paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/programmas/de-activist-hive

De Activist Hive

De Activist Hive brengt de kennis en ervaring samen van activisten die in verschillende delen van de wereld werken aan een vreedzame en rechtvaardige maatschappij. Dit programma maakt gebruik van verschillende werkvormen om activisten te trainen op onder andere het ontwikkelen van een strategie, effectieve actie en het vertellen van hun verhaal.

Wat bedoelen we met een activist?

Een activist is een persoon die ijverig en herhaaldelijk probeert om een sociaal, economisch of politiek doel te bereiken, vooral aan de hand van protesten, het uitoefenen van druk, organiseren, of verzet. Vrij vertaald uit: Sharps Dictionary of Power and Struggle: Language of Civil Resistance in Conflicts

Activisten zijn overal en ze laten geen enkel onderwerp ongemoeid: van mondiale vraagstukken zoals de strijd tegen armoede, gewelddadig extremisme of klimaatverandering, tot lokale kwesties waaronder bescherming van publieke ruimtes in steden, of protest tegen het slopen van historische gebouwen.

Met de Activist Hive steunen we activisten die streven naar vrede, verbinding en verandering in hun gemeenschap en/of samenleving. Geïnspireerd door de vreedzame revoluties in Oost-Europa en de Arabische wereld beseffen wij dat revoluties niet beginnen bij het verzamelen van duizenden mensen op straten en pleinen. Deze zichtbare climax is meestal het resultaat van een geweldloze beweging die al veel langere tijd werkt aan positieve sociale verandering.

Het opbouwen van zo’n beweging begint bij de eerste stap: het organiseren van een evenement, het schrijven van een brief of het steunen van een actie voor vrijlating van een politieke gevangene. De vraag is hoe je van kleine, individuele acties naar een strategisch georganiseerde campagne en een grotere beweging komt. Hoe ontwikkel je creatieve ideeën waarmee je vooruit kunt? Wat moet je doen of juist laten wanneer je een actie wilt organiseren? Hoe vertel je op een boeiende manier over een maatschappelijk probleem? Wij hebben verschillende werkvormen ontwikkeld om activisten te helpen met het beantwoorden van deze vragen.


Activiteiten & Resultaten

 • Activist Lab

  Activist Lab

  Het Activist Lab is een creatieve workshop om urgente lokale vraagstukken aan te pakken. Maximaal 25 deelnemers worden begeleid in een tijdsgebonden, creatief proces. Hierin ontwikkelen ze door middel van interactie en het uitwisselen van kennis, innovatieve en concrete acties. De diverse achtergronden van de deelnemers, van activisten tot ontwerpers en van experts tot kunstenaars, garandeert een fris perspectief, nieuwe energie, en soms onbedoelde, maar altijd verrassende, resultaten.

 • Activist Academy

  Activist Academy

  Dit is een trainingsmodule waarbij vreedzame activisten hun vaardigheden kunnen ontwikkelen op het gebied van langtermijnstrategieën voor het mobiliseren van hun gemeenschap en het veranderen van beleid.

 • Activist Action

  Activist Action

  Dit is een workshop module waarin activisten nieuwe acties ontwikkelen om mensen te mobiliseren en aandacht te genereren voor hun onderwerp, gecombineerd met bruikbare do’s en don’ts bij het organiseren van deze acties.

 • Activist TV

  Activist TV

  Activist TV is een workshop model waarbij activisten leren hoe ze een sterker verhaal kunnen vertellen over hun werk of het onderwerp waar ze zich mee bezig houden. Activist TV is ook het Youtube kanaal van The Activist Hive om vreedzaam activisme in beeld te brengen en te promoten. 

Contact

Guido de Graaf Bierbrauwer, Senior Programme Officer Peace Activism 2.0, bierbrauwer(javascript needed for readable email)paxforpeace.nl

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen - Midden-Oosten