Vredestafels van vrouwen in Bentiu, Zuid-Soedan

In Bentiu, Zuid-Soedan, leiden vrouwen lokale dialooggroepen, bekend als vredestafels. Ze werken samen en faciliteren dialogen om de Nuer gemeenschap samen te brengen. Daarnaast proberen zij relaties tussen mensen die in de beschermde gebieden leven, en zij die in de stad wonen, te verbeteren.

Sinds het uitbarsten van gewapend geweld in Zuid-Soedan in december 2013 zijn miljoenen mensen gevlucht. Velen hebben onderdak gevonden in VN-kampen zoals die in Bentiu. Momenteel leven er zo’n 150.000 mensen in dit kamp, velen van hen zijn Nuer uit de stad Bentiu. Toen Taban Deng zich aansloot bij de huidige overheid vertrokken vele Nuer uit het beschermde kamp. Relaties tussen de verschillende Nuer-groepen bekoelden. Door gemeenschappen samen te brengen wordt geprobeerd om de relaties binnen de Nuer gemeenschap te verbeteren en een constructieve dialoog op te zetten.

De Zuid-Soedanese Raad der Kerken werkt aan belangenbehartiging en verzoening. Ook worden conflicterende gemeenschappen van over heel Zuid-Soedan samen gebracht in een dialoog. Dit blijkt effectief, zo heeft dit onder andere geleid tot periodes van wapenstilstand in verschillende regio’s.

PAX werkt samen met de kerkengemeenschap in Bentiu om de rol van vrouwen in vredeswerk te vergroten. De bestaande vrouwengroepen van Bentiu hebben ontmoetingen gehad in zowel het kamp als de stad, en hebben populaire ‘gebeden voor vrede’ georganiseerd. Tijdens een workshop begin 2017 werd duidelijk dat de deelnemers graag hun activiteiten wilden verbreden en betrokken wilden raken bij vredeswerk.

Met steun van PAX in Zuid-Soedan wordt gewerkt met deze vrouwengroepen. De vrouwengroepen zijn nu betrokken bij lokale actoren in het bestuur van Bentiu om de invloed van vrouwen op vrede en veiligheidskwesties te vergroten. De verwachting is dat vrouwen een grote rol kunnen gaan spelen bij het faciliteren van verzoening binnen gemeenschappen.

Targets en uitdagingen

De rol die vrouwen spelen in de voorbereidende bijeenkomsten om de toon te zetten voor de dialoog, is erg belangrijk. Zij zijn het die het proces vormgeven.

We willen deze pilot gebruiken om een voorbeeld te stellen waaruit PAX en haar partners lessen kunnen halen. Wanneer dit succesvol blijkt, zullen vergelijkbare processen opgezet worden in andere delen van Zuid-Soedan. Succesvol betekent hierbij niet per se het oplossen van het conflict, maar gaat over het versterken van de rol en ervaring van vrouwen in het proces.

Contact

Florence Bateson, programmaleider Gender, Vrede en Veiligheid, bateson@paxforpeace.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief