paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/12

Midden-Oosten

 • Een vluchtelingenkamp in Noord-Syrië. Foto © IRIN

  Ontvoering christenen in Syrië vergt zorgvuldig antwoord

  27-02-2015De ontvoering van naar schatting enkele honderden Assyriërs door ISIS in Noordoost-Syrië is verontrustend en vergt een zorgvuldig optreden van de internationale gemeenschap. Dat zegt vredesorganisatie PAX in een verklaring die ze vandaag uitgeeft.

  Midden-Oosten
 • Assad: laat politieke gevangenen vrij

  Assad: laat politieke gevangenen vrij

  16-02-2015Vandaag is er een wereldwijde actie om druk te zetten op het regime van president Assad in Syrië om vredesactivisten vrij te laten. Een van hen is de broer van Maha Ghrer, die vorig jaar in Nederland was om aandacht te vragen voor een school in Aleppo.

  Midden-Oosten
 • Na Verviers, Parijs, Oekraïne, Syrië, Boko Haram

  Na Verviers, Parijs, Oekraïne, Syrië, Boko Haram

  16-01-2015Ik ben bang, maar wil mij niet verschuilen. Ik schrik, maar wil me niet laten verjagen. Ik ben met stomheid geslagen, maar wil me de mond niet laten snoeren. Ik ben waakzaam, maar wil kwetsbaar blijven. Ik verafschuw het geweld, maar vind dat we ons moeten beschermen.

  Midden-Oosten, Afrika, Oekraïne, Nederland
 • PAX organiseerde een bijzondere flashmob voor Marcell Shehwaro op Amsterdam CS.

  Marcell Shehwaro blij met kerstboodschappen uit Nederland

  14-01-2015Tijdens de kerstdagen was de vrede ver weg in Syrië. Daarom riep PAX op om Syrische vredesactiviste Marcell Shehwaro een hart onder de riem te steken. Binnen enkele dagen stuurden meer dan 1500 mensen haar een kerstboodschap. Ook organiseerde PAX een bijzondere flashmob voor haar op Amsterdam CS.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Midden-Oosten, Nederland
 • Een Syrische vluchteling in een kamp in de Bekaa vallei. Foto © IRIN

  Libanon beperkt toegang voor Syriërs

  06-01-2015Libanon gaat minder Syrische vluchtelingen toelaten. Alleen bij zeer dringende humanitaire nood kunnen Syriërs nog de grens over. George Ghali van de Libanese partnerorganisatie van PAX mengt zich in de discussie over dit onderwerp. Ghali werkt bij de mensenrechtenorganisatie Alef.

  Midden-Oosten
 • Erkenning van de staat Palestina komt dichterbij

  Erkenning van de staat Palestina komt dichterbij

  19-12-2014Twee jaar nadat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Palestijnse staat als niet-lidstaat heeft erkend, gaan er steeds meer stemmen op om nu ook de Palestijnse staat als volwaardig lid te erkennen. Zweden is tot nu toe de belangrijkste stem in dit geheel, maar ook het parlement van de Europese Unie ondersteunt de erkenning. Het vredesproces tussen de staat Israël en de Palestijnse autoriteiten is met het mislukken van het initiatief van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry tot een complete stilstand gekomen. Duidelijk is dus dat er wel stappen genomen moeten worden wil het ooit tot vrede kunnen komen.

  Midden-Oosten
 • Stuur Marcell een kerstboodschap.

  Vrede. Marcell durft.

  17-12-2014In oorlogsgebieden zoals Syrië is vrede deze kerst ver weg, maar we kunnen wel iets doen. PAX werkt met vele vredesactivisten in oorlogsgebieden, en zij kunnen jouw steun nu goed gebruiken.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Vluchtelingen uit Aleppo in een geïmproviseerde tent in de omgeving van Erbil, Irak. Foto © Louise Redvers/IRIN

  Syrië Alert Issue XIV: Kan een tijdelijke 'freeze' in Aleppo slagen?

  04-12-2014Op 30 oktober presenteerde de speciale gezant van de VN voor Syrië, Staffan de Mistura, het idee van ‘freeze’ zones. Dat zijn zones waar de gevechten zouden worden gestopt, om te beginnen in Aleppo.

  Midden-Oosten
 • De muur tussen Israël en Gaza. Foto © PAX

  Vredesproces Israël en Palestina hoger op de politieke agenda

  04-12-2014Duizenden mensen hebben het manifest ‘Gaza: nu tijd voor echte vrede’ ondertekend en/of meegedaan met de actie ‘Vraag het je supermarkt’ over producten uit bezette Palestijnse gebieden. Het resultaat is dat het vredesproces nu hoger op de politieke agenda staat.

  Midden-Oosten
 • Een politieke strategie om ISIS te bestrijden in Syrië en Irak

  20-11-2014Iedereen lijkt nu wel te erkennen dat met bombardementen alleen de opmars van ISIS (ook wel Islamic State of Daesh) in Syrië en Irak niet tegen te houden zal zijn. Deskundigen, regeringen en politici spreken van een politieke strategie voor de aanpak, waarbij de uitsluiting van hele bevolkingsgroepen, zoals gebruikelijk was in beide landen, wel het eerst probleem is wat aangepakt moet worden. PAX stelde dat ook in de eerste beleidsbrief in antwoord op de crisis in Syrië en Irak. ISIS, zo constateert PAX, is niet de oorzaak van de crisis, maar eerder het gevolg ervan.

  Midden-Oosten