paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/13

Midden-Oosten

 • Supermarkten:

  Supermarkten: "We nemen geen politieke stelling"

  07-05-2015Naar aanleiding van onze actie 'van etiket naar verbod' ontvingen supermarktketens Albert Heijn, Jumbo, Aldi, C1000, Spar, Lidl en de Plus vorige week honderden mailtjes en brieven van mensen die hen vroegen producten uit illegale Israëlische nederzettingen uit hun schappen te halen.

  Midden-Oosten, Nederland
 • An expended BLU-108 canister from a CBU-105 Sensor Fuzed Weapon found in the al-Amar area of al-Safraa, Saada governorate, in northern Yemen on 17 April 2015. (c)2015 Private

  Saudi Arabië gebruikt verboden clustermunitie in Jemen

  04-05-2015Human Rights Watch heeft bevestigd dat clustermunitie is gebruikt door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië die in Jemen acties uitvoert tegen Houthi rebellen. PAX is net als Human Rights Watch lid van de internationale Cluster Munitie Coalitie. De gebruikte clustermunitie is afkomstig van een Amerikaans bedrijf waarin financiële instellingen wereldwijd nog steeds miljarden dollars investeren.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Boycot Israël niet

  Boycot Israël niet

  30-04-2015“Ik ben tegen een boycot van Israël, maar ik ben voor een verbod op producten uit de illegale nederzettingen”, dat zegt Jannie Kuik van vredesorganisatie PAX. Een boycot kan een legaal economisch-politiek drukmiddel zijn. Maar politiek-historische en maatschappelijke argumenten en kansen op succes moeten worden meegewogen om voor zo’n drastisch middel te pleiten.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Lancering website Irak programma 'We Are All Citizens'

  Lancering website Irak programma 'We Are All Citizens'

  22-04-2015Vandaag is de website weareallcitizens.org gelanceerd. Het programma 'We are all citizens' (Kulluna Muwatinun) richt zich op het bevorderen van burgerschap en op het verminderen van etnische en religieuze spanningen in Irak.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Midden-Oosten
 • Kinderen in vluchtelingenkamp Khan-es-Sheh. Foto © PAX

  Yarmouk: humanitaire corridor noodzaak

  21-04-2015Ruim 18.000 mensen zitten al bijna twee jaar opgesloten in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk, een woonwijk dichtbij Damascus. Die woonwijk wordt vaak de hoofdstad van de Palestijnse diaspora genoemd: mensen die letterlijk tussen wal en schip geraakt zijn. Nu liggen ze onder vuur van zowel de troepen van Assad als van ISIS en andere extremistische groepen.

  Midden-Oosten
 • Vluchtelingen in Syrië. Foto © PAX / Jan Jaap van Oosterzee

  Irak: Hoe voorkom je 'bijltjesdag' in Mosul

  13-04-2015In de strijd tegen ISIS in Irak, waarschuwt vredesorganisatie PAX dat er een gedegen vredesplan moet komen, omdat de strijd anders gedoemd is te mislukken. Nu lijkt de internationale coalitie tegen ISIS, waar Nederland ook deel van uitmaakt, zich vooral te richten op de militaire bestrijding van ISIS in Irak. Wat ontbreekt, volgens PAX, is een aanpak die zich richt op burgers.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Een kind met een scherf in zijn hand van een raket die zijn school verwoestte. Foto © Ahmed Dalloul/IRIN

  Wereld komt beloften wederopbouw Gaza niet na

  13-04-2015De internationale gemeenschap laat de inwoners van Gaza in de steek door financiële beloftes en politieke veranderingen niet na te komen, zo stellen 46 hulporganisaties waaronder United Civilians for Peace, vandaag in een nieuw rapport over de falende wederopbouw in Gaza sinds het einde van het conflict van vorig jaar. PAX werkt met Oxfam Novib, ICCO en Cordaid samen in UCP.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Bij PAX hebben we de oproep van Planet Syria ontvangen en hebben we een ludieke foto gemaakt.

  Zend een signaal aan 'Planet Syria'

  07-04-2015Vredesactivisten in Syrië voelen zich in de steek gelaten en daarom lanceren zij vandaag de Planet Syria Campaign. Alsof ze zich op een andere planeet bevinden, zo voelen ze zich en vandaag vragen ze om een signaal van buitenaf. PAX steunt deze geweldloze activisten in Syrië en laat hen weten dat ze er niet alleen voor staan.

  Midden-Oosten
 • Halbe Zijlstra. Foto © The Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed / Wikimedia Commons

  De mythe van Zijlstra: stabiliteit ten koste van democratie

  30-03-2015VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra pleit voor steun aan autoritaire regimes. Een politiek die zestig jaar niet gewerkt heeft en erger nog, vooral heeft bijgedragen aan de opkomst van gewelddadig extremisme.

  Midden-Oosten, Afrika, Nederland
 • Debat over jihadisme sluit ogen voor de oorzaak

  25-03-2015Syrische en Irakese burgers vragen zich af waarom zij het slachtoffer moeten worden van jihadisten die in West-Europa geradicaliseerd zijn. “Neemt Nederland eigenlijk wel verantwoordelijkheid?”

  Midden-Oosten, Afrika