paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/landen-en-regios/nederland/news/5

Nederland

 • De Walk of Peace in Enschede in 2016. Foto © Lize Kraan

  Loop jij ook mee voor vrede?

  05-09-2017Van Middelburg tot Leeuwarden, van Enschede tot Rotterdam: in meer dan achttien gemeentes in Nederland kun je tijdens de Vredesweek al wandelend werken aan vrede. Ook bij jou in de buurt! Deze vredeswandelingen staan in het teken van ontmoeting, bezinning en nadenken over wat vrede voor jou betekent.

  Nederland
 • Stem nu: welk vredesproject verdient een aanmoediging?

  Stem nu: welk vredesproject verdient een aanmoediging?

  29-08-2017Over krap drie weken begint de Vredesweek: dé week om in actie te komen voor vrede. Dit jaar reikt PAX voor het eerst de PAX Duif uit aan verschillende moedige bruggenbouwers die zich op een bijzondere manier inzetten voor vrede, ver weg of juist heel dichtbij.

  Nederland
 • Vredeskrant 2017

  Verhalen over vrede in de Vredeskrant

  22-08-2017Ter gelegenheid van de Vredesweek brengt PAX een Vredeskrant uit met actuele verhalen over het vredeswerk van PAX. De krant staat in het teken van de kracht van verbeelding, het thema van deze Vredesweek.

  Nederland
 • Beter omgaan met wij-zij-denken in de klas

  Beter omgaan met wij-zij-denken in de klas

  14-08-2017PAX was afgelopen vrijdag te zien bij de kennisquiz ‘Eén tegen 100’! Kijk de uitzending terug via uitzending gemist.

  Nederland
 • Setsuko Thurlow

  Oproep Hiroshima-overlevende: 'Nederland, teken het kernwapenverbod'

  07-08-2017Deze week is het 72 jaar geleden dat de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki plaatsvonden. Setsuko Thurlow was 13 jaar toen de bom viel op Hiroshima, en overleefde wonder boven wonder de ramp.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Walk of Peace 2016 in Enschede Foto: Lize Kraan

  Aantal Walks of Peace groeit gestaag

  31-07-2017Op zeventien locaties verspreid over heel Nederland kunnen wandelaars tijdens de Vredesweek van 16 t/m 24 september meedoen aan een Walk of Peace. PAX ondersteunt de organisatie van de wandelingen en is blij met het grote aantal plekken waar wandelaars terecht kunnen. Wat de vredesorganisatie betreft, mogen nog veel meer partijen zich melden om een vredeswandeling te organiseren. “We willen het evenement zo breed mogelijk uitrollen, zodat de boodschap van vreedzaam samenleven zo krachtig mogelijk verspreid wordt”, legt coördinator Annemarieke Hollanders van PAX uit.

  Nederland
 • Een delegatie Yezidi's uit Noord-Irak ontmoet Vrouwen van Srebrenica. Foto © PAX / Helma Maas

  22 jaar na de genocide in Srebrenica

  11-07-2017Op verschillende plekken in de wereld wordt 11 juli herdacht dat 22 jaar geleden de genocide in Srebrenica plaatsvond. PAX is bij verschillende activiteiten betrokken.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • De tentoonstelling 'Srebrenica genocide - the failure of the international community' in het Potocari Memorial Centre. Foto © Sake Elzinga

  Documentaire Srebrenica-tentoonstelling

  10-07-2017De KRO-NCRV zendt maandag 10 juli de documentaire ‘De strijd om het Srebrenica Museum’ uit. Documentairemaker Kay Mastenbroek laat met de film zien dat de totstandkoming van de tentoonstelling niet eenvoudig was. PAX geeft graag wat verduidelijking op punten die naar haar mening onderbelicht bleven of niet duidelijk naar voren kwamen. Helaas bevat de documentaire ook wat feitelijke onjuistheden.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • Foto © Paul Minke / cc by 4.0 wikipedia.org/

  In memoriam André Lascaris (1939-2017)

  10-07-2017André Lascaris overleed op donderdag 6 juli 2017. Hij was Dominicaan, theoloog en vredesactivist. Hij doceerde theologie in Oxford en in Zuid-Afrika. Hij raakte betrokken bij het vredesproces in Noord-Ierland en liet Noord-Ieren in Nederland reflecteren over het conflict tussen protestanten en katholieken.

  Nederland
 • Zicht vanaf de begraafplaats op een (nagebouwde) wachttoren op de Dutchbat compound in Srebrenica, waar nu de tentoonstelling 'Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community' te zien is. Foto © Sake Elzinga

  Srebrenica: belangrijk vonnis

  28-06-2017Het Hooggerechtshof heeft gisteren in zijn uitspraak bevestigd dat Nederland verantwoordelijk is voor de dood van circa 350 mannen die op 12 en 13 juli 1995 op de Dutchbat compound waren. Dutchbat had, aldus het hof, hen de keuze moeten bieden om te blijven. Dion van den Berg van vredesorganisatie PAX vindt dat een belangrijk onderdeel van het vonnis.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa