paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/afrika/news/5

Afrika

 • Vrouwen praten mee in Addis Abeba

  23-01-2014Zojuist is in Addis Abeba in Ethiopië een staakt-het-vuren getekend tussen de regering van Zuid-Soedan en de rebellen die loyaal zijn aan de voormalig vicepresident. Dit is een belangrijke stap in de goede richting.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • Paride Taban, emeritus bisschop van Torit, begon 10 jaar geleden het vredesdorp Kuron in Zuid-Soedan.

  IKV-kerken sturen solidariteitsbrief Zuid-Soedan

  10-01-2014De bij het Interkerkelijk Vredesberaad aangesloten kerken in Nederland tonen zich ernstig bezorgd over de ontwikkelingen in Zuid-Soedan. In een vandaag verzonden brief roepen zij op tot gebed, en steun aan het volk en de religieuze leiders van Zuid-Soedan. Deze verre collega's verdienen alle steun in hun unanieme oproep tot een staakt-het-vuren en het starten van een dialoog, om zo ook tot verzoening te komen tussen de verschillende etnische groepen.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • The Catch 22 of security and civilian disarmament

  Teveel geweld bij ontwapeningscampagne Zuid-Soedan

  18-12-2013Bij het ontwapenen van burgers in het Zuid-Soedanese Jonglei wordt teveel geweld gebruikt. Ook ontbreekt het aan vertrouwen tussen leger en politie enerzijds en burgers anderzijds, waardoor inwoners van Jonglei nauwelijks bereid zijn hun wapens in te leveren. Dat blijkt uit het onderzoek The Catch 22 of security and civilian disarmament van SSANSA, partnerorganisatie van IKV Pax Christi in Zuid-Soedan.

  Omstreden wapens en wapenhandel Afrika
 • Steeds frequenter en zwaardere tolheffing door regeringssoldaten rondom het oorlogsgebied in Walendu Bindi (grens Ituri met Noord Kivu). © Jogien Bakker, 26 november 2013

  Hij-van-de-Republiek

  13-12-2013Medewerkers van IKV Pax Christi bezoeken regelmatig de plekken waar de organisatie vredesprojecten steunt. Programmaleider Congo Jogien Bakker was begin december in Ituri, een provincie in noordoost Congo. Daar bezocht zij enkele lokale vredescomités. Ondertussen toerde ook president Kabila 'toevallig' door deze regio ver van de hoofdstad. Een impressie van vele tegenstrijdigheden.

  Afrika
 • Senegalese politieagenten in dienst van de UN Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) patrouilleren in Gao, Mali. Augustus 2013, UN Photo / Marco Dormino

  Burgerbescherming en politieke oplossing voorwaarden voor onze steun aan Mali-missie

  25-11-2013IKV Pax Christi vindt het van belang dat Nederland een substantiële bijdrage levert aan de VN-missie MINUSMA in Mali. Onze steun aan de missie is echter afhankelijk van de mate waarin deze bijdraagt aan de bescherming van burgers en het realiseren van een politieke oplossing voor het conflict in Mali.

  Afrika
 • Een gebombardeerde kerk in Umm Durain in de Nuba Mountains

  Tweede Kamer wil actievere rol voor Nederland in Soedan

  07-11-2013Na druk van de Tweede Kamer is minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken bereid zich in te zetten voor een internationale ‘fact finding’ missie naar crisisgebieden in Soedan. Dit werd duidelijk in het Kamerdebat van dinsdag 5 november. IKV Pax Christi heeft zich samen met Soedanese partners sterk gemaakt voor zo’n missie.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • Aanbevelingen van IKV Pax Christi voor Soedan

  01-11-2013Soedan verkeert in een situatie van chronische oorlog. De rode draad in alle conflicten die er spelen, is de concentratie van alle macht (politiek, militair en economisch) bij een elite in en rond hoofdstad Khartoum. Burgers in de buitengebieden delen daar niet in. Op dinsdag 5 november praat de Tweede Kamer met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en met minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over Soedan. IKV Pax Christi doet alvast enkele aanbevelingen.

  Afrika, Nederland
 • Foto: UN Photo Marco Dormino

  Nederland neemt met dubbele motieven deel aan VN-missie in Mali

  01-11-2013Gelet op de voortdurende instabiliteit in de Sahel is het van belang dat de Verenigde Naties (VN) present zijn in Mali. “Nederlandse deelname aan de VN-missie in Mali is verstandig, zolang deze bijdraagt aan de bescherming van burgers en het bereiken van een politieke oplossing. Onder die voorwaarden is internationale interventie beter dan internationale onverschilligheid”, aldus Jan Gruiters, algemeen directeur van IKV Pax Christi.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • Kiezen voor eerlijke energie

  Kiezen voor eerlijke energie

  02-10-2013Je wasmachine laten draaien, de verwarming aan, douchen, een kopje thee zetten. Al die dingen wil je kunnen doen zonder je zorgen te maken of jouw energie wordt opgewekt met ‘bloedkolen’.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten Afrika, Colombia, Nederland
 • Photo: Invisble Children

  Seminar over de LRA, de Centraal Afrikaanse Republiek en gebieden met zwak bestuur

  25-09-2013Op donderdag 3 oktober organiseert IKV Pax Christi samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken een seminar over de problematiek rond de Lords Resistance Army (LRA) in Centraal Afrika. De rebellengroepering LRA, onder meer bekend door de wereldwijde publieksactie in 2012 om leider Kony op te sporen, beweegt zich nog altijd in het grensgebied van de Democratisch Republiek (DR) Congo, Zuid-Soedan en de Centraal Afrikaanse Republiek.

  Gender, vrede en veiligheid, Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Afrika