paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/afrika/news/7

Afrika

 • Wat de wereld verdient. Reactie op Nota Ploumen door IKV Pax Christi

  08-04-2013De opdracht aan minister Ploumen om met 1 miljard euro minder ontwikkelingssamenwerking te vernieuwen, verdedigen en verbreden lijkt een mission impossible. Vorige week presenteerde zij haar visie op internationale samenwerking met de beleidsnota “Wat de wereld verdient: een nieuwe agenda voor hulp, handel en investeringen”. Verdient die visie onze steun? Laat de minister de ontwikkelingsrelevantie van haar beleid nu door de markt bepalen of blijft er ruimte voor politieke strijd en de stem van de burgers

  Gender, vrede en veiligheid Nederland, Europa, Midden-Oosten, Afrika, Colombia
 • Oproep aan VS: word lid van Landmijnenverdrag!

  Oproep aan VS: word lid van Landmijnenverdrag!

  04-04-2013Op donderdag 4 april, internationale Wereld Landmijnendag, gaat IKV Pax Christi naar de Amerikaanse ambassade in Den Haag om de VS op te roepen eindelijk toe te treden tot het internationale Landmijnenverdrag.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland, Europa, Midden-Oosten, Afrika, Colombia
 • Fotocredit: Pewee Flomoku

  Internationale Vrouwendag: WorldBand film

  08-03-2013Vandaag op Internationale Vrouwendag roepen twee krachtige vrouwen, Mary Robinson (voormalig VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten) en Grammy award winnares Angélique Kidjo uit Benin, op om te werken aan vrede. Met hun vertolking van Imagine van John Lennon vormen ze het eerste koppel van de MasterPeace World Band die op 21 september 2014 zal optreden.

  Gender, vrede en veiligheid Nederland, Midden-Oosten, Afrika
 • Vredesakkoord DR Congo moet geen dode letter blijven

  Vredesakkoord DR Congo moet geen dode letter blijven

  04-03-2013Het vredesakkoord dat zondag 24 februari 2013 door Afrikaanse leiders is gesloten en een einde maakt aan de opmars van de rebellengroep M23, is een positieve stap in het vredesproces in Oost-Congo. Tegelijkertijd waarschuwt IKV Pax Christi dat het naleven van een akkoord een goed toezichtsmechanisme nodig heeft.

  Afrika
 • Tien jaar na Darfur

  Tien jaar na Darfur

  28-02-2013Tien jaar na de moordpartijen in het Soedanese Darfur, is Soedan er nog niet veel veiliger op geworden. Nog steeds worden mensen in Darfur gedood.

  Afrika
 • Zuid-Soedanese bisschop door VN geëerd

  Zuid-Soedanese bisschop door VN geëerd

  25-02-2013Bisschop Paride Taban, een uitgesproken bisschop van vrede, is door de Verenigde Naties geëerd met de Sergio Vieira de Mello Prize. De prijs wordt op 1 maart in Zwitserland uitgereikt door de Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki-moon.

  Afrika
 • Eerste Afrikaanse Paus?

  12-02-2013Wordt de nieuwe paus er een uit Ghana, DR Congo of Nigeria? Allen zetten zich in voor vrede en gerechtigheid. Een korte beschouwing.

  Afrika
 • Een goed gesprek onder één boom.

  Een goed gesprek onder één boom.

  23-01-2013Vredesbemiddeling. Een mooi woord, maar wat houdt dat in de praktijk nou eigenlijk in? Onze directeur Freek Landmeter is op de grens tussen Oeganda en Kenia en zag van dichtbij hoe vredesbemiddeling twee rivaliserende stammen tot elkaar bracht.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Afrika
 • Fotocredit: IRIN News

  Beleidsmakers: conflictbemiddeling in DR Congo is nodig

  11-12-2012IKV Pax Christi maakt zich grote zorgen over de recente ontwikkelingen in de Democratische Republiek Congo (DRC) en de betrokkenheid van Rwanda. In november nam de rebellengroep M23 de stad Goma in. In een recent uitgebracht DRC Alert roepen wij beleidsmakers op om een leidende rol te spelen in conflictbemiddeling.

  Afrika
 • Foto: Jogien Bakker

  Crisis in Oost-Congo

  21-11-2012Rebellen van de M23 militie hebben op dinsdag 20 november de belangrijke stad Goma in Oost Congo ingenomen. Het samenwerkingsverband van Europese maatschappelijke organisaties werkzaam in Centraal Afrika, Eurac, waarschuwt voor de gevolgen die dit kan hebben voor de politieke en veiligheidssituatie in heel Oost-Congo.

  Afrika