paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/europa/news

Europa

 • Lessen van val Muur actueler dan ooit

  Lessen van val Berlijnse Muur actueler dan ooit

  07-11-2019Hebben wij als Europa geleerd van de val van de Berlijnse Muur, komende zaterdag dertig jaar geleden? Velen lijken niet meer in te zien wat er kan gebeuren als burgers zich verenigen voor de goede zaak van mensenrechten en democratie. Die burgers moeten ondersteund worden, juist ook de mensen die nu in opstand komen in Libanon, Irak en Soedan.

  Europa
 • Erkenning fouten Nederland inzake Srebenica

  Erkenning fouten Nederland inzake Srebenica

  19-07-2019Laat dit arrest het opstapje zijn voor een politiek proces, zegt Dion van den Berg van PAX. Het is de hoogste tijd daarvoor.

  Bescherming van burgers in oorlogssituaties Europa
 • Foto: Dirk-Jan Visser

  Dialoogpolitie roept hulp in van PAX-partner

  18-07-2019Vijf jaar geleden werd vlucht MH17 boven oorlogsgebied uit de lucht geschoten: 298 mensen vonden de dood. Nog steeds is er geen vrede in Oekraïne, wel zijn er vredesdialogen met getraumatiseerde mensen. PAX en partner Dignity Space gaan in Oekraïne samenwerken met o.a. de dialoogpolitie die pas is opgericht.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Europa
 • Srebrenica Herdenking 2019

  Srebrenica Herdenking 2019

  10-07-2019Ieder jaar is er op 11 juli om 15.00 uur op het Plein in Den Haag de Nationale Herdenking Srebrenica Genocide.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Europa
 • europa

  Uitdagingen voor de EU als vredesproject

  04-06-2019De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn het begin van een nieuwe uitdagende periode voor de Europese Unie.

  Europa
 • Campagne Hart boven Hard roept Nederlanders op te kiezen voor solidariteit

  Campagne Hart boven Hard roept Nederlanders op te kiezen voor solidariteit

  14-05-2019Een brede coalitie van organisaties slaat de handen ineen en staat op voor vrede, mensenrechten en gelijke kansen, en een samenleving waar discriminatie en uitsluiting actief worden bestreden. Onder de naam ‘Hart boven Hard’ roepen we het publiek op om een manifest te ondertekenen en bij de Europese verkiezingen op 23 mei 2019 te stemmen tegen verdeling en voor gelijkheid en solidariteit. Op zondag 19 mei vindt een manifestatie plaats in Utrecht, waar naast een inhoudelijk programma en muziek de bezoekers een gezamenlijk statement kunnen maken voor een solidaire samenleving. Op deze dag komen mensen in tien Europese landen in actie.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Nederland, Europa
 • EU

  PAX bezorgd over voorstel Europese vredesfaciliteit

  14-05-2019PAX is bezorgd over het huidige voorstel tot oprichting van een Europese vredesfaciliteit dat militaire operaties van de Europese Unie financiert. PAX erkent het belang van de EU als belangrijke speler in het voorkomen en beëindigen van conflicten, maar vraagt zich af of het bewapenen van derde (niet-EU) landen, wat mogelijk wordt als het voorstel wordt aangenomen, de meest effectieve manier is om dit te doen.

  Europa
 • Europadag

  Europadag, wat betekent dat voor ons?

  08-05-2019Op 9 mei 1950 gaf de toenmalige Franse Minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman de aanzet tot de eenwording van Europa. Op een moment dat de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen lag. Daarom heet 9 mei Europadag. Dion van den Berg, teamleider Europateam bij PAX, over Europa als vredesproject.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Europa
 • PAX houdt pleidooi voor gezamenlijke Europese waarden

  PAX houdt pleidooi voor gezamenlijke Europese waarden

  16-04-2019Ongelijkheid is een voedingsbodem voor conflicten. Volgens PAX directeur Miriam Struyk moeten we Europese waarden als menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, rechtsstaat en het respect voor mensenrechten nieuw leven inblazen. Tijdens de jaren van economische voorspoed lag het accent op economische integratie, nu is het juist weer tijd om te praten over politieke integratie.

  Europa
 • Radovan Karadzic in de rechtbank van het Joegoslaviëtribunaal op 24 maart 2016. Foto Joegoslaviëtribunaal

  Karadzic krijgt alsnog levenslang

  20-03-2019Drie jaar geleden werd de politiek leider van de Bosnische Serviërs al tot 40 jaar cel veroordeeld. Vandaag stond Radovan Karadzic, voormalig president en opperbevelhebber van de Republika Srpska in Bosnië-Herzegovina, opnieuw voor de rechter.

  Europa