paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/europa/news/5

Europa

 • Fietstocht naar Sarajevo van start

  Fietstocht naar Sarajevo van start

  31-08-2015Onder de bezielende klanken van de doedelzakken van de ‘Dutch Pipes and Drums’ vertrok vandaag een peloton wielrenners voor de eerste etappe van een sportieve fietstocht naar Sarajevo, georganiseerd door Wounded Warriors.

  Europa
 • De bloemenzee, vorig jaar, op Schiphol voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Foto © JurgenNL/commons.wikimedia.org

  in memoriam: MH17

  17-07-2015Vandaag een jaar geleden werden 193 Nederlanders en 105 andere luchtreizigers uit andere landen boven het grondgebied van Oekraïne op extreem gewelddadige wijze betrokken bij een conflict waar ze op het eerste gezicht niets me te maken hadden. Vakantiegangers, reizigers op familiebezoek, mensen aan het werk. Mensen vol in het leven, met ambities, vooruitzichten en goede wil, gewone mensen met ieder hun eigen, bijzondere bestaan.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Europa
 • Vlag halfstok op het Plein in Den Haag

  Kom in het reine met Srebrenica

  17-07-2015Vandaag, zaterdag 11 juli, zou gedenkdag moeten zijn van de grootste genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog. Vandaag zou de Nederlandse vlag op het Ministerie van Defensie halfstok moeten hangen. Als eerbetoon aan al die jongens, al die mannen die in 1995 net zo'n geweldige vakantie hadden willen vieren als wij. Vandaag zou voor Nederland een mooie dag zijn om in het reine te komen met zijn eigen recente geschiedenis.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Europa
 • Begraafplaats Potocari

  Koenders gesprek met nabestaanden Srebrenica kan kantelpunt zijn

  08-07-2015Niet langer ontkennen, afschuiven, maar een dialoog met de vrouwen van Srebrenica, dat zou een kantelpunt kunnen zijn in de relatie Nederland- Srebrenica. Vredesorganisatie PAX juicht het toe dat minister van buitenlandse zaken Koenders komende zaterdag in Bosnië aan de twintigste herdenking van de val van Srebrenica zal deelnemen en dat hij een ontmoeting zal hebben met de nabestaanden van Srebrenica.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • Foto www.srebrenica-herdenking.nl

  Programma Nationale Srebrenica Herdenking

  08-07-2015In Den Haag vindt op zaterdagmiddag de Nationale Srebrenica Herdenking plaats. Een ingetogen herdenking in solidariteit met nabestaanden van de genocide van Srebrenica. 15.00 – 16.30 uur Het Plein, Den Haag

  Europa
 • De voormalige Dutchbat compound bij Srebrenica. Foto © MichaelBueker / Wikipedia Commons

  PAX over Srebrenica

  01-07-2015Na het nieuws dat de documentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen' losmaakte, heeft PAX deze verklaring uitgegeven.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • Hasan Nuhanovic

  Dutchbattolk niet welkom

  30-06-2015"Voormalig Dutchbat-tolk Hasan Nuhanovic is toch niet welkom op een internationale conferentie over de val van Srebrenica. De Bosniër werd aanvankelijk wel uitgenodigd voor de bijeenkomst die vandaag in Den Haag begint. De invitatie werd ingetrokken; zijn bijzijn zou 'ongemakkelijk' zijn voor hooggeplaatste functionarissen." Dat schreef de Volkskrant maandag.

  Nederland, Europa
 • De scholierenconferentie over 20 jaar Srebrenica stond in het teken van Bosnië en de toekomst. Foto © dezilverenstad.wordpress.com

  Hoe denkt Nederland over 20 jaar Srebrenica?

  09-06-2015Srebrenica houdt de gemoederen nog steeds bezig. In Nederland en in Bosnië worstelen politici, historici en media met de erfenis van Srebrenica. Oud-parlementariër Bert Bakker, socioloog Abram de Swaan en Beriz Belkic, oud-parlementariër uit Bosnië-Herzegovina gaan hierover in debat bij ProDemos op donderdag 11 juni in Den Haag.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • Maidan was een 'inclusief' protest, 'multi-etnisch, meertalig en multi-confessioneel'. Foto © PAX / Guido de Graaf Bierbrauwer

  Oekraïense kerken 'alleen' op weg naar vrede en verzoening

  08-04-2015'Opvallend was voor mij vooral het inzicht dat de Oekraïense kerken er vrijwel alleen voor staan,' zegt Cinta Depondt van PAX. Zij nam deel aan een publieksdag Oekraïne over de vraag hoe de kerken daar kunnen bijdragen aan vrede en verzoening. Ze schreef een impressie van deze dag, die vandaag in het Friesch Dagblad is gepubliceerd.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Europa
 • Een kernraket gelanceerd vanaf een onderzeeër. Foto Wikimedia Commons

  Opiniestuk PAX: Nederland heeft dubbele moraal over kernwapens

  20-03-2015Minister Koenders veroordeelt terecht de uitspraken van president Poetin over diens bereidheid om zijn kernwapens in staat van paraatheid te brengen aan het begin van de crisis op de Krim. Maar Nederland hanteert hier een dubbele moraal: de Amerikaanse kernwapens in Nederland en andere NAVO-landen vormen net zo goed een bedreiging jegens Rusland. Dat betoogt Krista van Velzen van PAX vandaag in NRC Handelsblad.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland, Europa