paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/12

Midden-Oosten

 • Verwoeste gebouwen in Douma na een bombardement. Foto © FreedomHouse/Flickr

  Stel no-flyzone in boven Syrië

  01-09-2015In de Volkskrant van 27 augustus stelde PAX de vraag of het niet tijd wordt om de Syrische burgers beter te beschermen door een no-flyzone boven Syrië in te stellen. Dan kunnen de vliegtuigen met vatenbommen geen slachtoffers meer maken.

  Midden-Oosten
 • Aankondiging conferentie Irakese jongeren

  Irakese jongeren: Wij willen onderwijs, werk en inspraak

  21-08-2015Beter onderwijs, werkgelegenheid en zeggenschap binnen het lokale bestuur. Dat zijn de belangrijkste wensen die ontheemde jongeren uit de Irakese provincie Ninewa vandaag op tafel leggen ten overstaande van provinciale bestuurders, tijdens een mede door PAX georganiseerde conferentie.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Midden-Oosten
 • Een vluchtelingenkamp in Erbil, Irak. Foto Cathy Otten/IRIN

  Genocide op Yezidis in Irak: één jaar later

  03-08-2015Maandag 3 augustus is het precies een jaar geleden dat de extremistische militante organisatie Islamitische Staat in Syrië en Irak (ISIS) het Sinjar district in Noord-Irak binnenviel. De overwegend Yezidische bevolking werd aangevallen en sloeg massaal op de vlucht, omdat ISIS hen ziet als niet-gelovigen. Duizenden Yezidische burgers werden vermoord, veel jongens gevangen genomen en talloze vrouwen gegijzeld en verkracht. De UNHCR heeft deze aanval betiteld als genocide omdat 'ISIS de Yezidis wilde vernietigen als groep'. De Sinjar crisis heeft geleid tot meer dan 300,000 ontheemden in Irak.

  Midden-Oosten
 • Een Jemeniet zit bij de ruïne van zijn huis na een bombardement door de door Saoedi-Arabië geleide internationale coalitie. Foto © Almigdad Mojalli/IRIN

  Oorlog in Jemen: 'Je zou huilen als je Saada kon zien'

  23-07-2015Jemen wordt sinds vorig jaar genoemd in het rijtje Irak, Syrië en Libië, landen die de afgelopen jaren zijn vervallen in chaos en conflict. De ontwikkelingen in het land zijn in toenemende mate relevant voor vrede en stabiliteit in de regio. PAX-medewerkers Sam van Vliet en Stefanie Wierda hebben een persoonlijke relatie met het land en beantwoorden vijf vragen over het conflict in Jemen.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Midden-Oosten
 • De Amerikaanse staatssecretaris John Kerry en de Iraanse minister Mohammad Javad Zarif tijdens een bilaterale ontmoeting in Wenen.

  Iran-akkoord: onderhandelen loont

  14-07-2015PAX verwelkomt het akkoord dat Iran en zes wereldmachten vandaag hebben gesloten over het nucleaire programma van Iran. Deze overeenkomst laat zien dat onderhandelingen en volharding uiteindelijk tot een oplossing leiden.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Lokale leiders in het Zummar district in het noordwesten van Irak. PAX stuurde een brief aan de Tweede Kamer waarin ze pleit voor een consequente en geloofwaardige inzet voor de veiligheid van burgers. Foto © People in Need

  Antwoord van PAX op ISIS

  29-06-2015Na de bloedige aanslagen van vrijdag in Frankrijk, Tunesië en Koeweit reppen analisten al van een Ramadan-offensief dat ISIS zou hebben ingezet. Morgen debatteren de woordvoerders buitenlandse zaken over de kwestie ISIS en uitbreiding van het militair mandaat. Vredesorganisatie PAX stuurde een brief aan de Tweede Kamer waarin ze pleit voor een consequente en geloofwaardige inzet voor de veiligheid van burgers. In de brief aan de buitenlandspecialisten gaat het over de veiligheid van burgers in Syrië en Irak.

  Midden-Oosten
 • In de Syrische stad Kobani zijn honderden huizen verwoest in de strijd tegen ISIS. Foto © IRIN Contributor

  Blog: Strijd tegen ISIS in catch-22

  15-06-2015In het boek Catch-22 van Joseph Heller probeert piloot Yossarian onder een gevaarlijke gevechtsmissie uit te komen door zichzelf krankzinnig te verklaren. De behandelend arts vindt dat echter juist van verstand getuigen en verklaart de piloot daarom volledig gezond. Yossarian moet zijn gevaarlijke missies blijven vliegen. Hij zit gevangen in zijn eigen paradox. De strijd tegen ISIS lijkt zich in een soortgelijke catch-22 te bevinden.

  Midden-Oosten
 • After ISIS rapport

  Na ISIS: Hoe kunnen vluchtelingen terug?

  12-06-2015“Gedwongen verhuizingen, etnische zuivering: jarenlang was dat beleid van opeenvolgende Irakese regeringen. Van dit demografische machtsspel heeft ISIS in Noord-Irak handig gebruik gemaakt. Het kwam dus helemaal niet als een verrassing dat ISIS Mosul vorig jaar innam. Nederland moet zijn invloed aanwenden om vluchtelingen die terugkeren naar op ISIS veroverd gebied in vrede samen te laten leven.” Dat is de conclusie van het rapport ‘After ISIS’ dat vredesorganisatie PAX publiceert.

  Gender, vrede en veiligheid Midden-Oosten
 • Graffitti op de Israëlische Westoeverbarrière. Foto © PAX / Hans Kruisen en Laurens den Dulk

  Internationale katholieke vredesbeweging roept VN op Palestina te erkennen

  22-05-2015Vrede lijkt verder weg dan ooit concludeerden de ruim 160 deelnemers, waaronder vertegenwoordigers van PAX in Bethlehem. Zij waren afgelopen week aanwezig op een jaarlijkse bijeenkomst van Pax Christi Internationaal. Daarin spraken ze hun bezorgdheid uit over het Israëlische beleid ten aanzien van de Palestijnen.

  Midden-Oosten
 • Meer dan 1000 bootvluchtelingen, gered uit de Middellandse Zee komen op een schip van de Italiaanse kustwacht aan in Palermo. Foto © Francesco Malavolta/UNHCR

  Oorlog tegen smokkelaars: een hachelijke onderneming met grote risico's op slachtoffers

  19-05-2015De EU wil met militair geweld migratie beteugelen. Europese marine en luchtmacht moeten de schepen van mensensmokkelaars identificeren, aanhouden en vernietigen. Het voornemen oogt krachtdadig. Maar is het ook haalbaar en verstandig, vraagt directeur van PAX Jan Gruiters zich af.

  Midden-Oosten