paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/programmas/verhaal-van-een-vluchteling

Verhaal van een vluchteling

Het project Verhaal van een Vluchteling geeft vluchtelingen uit Syrië een gezicht en draagt bij aan wederzijds begrip tussen Syrische en Nederlandse jongeren.

Syrische vluchtelingen vertellen op middelbare scholen en mbo’s hun persoonlijke verhaal. Zo ervaren leerlingen hoe het is om te moeten vluchten, en voor welke dilemma’s vluchtelingen komen te staan.

Met het project Verhaal van een Vluchteling biedt PAX een bijzonder educatief pakket over Syrië en vluchtelingen. Leerlingen doorlopen drie op elkaar aansluitende lessen die elkaar aantoonbaar versterken.

Het traject begint met een serious game, waarin leerlingen in de huid kruipen van een Syriër en te maken krijgen met allerlei dilemma’s rond oorlog en vluchten. Daarna komt er een Syrische gastspreker in de klas vertellen over zijn of haar ervaringen tijdens de oorlog in Syrië, waarom ze gevlucht zijn, hoe hun reis verliep en hoe het hen in Nederland vergaat. Zo horen jongeren uit eerste hand hoe het is om te moeten vluchten voor geweld, en voor welke dilemma’s vluchtelingen komen te staan. Tot slot volgt er een klassikaal nagesprek onder leiding van de docent. Leerlingen oefenen op deze manier om een lastig gesprek genuanceerd en met respect voor elkaars mening te voeren.

PAX traint de docenten, samen met partner Critical Mass, in de omgang met maatschappelijk gevoelige onderwerpen, zoals vluchtelingen en wij-zij-denken. 

Verhaal van een vluchteling is een samenwerking tussen PAX en Critical Mass en wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij.

Lees meer op www.verhaalvaneenvluchteling.nl.


Contact

Projectleider Iris Ruijs, ruijs(javascript needed for readable email)paxforpeace.nl


Nederland