paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/midden-oosten/news/11

Midden-Oosten

 • Love during the siege

  Het leven van alledag in bezet Syrië

  24-12-2015Vanaf 1 januari moet in Syrië een plan in werking treden dat binnen 18 maanden moet leiden tot een overgangsregering, een nieuwe grondwet, verkiezingen en uiteindelijk vrede. Een nationale wapenstilstand en parallel daaraan een politiek proces dat tot vrede moet leiden zijn de hoofdbestanddelen van het plan. Hoe is het dagelijks leven van mensen in belegerde gebieden? Videocollectief Bidayyat maakte een videoverslag van een gezin in een van de voorsteden van Damascus.

  Midden-Oosten
 • De verwoestingen in Aleppo na een aanval met vatenbommen, 6 februari 2014. Foto © Freedom House / CC

  Alleen ISIS aanpakken is gedoemd te mislukken

  07-12-2015Naar een realistische strategie voor de bestrijding van ISIS in Syrië. Dat is wat PAX voorstaat, want een strategie waarbij alleen ISIS aangepakt wordt en Assad door blijft gaan burgerslachtoffers te maken is niet alleen gedoemd te falen, maar zelfs contraproductief.

  Midden-Oosten
 • Producten uit de bezette Westbank en de Golan hoogvlakte (foto) moeten nu van een etiket worden voorzien dat duidelijk maakt of het product uit Israëlische nederzettingen komt of dat het een Palestijns product is. Foto Wikimedia CC

  Etikettering verplicht voor producten uit bezette Palestijnse gebieden

  01-12-2015Supermarkten en kleinere winkels moeten dadels en andere producten uit de bezette Westbank en de Golan hoogvlakte nu van een etiket voorzien dat duidelijk maakt of het product uit Israëlische nederzettingen komt of dat het een Palestijns product is. In november stemde de Tweede Kamer in met de EU richtlijnen voor etikettering.

  Midden-Oosten
 • Een luchtaanval op stellingen van ISIS in Kobani, oktober 2014. Foto Wikimedia CC

  Een ideologie bombardeer je niet weg

  20-11-2015"De verleiding om militair te escaleren is groot, maar de ideologie van ISIS laat zich niet wegbombarderen. Ook genadeloze repressie tegen radicalisering en extremisme is een voedingsbodem voor ISIS en ondermijnt daarmee de veiligheid op lange termijn. Het zou verstandiger zijn de verleiding van militaire escalatie en genadeloze repressie juist te weerstaan." Dat zegt Jan Gruiters van PAX.

  Midden-Oosten, Nederland
 • Etiket houdt weg open naar vrede

  Etiket houdt weg open naar vrede

  12-11-2015Producten uit Israël dragen het etiket ‘Made in Israel’. Woensdag maakte de Europese Unie bekend dat op producten uit de door Israël bezette Palestijnse gebieden als herkomst dat gebied moeten worden vermeld.

  Midden-Oosten
 • Vluchtelingen komen aan land op het Griekse eiland Lesbos. Foto © Jodi Hilton/IRIN

  Vluchten doe je niet zo maar

  09-11-2015De opvang van vluchtelingen in Nederland roept nogal wat reacties op. Gelukkig begrijpen ook veel mensen dat niemand zo maar vlucht. Vluchten is in veel gevallen een gevolg van oorlog.

  Midden-Oosten
 • Zwarte rook boven Aleppo na een bombardement

  PAX-onderzoek: milieu en gezondheid lijden zwaar onder oorlog in Syrië

  06-11-2015De leefomgeving en volksgezondheid in Syrië hebben zwaar te lijden onder de al ruim vier jaar durende oorlog in Syrië. Steden liggen in puin en industriegebieden, infrastructuur en oliebedrijven zijn zwaar beschadigd. De vele gevaarlijke stoffen die hierbij vrijkomen, brengen ernstige risico’s voor burgers en hun directe leefomgeving met zich mee. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van PAX.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten
 • Onder strenge politiebewaking verlaten Palestijnse moslims de Rostkoepelmoskee op de Tempelberg in Jeruzalem. © Edward Parsons/IRIN 2005

  Meer buitenlandse druk om 'de oorlog' in Jeruzalem te stoppen

  16-10-2015Iedere dag zijn er demonstraties en worden Israëli's en Palestijnen gedood. PAX medewerker Jannie Kuik was een week in Jeruzalem en merkte hoe ook Palestijnen die geboren en getogen zijn in Jeruzalem zich nauwelijks meer op straat durven vertonen.

  Midden-Oosten
 • Foto Flickr.com

  Nobelprijs voor vrede steun in rug voor geweldloze kracht

  09-10-2015“De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het dialoogkwartet van vakbonden, werkgevers, juristen en mensenrechtenactivisten in Tunesië is een belangrijk politiek signaal. De Arabische Lente is begonnen in Tunesië en is alleen in dit land geslaagd.” Dat zegt Jan Gruiters, algemeen directeur van vredesorganisatie PAX.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Midden-Oosten
 • Oproep aan Rutte: Verwelkom vluchtelingen

  Oproep aan Rutte: Verwelkom vluchtelingen

  04-09-2015De oorlog in Syrië drijft mensen uit Syrië richting Europa. Hun lijden raakt ons. Daarom doen we als vredesorganisatie een oproep aan premier Rutte: Verwelkom deze vluchtelingen.

  Omstreden wapens en wapenhandel Midden-Oosten