paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/europa/news/5

Europa

 • Begraafplaats Potocari

  Koenders gesprek met nabestaanden Srebrenica kan kantelpunt zijn

  08-07-2015Niet langer ontkennen, afschuiven, maar een dialoog met de vrouwen van Srebrenica, dat zou een kantelpunt kunnen zijn in de relatie Nederland- Srebrenica. Vredesorganisatie PAX juicht het toe dat minister van buitenlandse zaken Koenders komende zaterdag in Bosnië aan de twintigste herdenking van de val van Srebrenica zal deelnemen en dat hij een ontmoeting zal hebben met de nabestaanden van Srebrenica.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Europa, Nederland
 • Foto www.srebrenica-herdenking.nl

  Programma Nationale Srebrenica Herdenking

  08-07-2015In Den Haag vindt op zaterdagmiddag de Nationale Srebrenica Herdenking plaats. Een ingetogen herdenking in solidariteit met nabestaanden van de genocide van Srebrenica. 15.00 – 16.30 uur Het Plein, Den Haag

  Europa
 • De voormalige Dutchbat compound bij Srebrenica. Foto © MichaelBueker / Wikipedia Commons

  PAX over Srebrenica

  01-07-2015Na het nieuws dat de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen' losmaakte, heeft PAX deze verklaring uitgegeven.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Europa, Nederland
 • Hasan Nuhanovic

  Dutchbattolk niet welkom

  30-06-2015"Voormalig Dutchbat-tolk Hasan Nuhanovic is toch niet welkom op een internationale conferentie over de val van Srebrenica. De Bosniër werd aanvankelijk wel uitgenodigd voor de bijeenkomst die vandaag in Den Haag begint. De invitatie werd ingetrokken; zijn bijzijn zou 'ongemakkelijk' zijn voor hooggeplaatste functionarissen." Dat schreef de Volkskrant maandag.

  Europa, Nederland
 • De scholierenconferentie over 20 jaar Srebrenica stond in het teken van Bosnië en de toekomst. Foto © dezilverenstad.wordpress.com

  Hoe denkt Nederland over 20 jaar Srebrenica?

  09-06-2015Srebrenica houdt de gemoederen nog steeds bezig. In Nederland en in Bosnië worstelen politici, historici en media met de erfenis van Srebrenica. Oud-parlementariër Bert Bakker, socioloog Abram de Swaan en Beriz Belkic, oud-parlementariër uit Bosnië-Herzegovina gaan hierover in debat bij ProDemos op donderdag 11 juni in Den Haag.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Europa, Nederland
 • Maidan was een 'inclusief' protest, 'multi-etnisch, meertalig en multi-confessioneel'. Foto © PAX / Guido de Graaf Bierbrauwer

  Oekraïense kerken 'alleen' op weg naar vrede en verzoening

  08-04-2015'Opvallend was voor mij vooral het inzicht dat de Oekraïense kerken er vrijwel alleen voor staan,' zegt Cinta Depondt van PAX. Zij nam deel aan een publieksdag Oekraïne over de vraag hoe de kerken daar kunnen bijdragen aan vrede en verzoening. Ze schreef een impressie van deze dag, die vandaag in het Friesch Dagblad is gepubliceerd.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Europa
 • Een kernraket gelanceerd vanaf een onderzeeër. Foto Wikimedia Commons

  Opiniestuk PAX: Nederland heeft dubbele moraal over kernwapens

  20-03-2015Minister Koenders veroordeelt terecht de uitspraken van president Poetin over diens bereidheid om zijn kernwapens in staat van paraatheid te brengen aan het begin van de crisis op de Krim. Maar Nederland hanteert hier een dubbele moraal: de Amerikaanse kernwapens in Nederland en andere NAVO-landen vormen net zo goed een bedreiging jegens Rusland. Dat betoogt Krista van Velzen van PAX vandaag in NRC Handelsblad.

  Omstreden wapens en wapenhandel Europa, Nederland
 • Beeld uit de video Ukraine: More Civilians Killed in Cluster Munition Attacks van Human Rights Watch.

  Burgerdoden door clustermunitie in Oekraïne

  19-03-2015In Oost-Oekraïne is clustermunitie gebruikt, waarbij minstens 13 burgers om het leven kwamen. Uit onderzoek van Human Rights Watch, net als PAX lid van de internationale Cluster Munitie Coalitie, blijkt dat zowel de Oekraïense regeringstroepen als de pro-Russische rebellen in de weken voorafgaand aan het staakt-het-vuren deze verboden wapens hebben gebruikt in het conflict in Oost-Oekraïne. Eerder deze week werd bekend dat in Libië clustermunitie is ingezet.

  Omstreden wapens en wapenhandel Europa
 • Bisschop Boris Gudziak op een door PAX georganiseerde discussieavond over de Oekraïense identiteit en de zoektocht naar vrede. Foto © PAX

  Bisschop Gudziak: Nu beginnen met verzoening in Oekraïne

  17-03-2015Het staakt-het-vuren, dat bekend staat als Minsk II, lijkt na de val van de stad Debaltseve nu redelijk te worden nageleefd. Ook met het terugtrekken van de zware wapens aan de frontlinie is een begin gemaakt. Tegelijkertijd is het onderlinge wantrouwen groot en de vrede nog ver weg. Begin nu met verzoening, stelde bisschop Boris Gudziak op een door PAX georganiseerde discussieavond over de Oekraïense identiteit en de zoektocht naar vrede.

  Europa
 • Burgers in Slavyansk in Oost-Oekraïne verzamelen op het centrale plein voor hun wekelijkse openbare vergadering. De bijeenkomsten ('vetsja' genoemd) worden wekelijks gehouden sinds de stad in juli weer onder controle van de Oekraïense overheid is, en worden steeds groter. Foto © PAX / Cinta Depondt

  Ervaringen van de Balkan kunnen Oekraïne helpen

  02-03-2015De PAX-medewerkers Dion van den Berg en Cinta Depondt trekken een historische les uit ervaringen op de Balkan voor het Oekraïne van nu.

  Europa