paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/wat-wij-doen/landen-en-regios/nederland/news/10

Nederland

 • Foto: Lize Kraan

  PAX verlengt succesvolle dialoog tussen vluchtelingen en leerlingen

  26-09-2016‘Indrukwekkend. Informatief. Een waardevolle ervaring.’ Zomaar een greep uit de reacties op de bezoeken die de Syrische sprekers van PAX brengen aan scholen, buurthuizen, sportclubs en andere groepen. In het nieuwe schooljaar brengt PAX jongeren weer in contact met Syrische vluchtelingen. Je kunt via PAX een Syrische vrijwilliger uitnodigen om bij jou voor de klas of groep vanuit eigen ervaring te vertellen over de situatie in Syrië.

  Nederland
 • De Walk of Peace die PAX samen met de Raad van Kerken in Enschede had georganiseerd, leverde afgelopen zondag bijzondere ontmoetingen op.

  50ste Vredesweek heel betekenisvol

  20-09-2016Met een wandeling langs kerk, moskee en synagoge vatte de opening van de Vredesweek direct een gevoel samen dat velen delen: er is verbinding mogelijk. De Walk of Peace die PAX samen met de Raad van Kerken in Enschede had georganiseerd, leverde afgelopen zondag bijzondere ontmoetingen op. Niet alleen tussen de imam en de Syrisch orthodoxe priester, ook tussen andere mensen met allerlei afkomsten ontstonden mooie gesprekken.

  Nederland
 • Vredesweek: dit jaar voor de vijftigste keer

  Vredesweek: dit jaar voor de vijftigste keer

  02-09-2016Van 17 tot en met 25 september is het weer Vredesweek: een landelijke actieweek voor vrede. We vragen mensen ons te helpen een nieuw woord voor vrede te bedenken. Dat is namelijk nog steeds nodig. Niet alleen ver weg, maar ook in onze eigen buurt is het gebrek aan verbinding voelbaar. De Vredesweek is daarom hét moment om samen in actie te komen voor vrede.

  Nederland
 • Een Gowind korvet van het Franse bedrijf DCNS. Volgens PAX had de exportvergunning voor de wapensystemen voor de Franse schepen, bestemd voor Egypte, niet verleend mogen worden. Foto Wikimedia CC

  Wapenlevering aan Egypte kan doorgaan

  26-08-2016Donderdag 25 augustus heeft de rechtbank Noord-Holland geoordeeld dat vredes- en mensenrechtenorganisaties wapenexport naar Egypte niet kunnen aanvechten.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Dat vluchtelingen voortaan vanuit de AZC's vrijwilligerswerk mogen doen, is dan ook niet alleen goed voor hun taalontwikkeling, het is ook beter voor hun zelfbeeld. Foto Directie Voorlichting / Flickr.com / https://www.flickr.com/photos/132590650@N02/

  Mogen werken goed voor zelfbeeld vluchteling

  25-08-2016Asielzoekers mogen vrijwilligerswerk doen. Dit liet minister Asscher onlangs weten. Een uitkomst, want voor veel vluchtelingen is het lange wachten op de AZC’s vreselijk. De Syrische vluchtelingen die in Nederland voor PAX actief zijn in het Get to know us-team weten er alles van. Ammar Sheikh Ibrahim van dit team verwoordt waarom het mogen werken voor hem zo belangrijk is.

  Nederland
 • Foto PAX / Gabriela Hengeveld

  Inschrijving Walk of Peace geopend

  17-08-2016In een tijd van snoeiharde standpunten over vluchtelingen in ons eigen land en genadeloze oorlogen in het buitenland, ontmoeten wij elkaar onderweg op pleinen, in kerken, scholen en moskeeën. Wandel mee met de Walk of Peace op zondag 18 september in Enschede en ervaar onderweg hoe je vrede waar kunt maken in ontmoetingen, muziek, zang en schilderen!

  Nederland
 • Een promotiefoto van een Gowind korvet van het Franse bedrijf DCNS. Volgens PAX had de exportvergunning voor de wapensystemen voor de Franse schepen, bestemd voor Egypte, niet verleend mogen worden. Foto Wikimedia CC - fair use.

  Beslissing beroep wapendeal uitgesteld

  16-08-2016In de rechtszaak die PAX samen met het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en Stop Wapenhandel heeft aangespannen over een wapendeal met Egypte is nog geen uitspraak gedaan. De rechter boog zich allereerst over de vraag of de drie maatschappelijke organisaties wel partij kunnen zijn.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Het Franse marineschip P725 Adroit. Nederlandse wapensystemen zullen worden geïnstalleerd op gelijksoortige korvetten van het Franse bedrijf DCNS die aan de Egyptische marine worden verkocht. Foto Wikimedia CC

  PAX in beroep vanwege wapenlevering aan Egypte

  12-08-2016PAX, Comité Stop Wapenhandel en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) zijn bij de rechter in beroep gegaan om een wapenlevering aan Egypte aan te vechten. De rechter beslist 15 augustus tijdens het beroep of hij vindt dat de drie organisaties genoeg belang hebben bij de zaak en dus ontvankelijk zijn.

  Omstreden wapens en wapenhandel Nederland
 • Premier Rutte in gesprek met Iraakse jongeren. Foto Nederlandse Ambassade in Irak

  Rutte ontmoet Iraakse jongeren

  11-08-2016Premier Rutte had tijdens zijn verrassingsbezoek aan Irak ook tijd om met jongeren uit Bagdad te spreken. Enkele jongeren die werden uitgenodigd zijn verbonden aan het PAX programma We are all citizens / Wij zijn allemaal burgers dat PAX uitvoert in Irak sinds 2013.

  Nederland, Midden-Oosten
 • Vluchtelingenkwestie

  Vluchtelingenkwestie

  21-07-2016Oorlog en conflict zet wereldwijd 60 miljoen mensen aan tot vluchten. De migratie naar Europa confronteert Europese burgers met mensen op de vlucht die een klemmend beroep op hen doen. Dit appel zet vele mensen aan tot hulp maar ook tot afwerend gedrag en het debat leidt tot versimpelde voor en tegen posities. De politieke gevolgen hiervan zijn in Europa al zichtbaar geworden. Dit is de eerste alinea in een open brief van PAX aan de voorzitters van de politieke partijen.

  Nederland