paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/programmas/mijnbouw-en-conflict-in-colombia

Mijnbouw en conflict in Colombia

Mijnbouw is de afgelopen decennia een oorzaak voor conflict geweest in Colombia. PAX werkt samen met lokale groepen in verschillende regio’s om hun veiligheid te verzekeren en de participatie in besluitvormingsprocessen te bevorderen.

Situatie & Urgentie

Onder de regering van Santos is de mijnbouw een van de drijvende krachten voor ontwikkeling en economische groei geworden in Colombia. De overheid heeft daarom de afgelopen jaren geprobeerd om grootschalige mijnbouwprojecten op te zetten in grote delen van het land. Hoewel de exploitatie van steenkool in de regio’s Cesar en La Guajira nog steeds wordt gesteund, heeft mijnbouw veel conflicten voortgebracht en is het de oorzaak van grote ontevredenheid onder de bevolking. In deze context voert PAX onderzoek en lobby uit, en proberen we om de lokale populatie die de gevolgen van de mijnbouw ondervindt in staat te stellen om hun zorgen te uiten en hun veiligheidssituatie te verbeteren.


Activiteiten & Resultaten

 • De Cesar-regio

  De Cesar-regio

  Sinds 2012 heeft PAX mensenrechtenschendingen onderzocht rondom grote kolenmijnen in de Cesar regio. De bedrijven achter deze mijnen leveren grote hoeveelheden steenkool aan energieproducenten in Nederland en andere Europese landen. PAX probeert een dialoog op te zetten tussen de betrokkenen, zoals de mijnbouwcoöperaties, de Colombiaanse overheid, Europese energieproducenten en slachtoffers. Het doel hiervan is om verzoening en herstel te bieden voor de slachtoffers in de Cesar-regio. Lees ook het rapport The dark side of coal.

 • De Tolima-regio

  De Tolima-regio

  Terwijl het mijnbouwbedrijf in de regio Tolima blijft doorgaan met hun pogingen om goudexploitatie op te zetten op hun land, hebben inwoners van Tolima zich georganiseerd om hun zorgen over de impact van dit project uit te spreken. In de daaropvolgende jaren heeft PAX de inwoners van Tolima getraind om bij te dragen aan besluitvormingsprocessen, klachten te registreren en te werken aan een transparante en volledige toevoer van informatie. Hierop aanhakend heeft PAX een risicoanalyse uitgevoerd over veiligheid en mensenrechten, en in 2016 werd het rapport “Democracia vale más que el oro” gepubliceerd.

 • Nationaal: Wetten, toezicht, transparantie en discussies

  Nationaal: Wetten, toezicht, transparantie en discussies

  PAX spoort de nationale autoriteiten en instituties aan om wetgeving te verbeteren, overheidstoezicht te vergroten en transparante besluitvorming te stimuleren. Ook worden nationale discussies over mijnbouw-gerelateerde beslissingen gestimuleerd, de ontoereikende invloed van lokale en regionale autoriteiten op deze beslissingen, en de sociale, economische en milieu-impact van de aankomende vermindering van vraag naar Colombiaanse steenkool.

 • Lokaal: Voorlichting

  Lokaal: Voorlichting

  PAX begeleidt, informeert en traint lokale gemeenschappen in mijnbouwgebieden. Doel is om de veiligheidssituatie te verbeteren, conflicten te voorkomen en de participatie van de bevolking in de besluitvorming te garanderen. De lokale bevolking voelt zich vaak speelbal in de handen van overheid en grote bedrijven en is niet bekend met hun rechten en mogelijkheden, zoals inspraak.

Contact

Joris van de Sandt, Programmaleider Latijns-Amerika, vandesandt(javascript needed for readable email)paxforpeace.nl

Maurice van Beers, Coördinator Natural Resources, vanbeers(javascript needed for readable email)paxforpeace.nl

 

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Een betere omgang met een gewelddadig verleden - Colombia