vraag het je supermarkt’, waarbij consumenten hun supermarkt vragen of zij producten uit illegale nederzettingen uit hun schappen willen halen. Jumbo, C1000 en Albert Heijn stuurden een antwoord naar de consumenten.

  Midden-Oosten, Nederland
 • vlnr: Gied ten Berge, Louk de la Rive Box, Angelien Eijsink en Jan Gruiters.

  Overhandiging Gaza Manifest aan Tweede Kamer

  14-10-2014Vandaag hebben Jan Gruiters (PAX), Louk de la Rive Box (Universiteit Maastricht) en Gied ten Berge (SIVMO) het door duizenden mensen en organisaties ondertekende Gaza Manifest ‘Gaza: tijd voor echte vrede’ aangeboden aan de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer.

  Midden-Oosten
 • PAX start actie Vraag het je supermarkt

  PAX start actie Vraag het je supermarkt

  14-10-2014Producten uit nederzettingen uit de schappen? Vraag het je supermarkt! Israël bezet sinds de oorlog van 1967 Palestijns grondgebied. Israël bouwt daar nederzettingen en gebruikt de Palestijnse grondstoffen (zoals water) voor de productie van o.a. groenten, fruit, vlees- en zuivelproducten.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Gaza Stad, 13 juli 2014. © UNRWA

  Vredesactivisme na de Gaza oorlog

  09-10-2014Vredesactivisme na de Gaza oorlog Israëlische vredesactivisten willen een nieuwe aanpak van het vredesproces tussen Israël en Palestina. De 'oude' aanpak gaat er vanuit dat de partners er samen uit moeten komen terwijl de VS het proces faciliteert. Dat heeft duidelijk (en al vele malen) gefaald. Deze conclusie staat in een beleidsdocument van het Peace NGO Forum.

  Midden-Oosten
 • "Hou ons niet aan het lijntje"

  08-10-2014ISIS is niet de oorzaak van de huidige crisis in Syrië en Irak, maar het symptoom ervan. Met bombardementen alleen is ISIS niet te verslaan en komt een werkelijke oplossing niet dichterbij, zegt Jan Gruiters vandaag in Trouw.

  Midden-Oosten
 • Follow your own light. Door Imad Abu Shtayyah

  Irakese activisten willen meer dan bommen

  08-10-2014Maandag 13 en dinsdag 14 oktober toeren twee Irakese ambassadeurs van vrede in een fel oranje camperbusje door Nederland op zoek naar andere maatschappelijk betrokken activisten. Onder de titel 'Een bakkie met een Irakkie' nodigt vredesorganisatie PAX iedereen uit om onder het genot van een bakkie koffie in gesprek te gaan met beide Irakese vredesactivisten.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Midden-Oosten, Nederland
 • Foto © Ministerie van Defensie / CC

  Zonder politieke strategie missen F16's hun doel

  29-09-2014De inzet van Nederlandse F16’s in Irak en de inzet van bombardementen van de Amerikanen op doelen in Syrië, moet geen missie zonder einde worden. Dat zegt Jan Gruiters in een artikel dat de Volkskrant zaterdag plaatste.

  Midden-Oosten
 • Burgers In Irak verzamelen met verarmd uranium vervuild afval.

  Amerikanen verzoeken via rechtbank om openheid over verarmd uranium

  26-09-2014Amerikaanse veteranen en mensenrechtenadvocaten willen meer informatie over het gebruik van wapens met verarmd uranium in Irak. Via de rechter hebben zij de Amerikaanse regering verzocht inzicht te geven in de doelwitcoördinaten die de regering bij aanvallen met verarmd uranium heeft gebruikt. Twee onderzoeken van PAX spelen een rol bij dit verzoek. Eerder dit jaar achterhaalde PAX bij de Nederlandse staat de locaties voor het gebied waar de Nederlandse militairen in Irak gelegerd waren.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Duizende Irakese burgers zijn op de vlucht voor ISIS. © Médecins Sans Frontières

  Bestrijding ISIS: vooral een politieke strategie nodig

  23-09-2014PAX vindt dat militaire interventies in Irak en Syrië alleen in uiterste omstandigheden en onder strikte voorwaarden zijn te verantwoorden om burgers te beschermen tegen een directe en acute dreiging van genocide of grootschalige schendingen tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden.

  Midden-Oosten