paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/14

Midden-Oosten

 • Een Syrische vluchteling in een kamp in de Bekaa vallei. Foto © IRIN

  Libanon beperkt toegang voor Syriërs

  06-01-2015Libanon gaat minder Syrische vluchtelingen toelaten. Alleen bij zeer dringende humanitaire nood kunnen Syriërs nog de grens over. George Ghali van de Libanese partnerorganisatie van PAX mengt zich in de discussie over dit onderwerp. Ghali werkt bij de mensenrechtenorganisatie Alef.

  Midden-Oosten
 • Erkenning van de staat Palestina komt dichterbij

  Erkenning van de staat Palestina komt dichterbij

  19-12-2014Twee jaar nadat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Palestijnse staat als niet-lidstaat heeft erkend, gaan er steeds meer stemmen op om nu ook de Palestijnse staat als volwaardig lid te erkennen. Zweden is tot nu toe de belangrijkste stem in dit geheel, maar ook het parlement van de Europese Unie ondersteunt de erkenning. Het vredesproces tussen de staat Israël en de Palestijnse autoriteiten is met het mislukken van het initiatief van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry tot een complete stilstand gekomen. Duidelijk is dus dat er wel stappen genomen moeten worden wil het ooit tot vrede kunnen komen.

  Midden-Oosten
 • Stuur Marcell een kerstboodschap.

  Vrede. Marcell durft.

  17-12-2014In oorlogsgebieden zoals Syrië is vrede deze kerst ver weg, maar we kunnen wel iets doen. PAX werkt met vele vredesactivisten in oorlogsgebieden, en zij kunnen jouw steun nu goed gebruiken.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Vluchtelingen uit Aleppo in een geïmproviseerde tent in de omgeving van Erbil, Irak. Foto © Louise Redvers/IRIN

  Syrië Alert Issue XIV: Kan een tijdelijke 'freeze' in Aleppo slagen?

  04-12-2014Op 30 oktober presenteerde de speciale gezant van de VN voor Syrië, Staffan de Mistura, het idee van ‘freeze’ zones. Dat zijn zones waar de gevechten zouden worden gestopt, om te beginnen in Aleppo.

  Midden-Oosten
 • De muur tussen Israël en Gaza. Foto © PAX

  Vredesproces Israël en Palestina hoger op de politieke agenda

  04-12-2014Duizenden mensen hebben het manifest ‘Gaza: nu tijd voor echte vrede’ ondertekend en/of meegedaan met de actie ‘Vraag het je supermarkt’ over producten uit bezette Palestijnse gebieden. Het resultaat is dat het vredesproces nu hoger op de politieke agenda staat.

  Midden-Oosten
 • Een politieke strategie om ISIS te bestrijden in Syrië en Irak

  20-11-2014Iedereen lijkt nu wel te erkennen dat met bombardementen alleen de opmars van ISIS (ook wel Islamic State of Daesh) in Syrië en Irak niet tegen te houden zal zijn. Deskundigen, regeringen en politici spreken van een politieke strategie voor de aanpak, waarbij de uitsluiting van hele bevolkingsgroepen, zoals gebruikelijk was in beide landen, wel het eerst probleem is wat aangepakt moet worden. PAX stelde dat ook in de eerste beleidsbrief in antwoord op de crisis in Syrië en Irak. ISIS, zo constateert PAX, is niet de oorzaak van de crisis, maar eerder het gevolg ervan.

  Midden-Oosten
 • Campagnesite Vraag het je supermarkt

  Israël: vraag het je supermarkt

  18-11-2014Er is massaal gehoor gegeven aan onze oproep om je supermarkt te vragen waar de producten, waar nu Israël op staat, nu echt vandaan komen. De vier grote supermarktketens Jumbo, C1000, Plus en Albert Heijn kregen honderden mailtjes en brieven.

  Midden-Oosten
 • Partnerorganisatie Iraqi Al-Firdaws Society organiseert in de Zuid-Iraakse stad Basra een serie van debatten om een cultuur van vrede bespreekbaar te maken.

  Een cultuur van vrede

  11-11-2014De Iraakse partnerorganisatie Iraqi Al-Firdaws Society heeft op een bijeenkomst over vrede opgeroepen om de verdeeldheid in de Iraakse samenleving tegen te gaan.

  Midden-Oosten
 • Freek Landmeter opent de herdenkingsplechtigheid voor de ruim 200.000 doden in Syrië. Foto: Fotoflex

  Noodkreet voor Syrië

  31-10-2014‘De aarde vervloekt je naam. God, hoor je mij?’ Het is de noodkreet van Leila, een Syrische vrouw die veel familieleden en vrienden verloor. De noodkreet werd donderdagmorgen uitgesproken door een andere Syrische vrouw tijdens een door PAX georganiseerde herdenking. Een herdenking voor de ruim 200.000 burgerdoden in Syrië.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten, Nederland
 • Rouwadvertentie Sarah Halawa en Nur Al-Deen Othman

  PAX voert actie om het geweld tegen Syrische burgers te stoppen

  22-10-2014PAX is 30 oktober om 11.00 uur op het Plein in Den Haag om aandacht te vragen voor de hoop op vrede en beëindiging van het geweld tegen burgers in Syrië. We gedenken de meer dan 200.000 Syriërs die in de afgelopen drie jaar zijn omgebracht en we gedenken al die Syriers die geloofden in en streden voor een land van vrede en vrijheid. Wij vragen Rusland en Iran de Syrische regering niet langer te steunen.

  Midden-Oosten, Nederland