paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/afrika/news/5

Afrika

 • De staakt-het-vuren overeenkomst is getekend in Addis Abeba.

  PAX draagt bij aan nieuw bestand in Zuid-Soedan

  30-01-2014Na vier dagen van onderhandelen is zojuist in Addis Abeba in Ethiopië een staakt-het-vuren getekend tussen de rebellen van generaal David Yau Yau en de Zuid-Soedanese regering onder leiding van president Salva Kiir. Deze vredesonderhandelingen kwamen er op initiatief van drie Zuid-Soedanese bisschoppen van verschillende kerkgenootschappen. Vredesorganisatie PAX (voorheen IKV Pax Christi) heeft deze onderhandelingen gefaciliteerd.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • Pax Christi International over Centraal Afrikaanse Republiek

  24-01-2014In een vandaag uitgebracht statement spreekt Pax Christi International zich uit over de ernstige situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek. De politieke crisis die uitbrak na een staatsgreep in maart 2013 heeft veel (interreligieus) geweld met zich meegebracht.

  Gender, vrede en veiligheid, Omstreden wapens en wapenhandel Afrika
 • Vrouwen praten mee in Addis Abeba

  23-01-2014Zojuist is in Addis Abeba in Ethiopië een staakt-het-vuren getekend tussen de regering van Zuid-Soedan en de rebellen die loyaal zijn aan de voormalig vicepresident. Dit is een belangrijke stap in de goede richting.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • Paride Taban, emeritus bisschop van Torit, begon 10 jaar geleden het vredesdorp Kuron in Zuid-Soedan.

  IKV-kerken sturen solidariteitsbrief Zuid-Soedan

  10-01-2014De bij het Interkerkelijk Vredesberaad aangesloten kerken in Nederland tonen zich ernstig bezorgd over de ontwikkelingen in Zuid-Soedan. In een vandaag verzonden brief roepen zij op tot gebed, en steun aan het volk en de religieuze leiders van Zuid-Soedan. Deze verre collega's verdienen alle steun in hun unanieme oproep tot een staakt-het-vuren en het starten van een dialoog, om zo ook tot verzoening te komen tussen de verschillende etnische groepen.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • The Catch 22 of security and civilian disarmament

  Teveel geweld bij ontwapeningscampagne Zuid-Soedan

  18-12-2013Bij het ontwapenen van burgers in het Zuid-Soedanese Jonglei wordt teveel geweld gebruikt. Ook ontbreekt het aan vertrouwen tussen leger en politie enerzijds en burgers anderzijds, waardoor inwoners van Jonglei nauwelijks bereid zijn hun wapens in te leveren. Dat blijkt uit het onderzoek The Catch 22 of security and civilian disarmament van SSANSA, partnerorganisatie van IKV Pax Christi in Zuid-Soedan.

  Omstreden wapens en wapenhandel Afrika
 • Steeds frequenter en zwaardere tolheffing door regeringssoldaten rondom het oorlogsgebied in Walendu Bindi (grens Ituri met Noord Kivu). © Jogien Bakker, 26 november 2013

  Hij-van-de-Republiek

  13-12-2013Medewerkers van IKV Pax Christi bezoeken regelmatig de plekken waar de organisatie vredesprojecten steunt. Programmaleider Congo Jogien Bakker was begin december in Ituri, een provincie in noordoost Congo. Daar bezocht zij enkele lokale vredescomités. Ondertussen toerde ook president Kabila 'toevallig' door deze regio ver van de hoofdstad. Een impressie van vele tegenstrijdigheden.

  Afrika
 • Senegalese politieagenten in dienst van de UN Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) patrouilleren in Gao, Mali. Augustus 2013, UN Photo / Marco Dormino

  Burgerbescherming en politieke oplossing voorwaarden voor onze steun aan Mali-missie

  25-11-2013IKV Pax Christi vindt het van belang dat Nederland een substantiële bijdrage levert aan de VN-missie MINUSMA in Mali. Onze steun aan de missie is echter afhankelijk van de mate waarin deze bijdraagt aan de bescherming van burgers en het realiseren van een politieke oplossing voor het conflict in Mali.

  Afrika
 • Een gebombardeerde kerk in Umm Durain in de Nuba Mountains

  Tweede Kamer wil actievere rol voor Nederland in Soedan

  07-11-2013Na druk van de Tweede Kamer is minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken bereid zich in te zetten voor een internationale ‘fact finding’ missie naar crisisgebieden in Soedan. Dit werd duidelijk in het Kamerdebat van dinsdag 5 november. IKV Pax Christi heeft zich samen met Soedanese partners sterk gemaakt voor zo’n missie.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • Aanbevelingen van IKV Pax Christi voor Soedan

  01-11-2013Soedan verkeert in een situatie van chronische oorlog. De rode draad in alle conflicten die er spelen, is de concentratie van alle macht (politiek, militair en economisch) bij een elite in en rond hoofdstad Khartoum. Burgers in de buitengebieden delen daar niet in. Op dinsdag 5 november praat de Tweede Kamer met minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en met minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over Soedan. IKV Pax Christi doet alvast enkele aanbevelingen.

  Afrika, Nederland
 • Foto: UN Photo Marco Dormino

  Nederland neemt met dubbele motieven deel aan VN-missie in Mali

  01-11-2013Gelet op de voortdurende instabiliteit in de Sahel is het van belang dat de Verenigde Naties (VN) present zijn in Mali. “Nederlandse deelname aan de VN-missie in Mali is verstandig, zolang deze bijdraagt aan de bescherming van burgers en het bereiken van een politieke oplossing. Onder die voorwaarden is internationale interventie beter dan internationale onverschilligheid”, aldus Jan Gruiters, algemeen directeur van IKV Pax Christi.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika