paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/regios/afrika/news/5

Afrika

 • Kamer debatteert over Zuid-Soedan

  10-03-2014Op donderdag 13 maart debatteert de Tweede Kamer over de Nederlandse inzet in Zuid-Soedan. Met name over verlenging van de Nederlandse bijdrage aan VN-missie UNMISS. Vredesorganisatie PAX voorziet het debat van aanbevelingen op drie cruciale terreinen.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • Verder praten over toekomst Zuid-Soedan

  15-02-2014In de tweede ronde van de onderhandelingen over Zuid-Soedan, die momenteel in Addis Abeba (Ethiopië) plaatsvinden, staat de toekomst van de jonge staat op het spel. PAX doet gerichte aanbevelingen aan de onderhandelaars.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • Zuid-Soedan heeft herstart nodig

  31-01-2014Na de twee in Addis Abbeba in Ethiopië getekende bestanden, waarmee een staakt-het-vuren tussen verschillende partijen is afgesproken, kan er weer vooruit worden gekeken in Zuid-Soedan.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • De staakt-het-vuren overeenkomst is getekend in Addis Abeba.

  PAX draagt bij aan nieuw bestand in Zuid-Soedan

  30-01-2014Na vier dagen van onderhandelen is zojuist in Addis Abeba in Ethiopië een staakt-het-vuren getekend tussen de rebellen van generaal David Yau Yau en de Zuid-Soedanese regering onder leiding van president Salva Kiir. Deze vredesonderhandelingen kwamen er op initiatief van drie Zuid-Soedanese bisschoppen van verschillende kerkgenootschappen. Vredesorganisatie PAX (voorheen IKV Pax Christi) heeft deze onderhandelingen gefaciliteerd.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • Pax Christi International over Centraal Afrikaanse Republiek

  24-01-2014In een vandaag uitgebracht statement spreekt Pax Christi International zich uit over de ernstige situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek. De politieke crisis die uitbrak na een staatsgreep in maart 2013 heeft veel (interreligieus) geweld met zich meegebracht.

  Gender, vrede en veiligheid, Omstreden wapens en wapenhandel Afrika
 • Vrouwen praten mee in Addis Abeba

  23-01-2014Zojuist is in Addis Abeba in Ethiopië een staakt-het-vuren getekend tussen de regering van Zuid-Soedan en de rebellen die loyaal zijn aan de voormalig vicepresident. Dit is een belangrijke stap in de goede richting.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • Paride Taban, emeritus bisschop van Torit, begon 10 jaar geleden het vredesdorp Kuron in Zuid-Soedan.

  IKV-kerken sturen solidariteitsbrief Zuid-Soedan

  10-01-2014De bij het Interkerkelijk Vredesberaad aangesloten kerken in Nederland tonen zich ernstig bezorgd over de ontwikkelingen in Zuid-Soedan. In een vandaag verzonden brief roepen zij op tot gebed, en steun aan het volk en de religieuze leiders van Zuid-Soedan. Deze verre collega's verdienen alle steun in hun unanieme oproep tot een staakt-het-vuren en het starten van een dialoog, om zo ook tot verzoening te komen tussen de verschillende etnische groepen.

  Gender, vrede en veiligheid Afrika
 • The Catch 22 of security and civilian disarmament

  Teveel geweld bij ontwapeningscampagne Zuid-Soedan

  18-12-2013Bij het ontwapenen van burgers in het Zuid-Soedanese Jonglei wordt teveel geweld gebruikt. Ook ontbreekt het aan vertrouwen tussen leger en politie enerzijds en burgers anderzijds, waardoor inwoners van Jonglei nauwelijks bereid zijn hun wapens in te leveren. Dat blijkt uit het onderzoek The Catch 22 of security and civilian disarmament van SSANSA, partnerorganisatie van IKV Pax Christi in Zuid-Soedan.

  Omstreden wapens en wapenhandel Afrika
 • Steeds frequenter en zwaardere tolheffing door regeringssoldaten rondom het oorlogsgebied in Walendu Bindi (grens Ituri met Noord Kivu). © Jogien Bakker, 26 november 2013

  Hij-van-de-Republiek

  13-12-2013Medewerkers van IKV Pax Christi bezoeken regelmatig de plekken waar de organisatie vredesprojecten steunt. Programmaleider Congo Jogien Bakker was begin december in Ituri, een provincie in noordoost Congo. Daar bezocht zij enkele lokale vredescomités. Ondertussen toerde ook president Kabila 'toevallig' door deze regio ver van de hoofdstad. Een impressie van vele tegenstrijdigheden.

  Afrika
 • Senegalese politieagenten in dienst van de UN Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) patrouilleren in Gao, Mali. Augustus 2013, UN Photo / Marco Dormino

  Burgerbescherming en politieke oplossing voorwaarden voor onze steun aan Mali-missie

  25-11-2013IKV Pax Christi vindt het van belang dat Nederland een substantiële bijdrage levert aan de VN-missie MINUSMA in Mali. Onze steun aan de missie is echter afhankelijk van de mate waarin deze bijdraagt aan de bescherming van burgers en het realiseren van een politieke oplossing voor het conflict in Mali.

  Afrika