paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/programmas/walk-of-peace

Walk of Peace

De Walk of Peace is een wandeling van en voor vrede. Een wandeling om te ervaren én te laten zien dat we, ondanks verschillen, toch met elkaar op kunnen lopen. Zo leer je je dorp of stad, én haar inwoners, door een nieuwe bril kennen!

In 2015 vond de eerste Walk of Peace plaats, en sindsdien ondersteunt PAX lokale groepen die zelf zo’n vredeswandeling willen organiseren. Het initiatief slaat goed aan: ieder jaar groeit de belangstelling voor de Walk of Peace. In 2018 zijn er op maar liefst 31 plekken in het land door lokale groepen Walks of Peace georganiseerd. Deelnemers en organisatoren vertellen hun positieve ervaringen door, waardoor steeds weer nieuwe groepen gemotiveerd raken om een vredeswandeling te organiseren.

De wandelingen voeren langs betekenisvolle plekken die te maken hebben met gerechtigheid en vrede. Vaak zijn dit gebedshuizen en monumenten. Op elke tussenstop staat iemand die een korte uitleg geeft over de locatie en een boodschap of korte opdracht meegeeft voor de volgende bestemming. Aan de wandelingen doen mensen van alle leeftijden en achtergronden mee, die elkaar vooraf vaak niet kennen maar tijdens deze mini-pelgrimages samen optrekken. Zo worden tijdens een Walk of Peace bruggen geslagen tussen groepen in de samenleving die elkaar anders niet zo makkelijk zouden ontmoeten. Dankzij de Walks of Peace ontstaan veel nieuwe contacten binnen gemeenten: mensen blijven na afloop soms nog jarenlang met elkaar in contact.

Het idee voor de Walk of Peace is ontstaan vanuit de werkgroep Pilgrimage & Justice van de Wereldraad van Kerken. In Nederland hebben de Raad van Kerken en PAX het initiatief genomen om de Walk of Peace landelijk te coördineren. PAX biedt onder andere een uitgebreid stappenplan voor de organisatie van een Walk of Peace, workshops, een training, promotiemateriaal en persoonlijk advies.

Lees meer op vredesweek.nl/walk-of-peace.


Nederland