paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/programmas/bosnie-en-herzegovina-srebrenica

Bosnië en Herzegovina (Srebrenica)

Vredesorganisatie PAX houdt zich al sinds 1995 intensief bezig met Srebrenica. We steunen de Campagne voor Waarheid en Gerechtigheid, organiseren ieder jaar de herdenking van de genocide in Srebrenica, zijn medeverantwoordelijk voor de permanente tentoonstelling 'Srebrenica Genocide - the Failure of the International Community' in het Potocari Memorial Centre daarover en bevorderen de dialoog tussen Dutchbatveteranen en nabestaanden.

Situatie en urgentie

Het Srebrenica-drama ontvouwde zich tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) in het voormalige Joegoslavië. Meer dan 7000 moslimjongens en -mannen werden vermoord in het bloedbad. Ze stonden onder de formele bescherming van een VN-bataljon bestaande uit Nederlandse soldaten, Dutchbatters genaamd.


Activiteiten & Resultaten

 • Srebrenica & PAX 1995-2020

  Srebrenica & PAX 1995-2020

  Chris Keulemans schreef 'Srebrenica & PAX 1995-2020' over 25 jaar solidariteit met de nabestaanden en overlevenden van Srebrenica. Dion van den Berg: "Het is een boek geworden over het werk van PAX, maar ik hoop dat het leest als een blijk van waardering aan allen die met ons hebben opgetrokken in die kwart eeuw."
   
  Het boek is nu beschikbaar in Nederlands, Engels en Bosnisch. Mail naar droogsma@paxforpeace.nl om een gratis exemplaar aan te vragen.

 • Dialoog tussen Dutchbat veteranen en overlevenden Srebrenica

  Dialoog tussen Dutchbat veteranen en overlevenden Srebrenica

  PAX organiseerde in 2007 de eerste terugkomst naar Srebrenica voor een groep Dutchbat-veteranen, waarbij een bijeenkomst werd gefaciliteerd tussen de veteranen en de overlevenden op de plek waar de genocide plaatsvond. Meer van zulke bijeenkomsten volgden hierna, waardoor het vertrouwen langzaam aan hersteld wordt.

  Aan het begin waren er voornamelijk mannelijke Dutchbat-veteranen die deze bijeenkomsten bijwoonden. In 2016 benaderde een groep vrouwelijke Dutchbat-veteranen PAX. Deze vrouwen besloten dat het tijd werd om hun ervaringen van 1995 ook te delen, hun kant van het verhaal te laten horen en zo werd een nieuw project opgezet. Daarmee kwam er nieuwe informatie beschikbaar en openden zich nieuwe perspectieven.

  Daarnaast hebben we ondersteuning geboden aan het zoeken naar een massagraf op de compound van Srebrenica, welke in 2012 gevonden is.

 • Srebrenica Herdenking

  Srebrenica Herdenking

  Ieder jaar is er op 11 juli om 15.00 uur op het Plein in Den Haag de nationale Srebrenica herdenking. Voorafgaand aan die herdenking vindt de vredesmars plaats. Die symboliseert de tocht van mannen van Srebrenica die door bossen en bergen een veilig heenkomen probeerden te vinden. In Srebrenica / Potocari worden ieder jaar op 11 juli de stoffelijke resten van hen die het afgelopen jaar geïdentificeerd zijn, begraven.

 • Campagne voor Waarheid en Gerechtigheid

  Campagne voor Waarheid en Gerechtigheid

  We steunen de Campagne voor Waarheid en Gerechtigheid van nabestaanden en overlevenden van Srebrenica. Deze campagne heeft de lobby gesteund in Bosnië-Herzegovina, die zich heeft gericht op de terugkeer van vluchtelingen naar Srebrenica. We blijven ons richten op het achterhalen van wat er precies in deze regio is gebeurd, bij publicaties van nabestaanden en ook als er juridische procedures in Nederland worden gevoerd over de verantwoordelijkheid van de Nederlandse staat bij de genocide.

 • Potocari Memorial Centre

  Potocari Memorial Centre

  We ondersteunen het Potocari Memorial Centre en de daarbij liggende begraafplaats waar nu ruim 8 duizend slachtoffers hun laatste rustplaats hebben gekregen. Elk jaar komen daar nog gevonden stoffelijke overschotten bij. We helpen het centrum bij de fondsenwerving en hebben samen met Kamp Westerbork, in samenspraak met overlevenden, nabestaanden en Dutchbatters de permanente tentoonstelling 'Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community' gerealiseerd (lees de speech bij de opening van de tentoonstelling).

 • The Past Continues

  The Past Continues

  Het initiatief 'The Past Continues' biedt meer dan 100 jongeren uit de Westelijke Balkan een kans om te reflecteren over de oorlog, die daar in de jaren negentig werd gevoerd. In etnisch gemengde groepen doen ze onderzoek en veldbezoeken, en interviewen ze mensen die toen bij de gebeurtenissen betrokken waren. PAX ondersteunt dit programma en zal een aantal veldbezoeken organiseren. Dit programma maakt deel uit van het PAX Dealing with the Past-programma voor de Westelijke Balkan.

Een betere omgang met een gewelddadig verleden - Europa