paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/landen-en-regios/nederland/news/10

Nederland

 • Minister Bert Koenders. Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken

  Koenders voor nucleaire ontwapening, dus nu concrete stappen doen

  13-07-2016Minister Koenders pleitte tijdens de NAVO-top in Warschau voor nucleaire ontwapening. Toch heeft de Nederlandse regering nog niet de belangrijke stap gezet die andere landen al wel hebben gedaan: zich aansluiten bij de ruime meerderheid van VN-lidstaten die de onderhandelingen voor een internationaal verbod op kernwapens wil beginnen. Vredesorganisatie PAX roept de Nederlandse regering op zich alsnog aan te sluiten bij deze meerderheid.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • De Nationale Srebrenica herdenking in 2011.

  Ministerie van Defensie hangt vlag halfstok voor Srebrenica

  08-07-2016Sinds vanmiddag is op de website van het Ministerie van Defensie te lezen dat de vlag halfstok zal hangen tijdens de Nationale Srebrenica Herdenking. Het is een teken van respect voor de overledenen en hun nabestaanden.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • Ben van Renssen en Adje Anakotta bij een bezoek aan Srebrenica eerder dit jaar.

  Herdenking in Srebrenica voor Dutchbatter Raviv van Renssen

  07-07-2016Op vrijdag 8 juli vindt in Srebrenica een kleine herdenking plaats voor Raviv van Renssen, de Dutchbatsoldaat die daar 21 jaar eerder, op 8 juli 1995, het leven liet. De herdenking is een gezamenlijk initiatief van de familieleden van Raviv, Dutchbatveteraan Adje Anakotta en vredesorganisatie PAX.

  Een betere omgang met een gewelddadig verleden Nederland, Europa
 • De Walk of Peace 2015

  Tweede Walk of Peace in de Vredesweek

  07-07-2016Na het grote succes van een wandeling in het teken van de vrede in Den Haag afgelopen jaar, organiseert PAX dit jaar een nieuwe Walk of Peace, dit keer aan de andere kant van het land, in Enschede. Ook nu verwachten we weer deelname van een gemeleerd gezelschap wandelaars aan verbindende activiteiten, met bijzondere ontmoetingen in gebedshuizen en op andere betekenisvolle plekken.

  Nederland
 • Verzekeraars niet open over investeringen

  Verzekeraars niet open over investeringen

  05-07-2016De tien grootste levensverzekeraars in Nederland zijn niet open over hun investeringen. Vooral Allianz en Generali scoren ver onder de maat. Dit blijkt uit een rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat vandaag verschijnt. Uit een opinieonderzoek blijkt daarnaast dat ruim twee derde van de Nederlanders het belangrijk vindt dat de verzekeraars transparant zijn over hun investeringskeuzes.

  Nederland
 • Publieksjaarverslag PAX 2015

  PAX in 2015

  04-07-2016Het afgelopen jaar kenmerkte zich misschien het meest doordat conflicten ver van huis, vooral in het Midden-Oosten, steeds meer mensen dwongen huis en haard te verlaten om veiligheid, gerechtigheid en een menswaardig bestaan te zoeken, ook bij ons.

  Nederland
 • © 2015 IRIN Foundation

  EU zorg voor veilige routes voor vluchtelingen

  27-06-2016Ruim dertig organisaties doen een oproep aan premier Rutte om mensenrechten en vrede hoog in het vaandel te houden. Op de EU-Top in Brussel die dinsdag en woensdag plaatsvindt, staat naast Brexit ook migratie op de agenda. Daarnaast zijn er ruim honderd internationale organisaties werkzaam op het gebied van mensenrechten, humanitaire hulp en ontwikkelingswerk, die de Turkije-deal tussen de EU en Turkije afwijzen.

  Nederland
 • Afbeelding Wikimedia CC / Rlevente

  Brexit: Verenigd Europa juist nu nodig

  24-06-2016Brexit is slecht nieuws juist nu Europa eensgezind moet optreden. Om samen een faire bijdrage te leveren aan het oplossen van het vluchtelingenvraagstuk dat nog lang niet voorbij is. Om samen op te trekken bij het zoeken naar politieke oplossingen voor geweld, repressie en instabiliteit aan de randen van Europa. Om het ideaal van een verenigd Europa nieuw leven in te blazen, zegt PAX directeur Jan Gruiters in zijn blog.

  Nederland
 • Actievoerders van PAX zijn voor het Kamergebouw in Den Haag actief met de consumentenactie 'Stop Bloedkolen, Stap Over'.

  Politiek succes voor de bloedkolencampagne

  23-06-2016Minister Ploumen heeft in de Tweede Kamer voor het eerst aangegeven begrip te hebben voor een tijdelijke importstop van steenkool uit Colombia door Nederlandse energiebedrijven. Op die manier kunnen ze mijnbedrijven in Colombia aanzetten tot erkenning en compensatie van slachtoffers van zware mensenrechtenschendingen. Ploumen gaat er ook bij de Colombiaanse regering op aandringen dat bedrijven onderdeel worden van waarheidsvinding en gerechtigheid binnen het Colombiaanse vredesproces.

  Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten Nederland, Colombia
 • Stay Human; blijf mens in het gesprek over vluchtelingen

  Stay Human; blijf mens in het gesprek over vluchtelingen

  15-06-2016De campagne Stay Human is van start. Het is een oproep aan iedereen om - ondanks vragen en bezorgdheid - vluchtelingen altijd te blijven zien en benaderen als mensen. En om respectvol om te gaan met iedereen die in het gesprek over vluchtelingen een ander standpunt inneemt dan jij. Als jij dit ook een belangrijk geluid vindt, deel dan deze video:

  Nederland