paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/programmas/peace-activism-2-0

Peace Activism 2.0

Peace Activism versterkt het werk van jonge vredesactivisten door hen met elkaar te verbinden en te werken aan het verbeteren van hun strategieën en methodes.

Tahrir, Maidan, Freedom Square: wat hebben deze namen met elkaar gemeen? Het zijn pleinen, in Egypte, Oekraïne en Georgië. Publieke ruimtes waar vooral jonge demonstranten ondemocratische regimes op de knieën hebben gekregen. Hoe? Niet gewapenderhand, maar door zeer strategisch samen op te trekken. De revoluties in de Arabische Wereld, in de landen van de voormalige Sovjet-Unie en in voormalig Joegoslavië waren geen spontane acties, maar goed geplande en strak uitgevoerde campagnes om aan de stoelpoten van repressieve regimes te zagen totdat die als vanzelf omvielen. De pleinrevoluties waren niet het begin, maar ook zeker niet het einde van de revoluties. Die begonnen namelijk vaak pas echt na de machtsomwentelingen. Tot nu toe met (helaas) vaak wisselend resultaat.

Peace Activism 2.0 is een initiatief van PAX dat erop is gericht om deze groepen jonge activisten te ondersteunen en te versterken. Dat doet PAX met een Activist Academy, een plek waar activisten fysiek en virtueel samenkomen om van elkaar te leren, elkaar te inspireren met als doel hun activisme te verbeteren. Ook stimuleert PAX innovatie en het gebruik van nieuwe tools voor activisme in het Activist Lab. Met Peace Activism 2.0 slaat PAX bruggen tussen activisten uit de hele wereld om door samen te werken deze revoluties vreedzaam en succesvol te laten verlopen.


Activiteiten & Resultaten

  • Lancering Activist Academy

    Lancering Activist Academy

    Op 16 mei werd de Activist Academy in Beiroet gelanceerd. Activisten uit Irak, Libanon, Syrië, Egypte and Marokko organiseerden masterclasses over cyberactivisme, crowdsourcing, activist strategies en non-violent resistance.

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen - Midden-Oosten, Balkan