paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/afrika/news/7

Afrika

 • Vredesakkoord DR Congo moet geen dode letter blijven

  Vredesakkoord DR Congo moet geen dode letter blijven

  04-03-2013Het vredesakkoord dat zondag 24 februari 2013 door Afrikaanse leiders is gesloten en een einde maakt aan de opmars van de rebellengroep M23, is een positieve stap in het vredesproces in Oost-Congo. Tegelijkertijd waarschuwt IKV Pax Christi dat het naleven van een akkoord een goed toezichtsmechanisme nodig heeft.

  Afrika
 • Tien jaar na Darfur

  Tien jaar na Darfur

  28-02-2013Tien jaar na de moordpartijen in het Soedanese Darfur, is Soedan er nog niet veel veiliger op geworden. Nog steeds worden mensen in Darfur gedood.

  Afrika
 • Zuid-Soedanese bisschop door VN geëerd

  Zuid-Soedanese bisschop door VN geëerd

  25-02-2013Bisschop Paride Taban, een uitgesproken bisschop van vrede, is door de Verenigde Naties geëerd met de Sergio Vieira de Mello Prize. De prijs wordt op 1 maart in Zwitserland uitgereikt door de Secretaris-Generaal van de VN, Ban Ki-moon.

  Afrika
 • Eerste Afrikaanse Paus?

  12-02-2013Wordt de nieuwe paus er een uit Ghana, DR Congo of Nigeria? Allen zetten zich in voor vrede en gerechtigheid. Een korte beschouwing.

  Afrika
 • Een goed gesprek onder één boom.

  Een goed gesprek onder één boom.

  23-01-2013Vredesbemiddeling. Een mooi woord, maar wat houdt dat in de praktijk nou eigenlijk in? Onze directeur Freek Landmeter is op de grens tussen Oeganda en Kenia en zag van dichtbij hoe vredesbemiddeling twee rivaliserende stammen tot elkaar bracht.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Afrika
 • Fotocredit: IRIN News

  Beleidsmakers: conflictbemiddeling in DR Congo is nodig

  11-12-2012IKV Pax Christi maakt zich grote zorgen over de recente ontwikkelingen in de Democratische Republiek Congo (DRC) en de betrokkenheid van Rwanda. In november nam de rebellengroep M23 de stad Goma in. In een recent uitgebracht DRC Alert roepen wij beleidsmakers op om een leidende rol te spelen in conflictbemiddeling.

  Afrika
 • Foto: Jogien Bakker

  Crisis in Oost-Congo

  21-11-2012Rebellen van de M23 militie hebben op dinsdag 20 november de belangrijke stad Goma in Oost Congo ingenomen. Het samenwerkingsverband van Europese maatschappelijke organisaties werkzaam in Centraal Afrika, Eurac, waarschuwt voor de gevolgen die dit kan hebben voor de politieke en veiligheidssituatie in heel Oost-Congo.

  Afrika
 • Breng Kony voor het gerecht

  Breng Kony voor het gerecht

  16-11-2012De actie Stop Kony die in maart 2012 de schijnwerpers weer op het conflict van het Verzetsleger van de Heer (LRA) zette, heeft een nieuwe video online gezet. De Amerikaanse organisatie Invisible Children die achter de actie Stop Kony 2012 zit, heeft zaterdag 17 november uitgeroepen tot Global Summit on the LRA.

  Afrika
 • Debat: Women in Warzones: Peacelords for change

  IKV Pax Christi in themanummer Vice Versa

  26-10-2012Hoe strijden vrouwen in Syrië voor verandering in hun land en voor emancipatie? Hoe zijn vrouwen in Zuid-Soedan erin geslaagd door te dringen tot het hoogste politieke niveau in hun land? Deze en andere vragen worden beantwoord in het themanummer van vakblad Vice Versa over vrouwen in conflictgebieden, waaraan IKV Pax Christi meewerkte.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • Tussen de 500 en 650 duizend mensen in Congo zijn voor hun inkomen afhankelijk van kleinschalige gouddelving. De komst van grote, industriële goudbedrijven naar Congo vormt dan ook een reële bedreiging voor kleine gouddelvers, stelt IKV Pax Christi in een onderzoeksrapport.

  Goud in Congo: een potentieel gevaar

  12-06-2012Tussen de 500 en 650 duizend mensen in Congo zijn voor hun inkomen afhankelijk van kleinschalige gouddelving. De komst van grote, industriële goudbedrijven naar Congo vormt dan ook een reële bedreiging voor kleine gouddelvers, stelt IKV Pax Christi in een onderzoeksrapport.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten Afrika