paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/europa/news/4

Europa

 • De Nationale Srebrenica herdenking in 2011.

  Ministerie van Defensie hangt vlag halfstok voor Srebrenica

  08-07-2016Sinds vanmiddag is op de website van het Ministerie van Defensie te lezen dat de vlag halfstok zal hangen tijdens de Nationale Srebrenica Herdenking. Het is een teken van respect voor de overledenen en hun nabestaanden.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • Ben van Renssen en Adje Anakotta bij een bezoek aan Srebrenica eerder dit jaar.

  Herdenking in Srebrenica voor Dutchbatter Raviv van Renssen

  07-07-2016Op vrijdag 8 juli vindt in Srebrenica een kleine herdenking plaats voor Raviv van Renssen, de Dutchbatsoldaat die daar 21 jaar eerder, op 8 juli 1995, het leven liet. De herdenking is een gezamenlijk initiatief van de familieleden van Raviv, Dutchbatveteraan Adje Anakotta en vredesorganisatie PAX.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • Kosovo Foto PAX

  Doorbraak in patstelling Kosovo is wel degelijk mogelijk

  21-06-2016Een nieuw rapport van PAX en partner ECMI Kosovo laat zien dat de patstelling in Kosovo tussen etnische Servische en Albanese bevolkingsgroepen doorbroken kan worden. Het rapport 'The Association, Community of Serb-majority Municipalities: Breaking the impasse’ beschrijft compromissen en de weg ernaar toe die moeten leiden tot minder wederzijdse achterdocht en een politieke doorbraak.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Europa
 • Muur in Kiev met portretten waarover een serie vredesposters, sommige ook wel anti-Russische-bezettingsposters, geplakt is, en ook oproepen om de opstand te steunen (Maidan). Foto © PAX / Guido de Graaf Bierbrauwer 2014

  Standpunt PAX over het Associatieverdrag EU - Oekraïne

  31-03-2016Op 6 april vindt het referendum plaats over het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. PAX zet zich in voor duurzame vrede in Oekraïne. Daarvoor zijn transparant, democratisch bestuur en bescherming van de rechten en belangen van burgers belangrijke voorwaarden. PAX ondersteunt de inspanningen van Oekraïners die zich hier op vreedzame wijze voor inzetten. Daarom neemt PAX ook een standpunt in over het verdrag.

  Europa
 • Radovan Karadzic wordt de rechtbank binnengeleid. Foto © ICTY

  PAX verwelkomt uitspraak Karadzic; tijd voor erkenning

  24-03-2016PAX is blij met de uitspraak van het Tribunaal voor Ex-Joegoslavië in Den Haag in het proces tegen Radovan Karadzic, voormalig president en opperbevelhebber van de Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina. Tien van de elf aanklachten zijn door het Tribunaal gegrond bevonden en de straf is bepaald op veertig jaar cel.

  Nederland, Europa
 • Maidanplein voor de herdenking van de slachtoffers van de revolutie

  Oekraïne en het Associatieverdrag

  19-02-2016Nog zo’n twee maanden en dan mag de kiezer zich in een referendum uitspreken over het ratificeren van het Associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. De campagnes ‘ja’ en ‘nee’ staan in de steigers. Er is zelfs subsidie beschikbaar om campagne te voeren. De Nederlandse regering is wel voor, maar voert geen campagne. Waar staat PAX?

  Nederland, Europa
 • Vrouwelijk leiderschap en politieke participatie in Zuid-Soedan. Foto © Rieneke de Man

  PAX draagt bij aan VN-studie over rol van vrouwen in vredesprocessen

  14-10-2015Bij de Verenigde Naties worden vandaag de resultaten en aanbevelingen van 'Global Study on Resolution 1325' gepresenteerd. De studie is een wereldwijd onderzoek naar de rol van vrouwen in conflict, oorlog en vredesprocessen. Resolutie 1325 werd in het jaar 2000 aangenomen om de cruciale positie van vrouwen in oorlog en vrede te erkennen en versterken. PAX heeft aan deze studie meegewerkt.

  Gender, vrede en veiligheid Europa
 • De deelnemers aan de 'Youth Peace Tour Oekraïne 2015'. Foto © Tilia Maas Geesteranus

  Jonge stemmen tijdens de 'Youth Peace Tour Oekraïne 2015'

  28-09-2015Ook al laait de strijd in Oekraïne de laatste tijd steeds weer op en lijkt vrede nog steeds niet binnen handbereik, veel mensen houden hoop en hebben energie om aan vrede te werken. PAX organiseerde van 21 tot en met 31 augustus een reis voor veertien Oekraïense jongeren uit alle delen van het land.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Europa
 • Fietstocht naar Sarajevo van start

  Fietstocht naar Sarajevo van start

  31-08-2015Onder de bezielende klanken van de doedelzakken van de ‘Dutch Pipes and Drums’ vertrok vandaag een peloton wielrenners voor de eerste etappe van een sportieve fietstocht naar Sarajevo, georganiseerd door Wounded Warriors.

  Europa
 • De bloemenzee, vorig jaar, op Schiphol voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Foto © JurgenNL/commons.wikimedia.org

  in memoriam: MH17

  17-07-2015Vandaag een jaar geleden werden 193 Nederlanders en 105 andere luchtreizigers uit andere landen boven het grondgebied van Oekraïne op extreem gewelddadige wijze betrokken bij een conflict waar ze op het eerste gezicht niets me te maken hadden. Vakantiegangers, reizigers op familiebezoek, mensen aan het werk. Mensen vol in het leven, met ambities, vooruitzichten en goede wil, gewone mensen met ieder hun eigen, bijzondere bestaan.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Europa