paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/landen-en-regios/nederland/news/7

Nederland

 • Foto © Paul Minke / cc by 4.0 wikipedia.org/

  In memoriam André Lascaris (1939-2017)

  10-07-2017André Lascaris overleed op donderdag 6 juli 2017. Hij was Dominicaan, theoloog en vredesactivist. Hij doceerde theologie in Oxford en in Zuid-Afrika. Hij raakte betrokken bij het vredesproces in Noord-Ierland en liet Noord-Ieren in Nederland reflecteren over het conflict tussen protestanten en katholieken.

  Nederland
 • Zicht vanaf de begraafplaats op een (nagebouwde) wachttoren op de Dutchbat compound in Srebrenica, waar nu de tentoonstelling 'Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community' te zien is. Foto © Sake Elzinga

  Srebrenica: belangrijk vonnis

  28-06-2017Het Hooggerechtshof heeft gisteren in zijn uitspraak bevestigd dat Nederland verantwoordelijk is voor de dood van circa 350 mannen die op 12 en 13 juli 1995 op de Dutchbat compound waren. Dutchbat had, aldus het hof, hen de keuze moeten bieden om te blijven. Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX vindt dat een belangrijk onderdeel van het vonnis.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • Diana (vijfde van rechts) met andere gastdocenten van het PAX project Het verhaal van een vluchteling.

  "Ik blijf voor ze vechten"

  16-06-2017Diana Khayyata uit Aleppo in Syrië is een van de gastdocenten in het PAX programma ‘Verhaal van een vluchteling’. Aan de hand van haar persoonlijke verhaal, maakt ze leerlingen duidelijk dat je niet zomaar vlucht. De oorlog in Syrië maakte het onmogelijk om dicht bij haar kinderen te blijven. Aan PAX Magazine vertelde zij openhartig haar verhaal.

  Nederland, Midden-Oosten
 • Mgr Huub Ernst Foto © Ramon Mangold

  In Memoriam: Mgr Ernst: 8 april 1917-19 mei 2017

  20-05-2017Vrijdag 20 mei overleed (vredes-)bisschop Huub Ernst, voormalig bisschop van Breda en oud-voorzitter van de RK vredesbeweging PAX Christi (het huidige PAX). Wij kijken terug op een bijzondere bisschop die een diepe indruk heeft nagelaten.

  Nederland
 • Derde keer Walk of Peace - Loop ook mee!

  Al zes Walks of Peace dit jaar

  11-05-2017Na twee succesvolle Walks of Peace in Den Haag (2015) en Enschede (2016) ondersteunt PAX in de komende Vredesweek lokale groepen die zelf een Walk of Peace organiseren. Van Vlaardingen tot Leeuwarden, samen maken we een krachtig statement. Nu al weten we dat er op zes plaatsen in Nederland een Walk of Peace plaatsvindt. Het zou mooi zijn als dit in de Vredesweek op zoveel mogelijk plekken navolging krijgt en we nodigen andere geïnteresseerden dan ook van harte uit om zich aan te melden bij PAX.

  Nederland
 • Schending van de vier fundamentele vrijheden bedreigen niet alleen mensen in conflictgebieden, maar ook de wereldwijde veiligheid, constateert de WRR terecht.<br />
Foto: Vluchtelingen uit Syrië en Irak springen van een boot bij het Griekse eiland Lesbos. Wikimedia Commons / Ggia - CC BY-SA 4.0

  Huidige veiligheidsbeleid niet afgestemd op de actuele bedreigingen

  10-05-2017Er is meer zelfkritiek nodig op het westerse beleid van bestrijding van terrorisme, het buitensluiten van vluchtelingen en de samenwerking met autocratische regimes.

  Nederland
 • Onderzoek: burgerbescherming moet prioriteit worden van nieuwe regering

  20-04-2017Nederland is klaar voor een regering die prioriteit geeft aan bescherming van burgers als uitgangspunt van haar buitenland- en defensiebeleid. Uit representatief onderzoek van Motivaction in opdracht van PAX blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders vindt dat onder een volgend kabinet de krijgsmacht zich verder moet specialiseren in het beschermen van burgers in oorlogs- en conflictgebieden. Bescherming van burgers moet een essentieel onderdeel zijn van elke missie; bombarderen alleen volstaat niet.

  Nederland
 • Verkiezingsuitslag: nu investeren in verbinding

  Verkiezingsuitslag: nu investeren in verbinding

  16-03-2017Geen doorbraak voor het verdelend populisme van de PVV, en steun voor Europa. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de verkiezingsuitslag. Tegelijkertijd is het Nederlandse parlement conservatiever geworden. PAX doet er de komende tijd alles aan om voorstellen voor verbinding, sterkere internationale samenwerking, vrede en rechtvaardigheid mee te geven aan de partijen die onderhandelen over het nieuwe regeerakkoord.

  Nederland
 • We hebben altijd een keus

  We hebben altijd een keus

  15-03-2017Deze boodschap geeft Jan Gruiters mee aan de lezers van Het Nieuwsblad, een verkiezingsspecial van de Raad van Marokkaanse Moskeeën. De Raad is bezorgd dat veel Nederlandse moslims en migranten overwegen thuis te blijven deze verkiezingen.

  Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen Nederland
 • Kiezers bezorgd over mensenrechten vluchtelingen

  13-03-2017Nederlanders maken zich zorgen om de mensenrechten van vluchtelingen in landen waarmee de EU zogeheten vluchtelingendeals heeft gesloten. De meeste Nederlandse kiesgerechtigden vinden dat de nieuwe regering moet controleren of de regimes van deze landen de mensenrechten van vluchtelingen wel respecteren. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van PAX.

  Nederland